Aktualizacja: 25 października 2023
Warto wiedzieć, co jest w Spirulinie najbardziej pożyteczne, choć powszechnie wiadomo, że alga ta jest produktem niezwykle korzystnie oddziałującym na organizm konsumenta, w wielu różnych aspektach. Takich parametrów jest wiele, jednak niektóre można wyróżnić. Omawiana alga zaliczona została do superfoods nie bez powodu.
Zalety suplementacji Spiruliny
Naukowcy z całego świata, badając Spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, ze wpływa ona pozytywnie na nasz organizm w następujący sposób:
- zwiększa sprawność układu immunologicznego, ponieważ wpływa na regulację stanów zapalnych i wspiera czynność ciał odpornościowych;
- wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, ponieważ wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz działa antyoksydacyjnie;
- pomaga wzmocnić układ trawienny – ze względu na obecność błonnik pokarmowego reguluje wypróżnianie się oraz przesuwanie treści pokarmowej przed drogi pokarmowe;
- w naturalny sposób odtruwa organizm;
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, głównie dzięki właściwościom przeciwutleniającym.
Ze względu na obecność błonnika pokarmowego Spirulinę zaliczono do suplementów diety wspomagających zdrowe odchudzanie się i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo regularne przyjmowanie tej algi poprawia urodę. Konsumenci wskazują na widoczną i odczuwalną poprawę kondycji skóry i włosów. Efekty te są jeszcze silniejsze, gdy Spirulina stosowana jest również zewnętrznie (w internecie można znaleźć wiele ciekawych zastosowań Spiruliny w proszku do przyrządzania domowych kosmetyków).
Zobacz również: Maska do włosów ze Spiruliną.
Spirulina jest produktem niezwykle bogatym w składniki odżywcze – zawiera duże ilości minerałów, witamin, antyoksydantów, barwników, białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Dzięki temu jej spożycie skutecznie uzupełnia wszelkie niedobory pokarmowe i wspiera tym samym organizm od środka.
Co jest w Spirulinie najbardziej pożyteczne?
Do największych zalet Spiruliny zalicza się jej bogaty skład oraz bezpieczeństwo przyjmowania. Mogą po nią sięgać zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci, kobiety w ciąży czy osoby starsze. W związku ze składnikami odżywczymi Spiruliny wyszczególnić należy:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są elementem niezbędnym w diecie człowieka. Wykazano, że spożycie NNKT w Polsce i w większości innych krajów nie jest wystarczające. Spirulina może zatem uzupełnić niedobory tego związku;
- białko, które zawiera niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, przez co jest ono w pełni przyswajalne i wykorzystywane przez organizm człowieka. Za najlepsze źródło białka uważa się obecnie białko pochodzenia zwierzęcego, właśnie ze względu na skład aminokwasowy. Spirulina posiada podobny skład, zatem jest współczesną alternatywą dla białka zwierzęcego. To istotna uwaga zwłaszcza dla osób przebywających na dietach roślinnych;
- zróżnicowanie minerałów – szczególnie w odniesieniu do jodu (który rzadko występuje w pożywieniu) oraz żelaza (które wchodzi w kompleks z fikocyjaniną i przez to wykazuje dużą biodostępność).
Należy także wspomnieć, że Spirulina jest bogata w związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak chlorofil, karotenoidy, fikocyjanina, witamina A, witamina E i witamina C. Dzięki temu skutecznie zwalcza wolne rodniki tlenowe, niwelując stres oksydacyjny. Wszystko to sprawia, że regularna suplementacja Spiruliny w połączeniu ze zdrowym trybem życia może w dużym stopniu stanowić prewencję chorób cywilizacyjnych.
Bibliografia
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 6/2016.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Chu W., Lim Y., Radhakrishnan A., Lim P., Protective effect of aqueous extract from Spirulina platensis against cell death induced by free radicals. BMC Complementary and Alternative Medicine, 53/2010.
- Govindaraju K., Basha S., Kumar V., Singaravelu G., Silver, gold and bimetallic nanoparticles production using single-cell protein (Spirulina platensis) Geitler. Journal of Materials Science, 2/2008.
Zostaw komentarz