Aktualizacja: 20 grudnia 2024
Rzeżucha (inaczej: pieprzyca siewna, łac. Cardamine), pochodzi z regionów Afryki i Azji. W Europie zasłynęła przede wszystkim ze względu na swoje działanie lecznicze, stąd też wykorzystywana była głównie do celów medycznych. Dziś w dużej mierze stanowi element dekoracyjny wielu stołów i kojarzy się z Wielkanocą. Jednak z rzeżuchy można utworzyć coś więcej niż tylko dekorację. Z racji swoich właściwości może stanowić również zdrowy składnik kanapek. Do jakich celów można ją jeszcze wykorzystać? Jakie właściwości lecznicze posiada ta roślina? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
Spis treści
Rzeżucha – charakterystyka
Rzeżucha należy do rodziny roślin kapustowatych i określa się ją mianem rośliny przyprawowej. Wysiewa się ją najczęściej na Wielkanoc. Najlepiej jest jednak pamiętać o niej przez cały rok, bowiem jest ona źródłem:
- witaminy A;
- witaminy C;
- witamin z grupy B;
- witaminy E;
- kwasu foliowego;
- składników mineralnych jak magnez, wapń, jod, żelazo czy potas;
- antyoksydantów;
- błonnika.
Właściwości zdrowotne rzeżuchy
Lecznicze właściwości rzeżuchy odkryto już wiele wieków temu. Posiada ona działanie obniżające poziom cukru we krwi, a znajdujące się w niej składniki mineralne warunkują prawidłową pracę trzustki. Ponadto wykazuje działanie oczyszczające organizm, zwiększa apetyt i wspomaga procesy trawienne. Działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek. Warto jednak pamiętać, aby nie korzystać z niej w nadmiarze, ponieważ może wywołać stany zapalne pęcherza. Ze względu na zawartość w swoim składzie wapnia wzmacnia kości i zęby. Z tego względu polecana jest osobom z osteoporozą.
Rzeżucha wykazuje też właściwości upiększające. Dzięki obecnej w niej siarce doskonale wpływa na kondycję włosów i skóry. Wysoki poziom siarczanów w rzeżusze sprawia, że posiada działanie odkażające i oczyszczające. Zaleca się ją więc w pielęgnacji skór problematycznych o podłożu trądzikowym. Dzięki zawartości witaminy C działa też rozjaśniająco na skórę oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Rzeżuchę można więc stosować w przypadku przebarwień skóry takich jak np. piegi.
Zastosowanie rzeżuchy
Rzeżucha ze względu na swoje właściwości wpływa na poprawę zdrowia i urody. Swoje zastosowanie znajduje najczęściej w kuchni.
1. Dla zdrowia
Rzeżucha dzięki swoim szerokim właściwościom znalazła zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywana w postaci kiełków pomocna jest osobom z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Ponadto zaleca się jej spożywanie przez chorych na anemię. Dzięki obecności w składzie rzeżuchy żelaza i innych związków mineralnych, uzupełnia niedobory niezbędnych składników odżywczych. Ponadto usprawnia pracę nerek i oczyszcza organizm poprzez działanie moczopędne. Reguluje oraz usprawnia procesy trawienia, działania odkażająco na jamę ustną i cały układ trawienny.
2. Dla urody
Właściwości rzeżuchy wykorzystuje się także w kosmetyce. Spożywana w formie soku wpływa na stan włosów i skóry. Wykonany z tej rośliny tonik, poprzez obecność siarki, leczy zmiany chorobowe takie jak trądzik pospolity, a witamina C rozjaśnia nieestetyczne przebarwienia. Pozostałe witaminy odżywiają skórę i działają napinająco.
3. W kuchni
Rzeżucha stanowi zdrowy dodatek do kanapek. Ze względu na swój wyrazisty smak stanowi przyprawę dla wielu potraw, sałatek, zup, sosów, surówek, a nawet masła.
Ile rośnie rzeżucha?
Nasiona rzeżuchy potrzebują zazwyczaj około 5-6 dni, aby wykiełkować i osiągnąć wysokość odpowiednią do zbioru. W tym czasie rośliny rozwijają delikatne zielone listki, które stają się gotowe do spożycia, doskonale nadając się jako świeży dodatek do kanapek, sałatek czy innych potraw. Ważne jest, aby zapewnić im odpowiednie warunki, takie jak wilgotne podłoże i dostęp do światła, co sprzyja szybkiemu wzrostowi.
Rzeżucha – podsumowanie
Rzeżucha zazwyczaj jest wysiewana na Święta Wielkiej Nocy. Głównie z tego względu, że stanowi symbol odrodzenia, nadziei i nowego życia, a także zwiastuje energię i wiosnę. Warto jednak pamiętać o tej cennej roślinie przez cały rok. Nie dość, że rzeżuchę łatwo jest wyhodować samodzielnie w domu, to jest ona bogatym źródłem wielu odżywczych składników.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
Uwielbiam! Nie wiedziałam, że ma aż tyle takich pożytecznych cech! Rzeczywiście powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok, a nie tylko w okresie Wielkanocy.
A ja uwielbiam smak rzeżuchy. Jadam na kanapkę z nabiałem czy łososiem. U mnie stoi na parapecie w kuchni. Obcinam sobie troche i kładę na kanapki. Czasami też jadam kiełki. Ostatnio widziałam w Lidlu już wysiane pudełeczka z rzeżuchą. Nawet się zastanawiałam czy to tak samo zdrowe jak domowe…
sadzimy, jemy, fajny lekko pikantny smak 🙂
Z tym dodatkiem d kanapek to nie wiem 🙂 Próbowałem kiedyś jeść i specjalnych właściwości smakowych to ona nie miała 😀