Aktualizacja: 1 marca 2021
Spirulina może korzystnie wpływać na układ trawienny z różnych powodów. Układ trawienny jest pod względem fizjologii i budowy bardzo skomplikowany. Służy tak naprawdę do realizacji wielu różnych funkcji, a narządy, które pełnią różne funkcje, często postrzega się wyłącznie jako element układu trawiennego. Tak dzieje się na przykład z wątrobą, która de facto nie wiąże się w sposób bezpośredni z trawieniem związana.
Spis treści
Spirulina a wątroba
Funkcja wątroby, zgodnie z najbardziej klasyczną anatomią zaliczanej przecież do układu trawiennego, ogranicza się do wydzielania żółci. Jest to jedyny tak bezpośredni związek z procesami trawiennymi w przypadku tego organu. Żółć, naturalny emulgator, pozwala na stworzenie z przyjętych tłuszczów emulsji – drobnych tłuszczowych „kropelek”, które później mogą być odpowiednio przyswojone przez organizm. Skład żółci jest w pewnej części wynikiem konstrukcji genetycznej. Jednak w dużej mierze ulega on zaburzeniu na skutek najróżniejszych dysfunkcji organizmu. Oznacza to w praktyce, że zdrowa wątroba produkuje dobrą żółć. A co może uszkodzić wątrobę? Przede wszystkim toksyny. To właśnie proces ich przemian najbardziej szkodzi wątrobie, czego za chyba najbardziej znany przykład można podać nieodwracalną marskość wątroby spowodowaną nadużywaniem alkoholu.
Spirulina jest algą, której wpływ na stan wątroby zbadano dość wszechstronnie już jakiś czas temu. Udowodniono między innymi, że przyjmowanie suplementów z tą algą korzystnie wpływa na możliwości regeneracyjne wątroby. Nie są one z natury szczególnie duże i możliwe jedynie we wstępnych fazach uszkodzeń. To oznacza, że Spirulina jest potrzebna prawie zawsze, aby mieć pewność, że do poważnego uszkodzenia hepatocytów nie dojdzie.
Ochrona żołądka
Wewnętrzna wyściółka żołądka może zdumiewać. Umieszczone w niej komórki produkują kwas solny, który jest w stanie strawić prawie wszystko, a mimo tego nie trawi samego żołądka. Jest tak przede wszystkim dzięki warstwie śluzowej, która pokrywa wewnętrzną stronę tego organu.
Spirulina normalizuje dwa ważne procesy, które przeciwdziałają nadtrawieniu ściany żołądka przez kwasy trawienne. Po pierwsze normalizuje ich wydzielanie powodując, że ilość kwasów wydzielanych przez komórki okładzinowe zmniejsza się wtedy, kiedy nie wymaga się nasilonej aktywność trawiennej. Po drugie intensyfikuje pracę komórek śluzowych, dzięki czemu ochronna bariera żołądka jest w dużo lepszym stanie. Dodatkowo, naturalne składniki zawarte w aldze Spirulina przeciwdziałają kolonizacji ściany żołądka przez bakterie Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za nasilenie objawów choroby wrzodowej. Łagodzący wpływ na błonę wewnętrzną żołądka pozwala na znaczące zwiększenie komfortu życia pacjentów z chorobą wrzodową. Z kolei dzięki normalizacji pracy komórek żołądkowych, rosną też szanse na to, że uszkodzenia nie będą w dalszym ciągu powiększały się.
Spirulina i trzustka
Bardzo skomplikowany jest mechanizm oddziaływania Spiruliny i jej składników na trzustkę. Prawdopodobnie może to być nawet około 30 elementów, z których niektóre nadal nie są dobrze rozpoznane. Ceni się natomiast korzystny wpływ algi Spirulina na trzustkę, a szczególnie jej komórki odpowiedzialne za produkcję soków trzustkowych. Są to mieszaniny różnych enzymów, które umożliwiają trawienie białek. Enzymy te trzustka produkuje w formie nieaktywnej – aktywacja następuje dopiero w żołądku, jednak to na etapie ich syntezy pojawia się najwięcej problemów. Dzięki związkom chemicznym zawartym w suplementach ze Spiruliną, pojawiają się one rzadziej.
Łagodzenie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym
Ze względu na obecność silnie reaktywnych związków (kwas solny, sok trzustkowy, najróżniejsze enzymy z różnych części przewodu pokarmowego) nabłonki światła układu trawiennego są narażone na podrażnienie, które powoduje powstanie ognisk stanu zapalnego. Spirulina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, pozwala na złagodzenie objawów. Oznacza to, że stany zapalne pojawiające się w różnych jednostkach chorobowych, np. w chorobach wrzodowych czy zapaleniach wrzodziejących będą mniej dokuczliwe. Zaś te, które powstają w wyniku zgagi, zanikną szybciej.
Substancje przeciwzapalne ogólnie poprawiają kondycję przewodu pokarmowego choćby z tego powodu, że stan zapalny jako taki jest czynnikiem, który na zasadzie sprzężenia zwrotnego dodatniego może się poszerzać.
Podsumowanie
Oczywiście Spirulina nie wyleczy zaawansowanej marskości, nie pozwoli całkowicie cofnąć zespołu jelita nadwrażliwego, ani choroby wrzodowej. U osób z grupy ryzyka może być dodatkowym czynnikiem ochronnym. Z kolei u pacjentów dotkniętych różnymi dolegliwościami układu pokarmowego pozwala złagodzić skutki chorób.
U osób z prawidłową funkcją układu pokarmowego Spirulina pozwala ją utrzymać oraz zintensyfikować procesy, których prawidłowy przebieg jest gwarancją dłuższego utrzymania w dobrej kondycji wszystkich narządów układu trawiennego i gruczołów mniej lub bardziej ściśle związanych z trawieniem pokarmu.
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
Zostaw komentarz