Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 czerwca 2023

SpirulinaSpirulina - bogactwo witamin i minerałów w naturalnej postaci jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. To naturalna, niebiesko-zielona mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Alga ta pojawiła się już 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Wielu ekspertów twierdzi, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

Skład Spiruliny

Spirulina zawiera między innymi:

Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic. Skąd dokładnie pochodzi Spirulina i jak zostaje przekształcona do postaci sproszkowanej lub tabletek odpowiednich do spożycia przez ludzi? Jakie są jej zalety dla organizmu ludzkiego?

Krótka historia Spiruliny

Pochodzenie spirulinyStarożytne cywilizacje od wieków  uprawiały Spirulinę, która była przez nich ceniona przede wszystkim za swoje niezwykłe korzyści poprawiające zdrowie i kondycję fizyczną. Dla przykładu, Aztekowie zbierali glony z jeziora Texcoco w Meksyku. Rdzenni mieszkańcy rejonu Czad w Afryce spożywali Spirulinę jako podstawowy składnik codziennej diety, gdyż  Spirulina była ich naturalnym, dziko rosnącym pożywieniem sowicie występującym na obszarze ich czystych, niczym nieskażonych słonowodnych jezior.

Gdzie i jak rośnie Spirulina?

Produkcja spirulinySpirulina jest naturalną, dziko rosnącą mikro algą zamieszkującą tereny czystych, ciepłych jezior, rzek, źródeł i zbiorników wodnych. Aby otrzymać najlepsze warunki do rozwoju Spiruliny potrzebna jest optymalna temperatura oraz odpowiednie, duże nasłonecznienie. Dla przykładu, hawajska odmiana Spiruliny, Spirulina pacifica hodowana jest u wybrzeży Kona na Hawajach w specjalnie zaprojektowanej w tym celu ochronnej biologicznej strefie. Następuje to bez użycia pestycydów, a w szczególności herbicydów, nie zawieraja substancji modyfikowanych genetycznie (GMO).  Aby zapewnić najlepsze warunki do rozwoju mikroalgi, Spirulina rośnie tam w stawach nawożonych 100% świeżej wody pitnej pochodzącej z głębi Oceanu Spokojnego. Ta unikalna kombinacja ultra czystej wody oceanicznej wydobywanej z głębokości sześciuset metrów i świeżej wody pitnej wzbogaca ten konkretny szczep Spiruliny w wiele pierwiastków śladowych. To czyni ją jednym z najbogatszych form pożywienia dostępnych na rynku.

Suplementy ze Spiruliną – produkcja

Przy produkcji Spiruliny hawajskiej stosuje specjalistyczną, opatentowaną technologię Ocean Chill DryingTM polegającą na osuszaniu Spiruliny bezpośrednio po jej zebraniu. Metoda ta wykorzystuje bardzo zimną wodę, aby osuszyć Spirulinę w warunkach  niskiej temperatury z około 1% zawartości tlenu (wypłukiwanie z użyciem azotu i dwutlenku węgla) w czasie od 3-7 sekund. W efekcie pozwala to zachować jak najwięcej wartości odżywczych, zapobiega utlenianiu się karotenoidów oraz cennych kwasów tłuszczowych, co często zdarza się przy standardowych procedurach suszenia alg. Wynikiem tego jest najczystsza, najwyższej jakości odżywcza suszona Spirulina, która może być sprzedawana bezpośrednio w formie sproszkowanej lub wytłaczana w postaci tabletek do wygodnego, doustnego stosowania w codziennej diecie.

Jakie właściwości ma Spirulina?

Spirulina dostarcza nam ogromny szereg korzyści zdrowotnych już prawie natychmiast po jej spożyciu, aczkolwiek często potrzeba kilkunastu dni regularnego przyjmowania, aby w pełni poczuć jej zalety.

Stanowi źródło białka

Białka stanowią podstawowy budulec życia i jako główny składnik Spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia organizmu. Białka, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi, są niezbędne do prawidłowego formowania się i funkcjonowania masy mięśniowej i kostnej. Są odpowiedzialne również za utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny we krwi, biorą udział w transporcie substancji mineralnych, jak również innych niezbędnych nam składników odżywczych.

Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności ich produkcji z innych składników. Zdarza się też, że syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb. Są również niezbędne wraz z odpowiednią ilością azotu dla prawidłowego przebiegu procesu syntezy pozostałych białek- aminokwasów endogennych.

Spirulina jest źródłem wszystkich ośmiu niezbędnych aminokwasów, a białko znajdujące się w Spirulinie jest przyswajane przez nasz organizm w 85 – 95% , co czyni ją jedną z najbardziej potężnych, najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł naturalnego pożywienia. Jako, że ściana komórkowa Spiruliny nie zawiera celulozy i jest łatwostrawna, aminokwasy w niej zawarte zostają wchłaniane przez nasz organizm niemal natychmiast.

Doskonale oczyszcza krew

Spirulina jest niezwykle bogata w chlorofil. Zawiera go nawet 10 razy więcej niż zielone warzywa liściaste, dzięki temu znakomicie oczyszcza naszą krew. Chlorofil zawarty w Spirulinie:

  • wspomaga produkcję czerwonych krwinek;
  • oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii;
  • reguluje pracę jelit;
  • jest źródłem łatwo przyswajalnej formy magnezu.

Ta kombinacja sprawia, że jest niezwykle pomocny w transporcie tlenu do wszystkich komórek i tkanek naszego ciała. Swoją niebieską barwę Spirulina zawdzięcza zawartości fikocyjaniny, allofikocyjaniny i innych rodzajów antocyjanów w swoim składzie. Te naturalne składniki wpływają na zwiększenie ilości białych krwinek. Ponadto, polisacharydy zawarte w Spirulinie doskonale wpływają na poprawę wydajności funkcjonalnej szpiku kostnego (pobudzają produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym), grasicy i śledziony.

Spirulina – pozostałe korzyści

Spirulina zapewnia organizmowi impuls do produkcji własnej energii. Przyczynia się jednocześnie do poprawy siły i wytrzymałości naszego ciała, jak również zmniejsza objawy zmęczenia. Ponadto:

  • stanowi wsparcie dla układu odpornościowego;
  • wspomaga układ trawienny – regularne spożywanie Spiruliny hamuje apetyt dzięki zawartości fenyloalaniny i przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego;
  • zabezpiecza przed wolnymi rodnikami – Spirulina posiada również bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Przywraca organizmowi odpowiednie pH, powodując tym samym bezpieczne i naturalne zmniejszenie wszelkich stanów zapalnych organizmu.

Spirulina posiada znacznie wyższą zawartość kluczowych składników odżywczych niż inne produkty tego typu. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie(GMO). Dzięki swoim właściwościom jest idealna dla wegan i wegetarian. Przy jej produkcji, w celu zachowania maksymalnego poziomu substancji odżywczych, stosowana jest specjalistyczna opatentowana technologia Ocean Chill DryingTM.

Czy Spirulina jest bezpieczna?

Bezpieczeństwo spirulinySpirulina, ze względu na swoje niesamowite korzyści zdrowotne jest doskonałym suplementem dla tych, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie i poprawę kondycji fizycznej. Niektórych z nas nurtuje jednak pytanie czy Spirulina jest bezpieczną do spożycia algą? Czy istnieją powody dla których nie powinnyśmy jej stosować?

Spirulina jest łatwo przyswajalnym naturalnym wartościowym pokarmem zawierającym szeroką gamę składników odżywczych i enzymów. Jest bogatym źródłem antyutleniaczy, GLA, Beta-Karotenu, chlorofilu i fikocyjaniny. Spirulina jest również bogatym źródłem żelaza i witaminy B12. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia herbicydów i pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz nie powoduje szkodliwych skutków ubocznych. Hawajska Spirulina Pacifica to najwyższej jakości czysta forma Spiruliny, którą nie zawsze możemy znaleźć u innych producentów. O wysokiej jakości świadczy chociażby jej cena.

Pamiętajmy, że kiepskiej jakości Spirulina zawiera wiele składników chemicznych i wypełniaczy, które mogą obniżyć wartość produktu. Dodatkowo mogą powodować nieokreślone skutki uboczne. Chociaż spożywanie wysokiej jakości Spiruliny nie powoduje praktycznie żadnych skutków ubocznych, niektóre odmiany, hodowane w wodach morskich zawierają znaczne ilości jodu, w związku z tym osoby uczulone na tą substancję oraz z objawami nadczynności tarczycy powinny unikać suplementacji Spiruliną morską. Dla tych osób, alternatywą może być spirulina słodkowodna, np. spirulina platensis.

Przejściowe skutki stosowania spiruliny

Zaobserwowanie skutków ubocznych u osób rozpoczynających suplementację Spiruliną po raz pierwszy, nie jest niczym niezwykłym. To wynik naturalnych procesów inicjowanych w naszym organizmie, wywołanych probiotycznym działaniem Spiruliny. Przykre objawy związane ze wstępną kuracją odtruwania i oczyszczania organizmu to zaburzenia trawienia, gazy, czy wzdęcia. Są one normalnym zjawiskiem i występują tylko u niewielkiej części osób.

Spirulina – przeciwwskazania

Preparatów zawierających opisywaną mikro-algę nie powinny przyjmować osoby:

Osoby z cukrzycą typu 2, jak również chorujące na gościec zanim sięgną po produkty ze Spiruliną koniecznie powinny zasięgnąć opinii lekarza pierwszego kontaktu. Ze względu na zawartość aminokwasu fenyloalaniny, nie zaleca się spożywać Spiruliny przez osoby chore na fenyloketonurię. Choroba ta powoduje brak możliwości syntezy wspomnianego aminokwasu. Dodatkowo, ze względu na działanie pobudzające układ odpornościowy, Spirulina nie jest zalecana u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

Co wyróżnia Spirulinę na tle Chlorelli i innych niebieskozielonych alg?

Mając do wyboru ogromne ilości dostępnych na rynku suplementów posiadających w swoim składzie odżywcze algi, często zadajemy sobie pytanie jaka jest różnica między Spiruliną, Chlorellą, a innymi gatunkami sinic? Pewnym jest, że każda z nich posiada szerokie spektrum działania, jak również potężne właściwości odżywcze i terapeutyczne. Może z nich skorzystać każdy z nas kto przyjmuje je regularnie wraz z codzienną dietą. Wśród alg wyróżnia się przede wszystkim Spirulinę i Chlorellę. Są to jednak dwa różne gatunki alg, o podobnych właściwościach leczniczych.

Różnice w budowie Spiruliny i Chlorelli

Zarówno Spirulina jak i Chlorella wykazują wobec siebie wiele podobieństw. Pomimo tego, że obie są typem mikroalgi różnią się znacznie pod względem budowy fizycznej. Chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej algi o kształcie kulistym, u której występuje dobrze widoczne jądro komórkowe. Spirulina natomiast to zielono-niebieska alga, która swoją formą przypomina kształt spirali i nie zawiera jądra komórkowego. Dodatkowo Spirulina może osiągać wielkość nawet o 100 razy większą niż Chlorella.

Różnice w pochodzeniu

Gatunki Spiruliny występują najczęściej w czystych zbiornikach wodnych, jeziorach i rzekach o silnie alkalicznym odczynie. W hodowli Spiruliny olbrzymie znaczenie ma klimat. Aby otrzymać najlepsze warunki do rozwoju Spiruliny potrzebna jest optymalna temperatura oraz odpowiednie nasłonecznienie. Większość środowisk naturalnych, w których występuje Spirulina jest siedliskiem bardzo niewielu organizmów. W związku z tym jej uprawa oraz zbiory są łatwiejsze w przeciwieństwie do Chlorelli.

Chlorella, podobnie jak Spirulina, również hodowana w wodach słodkich, z racji swoich mikroskopowych rozmiarów ma tendencję do zajmowania obszarów wodnych zamieszkałych przez inne organizmy. To znacznie utrudnia jej uprawę i zbiory. Chlorella jest o wiele trudniejsza do przetworzenia niż Spirulina, gdyż zawiera włóknistą i nietrawioną przez organizm celulozową powłokę zewnętrzną. Zanim zostanie udostępniona do spożycia dla ludzi, musi przejść złożone procesy mechaniczne uszkadzające gruby mur komórkowy. Proces ten jest nie tylko skomplikowany, ale również wymaga użycia do tego celu wysokiej jakości, drogiego sprzętu. Dlatego też koszty produktów zawierających Chlorellę są znacznie wyższe. W przeciwieństwie do innych alg, ściana komórkowa Spiruliny jest łatwostrawna. W związku z tym alga ta nadaje się bespośrednio do spożycia. Ponadto łatwo się wchłania.

Zobacz również: Spirulina i Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową.

Różnice w składzie i wartościach odżywczych

Zróżnicowana dietaZarówno Spirulina i Chlorella klasyfikowane są jako pożywienie i obie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają ogromną ilość składników odżywczych. Spirulina zawiera w swoim składzie więcej białka, a także wszystkie niezbędne aminokwasy, potas, cynk, wapń, witaminy B1, B2, B3, B6 i B12 oraz witaminy C, D i E.

Chlorella ze względu na swoje ciemnozielone zabarwienie posiada większy poziom Chlorofilu, natomiast Spirulina jest niezwykle bogatym źródłem Beta-Karotenu. Spirulina jest łagodniejsza dla naszego układu trawiennego niż Chlorella, czy inne rodzaje sinic. Stanowi najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu.

Zarówno Spirulina i Chlorella stosowane jako suplementy codziennej diety, wykazują bardzo dobre korzyści zdrowotne i stanowią bogate źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Jednakże ze względu na znacznie wyższą zawartość pełnowartościowego białka, jak również z wielu innych powodów, Spirulina przewyższa Chlorellę i wszystkie inne rodzaje niebiesko-zielonych alg.

A jakie jest Państwa zdanie na ten temat? Zapraszamy do komentowania!

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Hosseini S., Shahbazizadeh S., Khosravi K., Spirulina paltensis: Food and Function, Current Nutrition & Food Science, 3/2013.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Soni R., Sudhakar K., Rana R., Spirulina – From growth to nutritional product: A review, Trends in Food Science & Technology, 69/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami