Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 24 października 2023

Czy można spożywać spirulinę i chlorellę jednocześnie?Spirulina i Chlorella to naturalne produkty, które oferują szerokie możliwości zdrowotne. Należy jednak spożywać te dwie algi w odpowiednich ilościach. Jako ogólną zasadę, należy przyjąć spożywanie Spiruliny i Chlorelli w stosunku 1:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 5 gram Spiruliny dziennie, jedz 5 gram Chlorelli.

Spirulina i Chlorella – podstawowe różnice

Spirulina to rodzaj naturalnej algi słono lub słodkowodnej, w zależności od środowiska, w jakim jest hodowana. Posiada bogaty skład, na który składają się między innymi:

Spirulina ma za zadanie uzupełnić organizm w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze i w delikatny sposób wspomagać naturalne oczyszczanie organizmu. Reguluje ona również pracę układów m.in. układu trawiennego (poprzez poprawę metabolizmu), układu odpornościowego (poprzez zwiększenie aktywności naturalnych komórek odpornościowych) i wielu innych. Wskazuje się na bardzo korzystny wpływ suplementacji tej algi na serce i naczynia krwionośne. W związku z zawartością wielu składników o działaniu przeciwutleniającym, Spirulina eliminuje wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny. Tym samym chroni organizm przez licznymi chorobami cywilizacyjnymi oraz wspiera urodę, opóźniając procesy starzenia się.

Chlorella z kolei to naturalna alga hodowana w wodach słodkich. Właściwości jakie posiada również są szerokie, choć nie aż tak jak Spiruliny. Dlatego uzupełnia głównie braki składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. W porównaniu do Spiruliny zawiera jednak znacznie większe ilości chlorofilu. Jej główną właściwością jest wspomaganie oczyszczania organizmu z nagromadzonych toksyn. Chlorella posiada zdolność chelatowania metali ciężkich i szkodliwych substancji, które następnie są sprawnie usuwane z organizmu. Z tego względu jest produktem polecanym między innymi przy detoksykacjach organizmu. Jej spożycie wpłynie pozytywnie na każdego konsumenta, ponieważ dzisiejszy tryb życia sprzyja gromadzeniu się toksyn w organizmie.

Spirulina i Chlorella – podsumowanie

Obie algi, Spirulina i Chlorella, przyjmowane razem dają dużo korzyści, ponieważ wzajemnie uzupełniają swoje działanie. Aby organizm prawidłowo funkcjonował niezwykle ważne jest dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, które zapewnia Spirulina. Ważne jest, aby w naszym organizmie nie zalegały w tkankach toksyczne substancje, jak choćby metale ciężkie, które w znacznym stopniu obciążają pracę układów organizmu. Przez to duża część energii poświęcana jest na oczyszczanie komórek, co jest jednym z powodów np. zmęczenia czy senności. To zadanie może wykonać Chlorella, a „zaoszczędzoną” energię wykorzystać do prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi? Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  3. Andrade L., Andrade C., Dias M., Nescimento C., Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements; an Overview, MOJ Food Processing & Technology, 1/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami