Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 czerwca 2023

HypocholesterolemiaHypocholesterolemia to stan obniżonego stężenia cholesterolu we krwi, który może towarzyszyć wielu jednostkom chorobowym. W Polsce znacznie większym i częściej diagnozowanym problemem jest jednak hipercholesterolemia, czyli nadmiar cholesterolu, będący głównym czynnikiem ryzyka zespołów metabolicznych, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Hypocholesterolemia – przyczyny

Możliwe przyczyny obniżonego poziomu cholesterolu:

Rzadziej zdarza się, aby hypocholesterolemia miała uwarunkowania genetyczne, a więc charakter wrodzony.

Hypocholesterolemia – objawy

Choć w dzisiejszych czasach zwykle mówi się, że cholesterol jest niekorzystny i niebezpieczny dla zdrowia, nie jest to do końca prawdą. Oczywiście jego nadmiar (zwłaszcza frakcji LDL) wpływa negatywnie na zdrowie i zwiększa ryzyko groźnych chorób, zwłaszcza tych przebiegających z zatorami naczyń krwionośnych. Jednak pewne ilości są niezbędne do zachowania zdrowia i samopoczucia. Należy wiedzieć, że cholesterol (zwłaszcza frakcja HDL) odpowiada za produkcję ważnych hormonów (np. hormonów płciowych) i witamin, łagodzi stany zapalne w organizmie, buduje błony fosfolipidowe wszystkich komórek, a nawet wpływa na przekaźnictwo nerwowe. W przebiegu hypocholesterolemii obserwuje się więc objawy takie jak:

Pogarsza się także kondycja skóry i funkcjonowanie jelit. Obecnie niski poziom cholesterolu diagnozowany jest jednak stosunkowo rzadko.

Diagnostyka hypocholesterolemii

Poziom cholesterolu można ocenić na podstawie badania krwi. Próbkę pobiera się z samego rana, na czczo. Wyniki dostępne są zwykle już na drugi dzień. Normy prezentują się następująco:

  • cholesterol całkowity – maksymalnie do 200 mg/dL;
  • cholesterol LDL – maksymalnie do 100 mg/dL;
  • trójglicerydy -maksymalnie do 150 mg/dL;
  • cholesterol HDL – do 40 mg/dL.

Hypocholesterolemię diagnozuje się przy skrajnie niskich wartościach, jednak w medycynie nie zdefiniowano dokładnie tej dolegliwości. Zgodnie z rekomendacjami, każdy dorosły człowiek (nawet zdrowy) powinien badać krew 1 raz w roku.

Hypocholesterolemia – leczenie

Zawsze wdraża się leczenie przyczynowe. Przy chorobach przewlekłych, niemożliwych do całkowitego wyleczenia, dąży się do ich ustabilizowania i wyrównania. Najczęściej za pomocą odpowiedniej diety, zdrowego trybu życia oraz indywidualnie dobranych leków. Jednocześnie warto włączyć do diety źródła kwasów tłuszczowych NNKTjajka, oleje roślinne, tłuste ryby morskie, orzechy, pestki i nasiona, algi morskie oraz awokado.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Vyroubal P., Chiarla C., Giovannini I., Hyspler R., Ticha A., Hrnciarikova D., Zadak Z., Hypocholesterolemia in clinically serious conditions – review, Biomedical papers of the Medical Faculty of the University Palacky, Olomouc, Czechoslovakia, 2/2009.\
  2. Użarowska M., Surman M., Janik M., Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i jego udział w patogenezie wybranych schorzeń. Problemy Nauk Biologicznych, 2/2018.
  3. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami