Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 lipca 2022

Sałata lodowa - właściwości i zastosowanieSałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.

Charakterystyka sałaty lodowej

Sałata lodowa charakteryzuje się dużą kruchością liści. Stąd też pochodzi jej nazwa, ponieważ dźwięk podczas ich łamania przypomina kruszenie lodu. W smaku jest delikatnie słodka, przez co bardzo dobrze współgra z wieloma potrawami. Jej uprawa odbywa się niemalże na całym świecie. Za wyjątkiem sałaty masłowej jest najczęściej kupowanym warzywem liściastym.

Sałata lodowa – właściwości

W swoim składzie sałata lodowa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest on dla nas bardzo cenny, ponieważ reguluje procesy trawienne w układzie pokarmowym. Dzięki temu zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości na długi czas oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Sałata lodowa to także źródło:

Liście sałaty stanowią źródło przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych oraz hamując procesy starzenia się organizmu. Witamina A obecna w sałacie lodowej warunkuje prawidłowe widzenie oraz zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Sałata lodowa bardzo często polecana jest kobietom w ciąży ze względu na zawartość w jej składzie kwasu foliowego. Jest on bardzo ważnym składnikiem diety kobiet spodziewających się dziecka, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Ponadto sałata lodowa, poprzez swój skład wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu. Ma właściwości uspokajające i odkwaszające.

Sałata lodowa – zastosowanie

Sałata lodowa bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami w postaci sałatek lub surówek. Stanowi też zdrowy dodatek do kanapek. Łączyć ją można również z krewetkami, rybą, mięsem pieczonym, smażonym lub grillowanym.

Jak właściwie wybierać i przechowywać sałatę lodową?

Jeśli decydujemy się na zakup sałaty lodowej warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy:

  • nie należy wybierać sałaty lodowej o cienkich i bardzo dużych liściach;
  • po zakupie nie należy przechowywać tego warzywa w foliowej torebce, ponieważ może to spowodować przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny;
  • nie należy kroić liści sałaty lodowej, najlepiej jest je delikatnie kruszyć.
Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Murray J., Basset G., Sandoya G., Nutritional Benefits of Lettuce Consumed at Recommended Portion Sizes, University of Florida, 2021.
  2. Kim M., Moon Y., Kopsell D., Park S., Nutritional Value of Crisphead ‘Iceberg’ and Romaine Lettuces (Lactuca sativa L.), Journal of Agricultural Science, 8/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami