Aktualizacja: 11 września 2023
Problemy z trawieniem to częsta dolegliwość XXI wieku. Wszystko przez to, że rzadko znajdujemy czas aby powoli i spokojnie spożyć posiłek, a jakość żywności również pozostawia wiele do życzenia. Mamy tendencję do sięgania po niezdrowe przekąski, słodycze i fast-foody, żyjemy w stresie, zapominamy o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Wszystko to sprawia, że problemy trawienne na dłuższą metę mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, np. zespołu jelita drażliwego czy uchyłków jelita grubego.
Spis treści
Problemy trawienne – objawy
Na samym początku warto wiedzieć czym dokładnie są problemy trawienne. Mówiąc w skrócie, to szereg objawów dyspeptycznych, do których zaliczamy przede wszystkim następujące:
- zaburzenia apetytu;
- bóle brzucha, zwłaszcza po spożyciu posiłku;
- nudności;
- uczucie ciężkości po spożyciu posiłku;
- charakterystyczne „przelewanie się” w brzuchu;
- uczucie ściskania w okolicach jelit;
- zaparcia;
- biegunki;
- bardzo wczesne uczucie sytości;
- zgaga;
- puste odbijanie;
- wzdęcia i gazy.
Dolegliwości te mogą występować z różnym nasileniem i częstotliwością. U większości pacjentów wiążą się z przejedzeniem bądź spożyciem nieodpowiednich pokarmów, przy czym mijają samoistnie z czasem lub po zastosowaniu odpowiednich środków zaradczych, np. ziół lub leków. Wymienione objawy wynikają z zaburzeń pracy narządów trawiennych lub mają podłoże psychiczne.
Problemy trawienne – przyczyny
Za trawienie pokarmów odpowiadają narządy i struktury takie jak:
- zęby i cała jama ustna – zęby miażdżą pokarm, a w jamie ustnej następuje mieszanie kęsów pokarmowych ze śliną oraz wstępne trawienie węglowodanów;
- przełyk – stanowi połączenie między jamą ustną a żołądkiem;
- żołądek – treść pokarmowa miesza się z kwasem żołądkowym i innymi enzymami trawiennymi, następuje trawienie białek;
- pęcherzyk żółciowy – zawiera żółć produkowaną w wątrobie, niezbędną do trawienia tłuszczów i wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
- jelito cienkie – odbywa się tu większość procesów trawienia i wchłaniania rozmaitych związków odżywczych;
- jelito grube – treść pokarmowa ulega zagęszczeniu, następuje wchłanianie wody i składników mineralnych, formuje się stolec;
- wątroba – produkuje żółć, jest miejscem przemiany węglowodanów i białek oraz miejscem produkcji cholesterolu.
Przyczyny problemów z trawieniem mogą leżeć w wielu z wymienionych struktur. Najczęściej przyczyną są zaburzenia pracy jelit i żołądka. Do grona takich schorzeń zaliczamy:
- zespół jelita drażliwego;
- chorobę Leśniowskiego-Crohna;
- zespół nieszczelnego jelita;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
- wrzody żołądka i dwunastnicy;
- zaparcia czynnościowe;
- biegunki czynnościowe;
- celiakia;
- infekcja Helicobacter pylori.
Do chorób niezwiązanych z żołądkiem i jelitami, w przebiegu których miejsce mają zaburzenia trawienia, zaliczamy:
- nowotwory;
- niewydolność wątroby;
- zapalenie pęcherzyka żółciowego;
- choroba refluksowa przełyku;
- cukrzyca;
- choroby trzustki.
I inne. Problemy z trawieniem pojawiają się również w sytuacjach, gdy zjemy posiłek ciężkostrawny, smażony, bogaty w tłuszcze zwierzęce lub cukry proste. Czynnikami ryzyka są także: silny stres, niewysypianie się, brak aktywności fizycznej, niski poziom nawodnienia organizmu, niska jakość żywności, przyjmowanie leków zaburzających pracę układu pokarmowego.
Sposoby na problemy z trawieniem
Jeśli problemy z trawieniem wynikają z chorób przewlekłych, ważne jest ustabilizowanie ich, zazwyczaj za pomocą diety i farmakoterapii. Bez względu na przyczynę, warto jednak stosować się do poniższych metod poprawy trawienia:
- ziołolecznictwo – napary z dziurawca, mięty, rumianku, mniszka lekarskiego, jak również dodawanie do potraw ziół takich jak bazylia, oregano, majeranek, tymianek, kminek, estragon czy koper włoski;
- włączenie do diety produktów pełnoziarnistych, zawierających błonnik pokarmowy (chyba że istnieją przeciwwskazania do jego spożycia), naturalnej żywności probiotycznej oraz owoców i warzyw;
- suplementy diety na poprawę trawienia, np. Chlorella, która oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich;
- picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie;
- powolne spożywanie posiłków i bardzo dokładne przeżuwanie kęsów pokarmowych;
- unikanie stresu, palenia papierosów i picia alkoholu w nadmiarze (lampka wytrawnego czerwonego wina lub kieliszek ziołowej nalewki mogą wspomóc trawienie);
- ograniczenie spożycia soli;
- częsta, regularna i umiarkowana aktywność fizyczna.
Dopiero gdy domowe sposoby nie pomagają warto sięgnąć po leki dostępne w aptekach. Do lekarza należy udać się w sytuacji, gdy zauważymy nagłą utratę masy ciała, krew w kale, zawroty głowy, ogólne osłabienie i przewlekłe zmęczenie oraz ból podczas spożywania posiłków lub tuż po. Lekarzem zajmującym się diagnostyką i leczeniem problemów trawiennych jest gastroenterolog.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dąbrowski A., Wielka interna – gastroenterologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2019.
- Andrych K., Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, Varia Medica, 2/2019.
Zostaw komentarz