Aktualizacja: 26 listopada 2022
Rzepik pospolity to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Obecnie występuje w takich regionach świata jak Ameryk Północna, Anglia czy Europa. Do jego głównych korzyści zalicza się m.in. usprawnianie pracy wątroby, przyspieszanie procesów gojenia się ran, a także właściwości antyseptyczne. Co kryje w sobie rzepik pospolity oraz jakie jeszcze inne działanie wykazuje na nasz organizm? Poznajmy go bliżej.
Spis treści
Rzepik pospolity – charakterystyka
Rzepik pospolity zwykle rośnie w miejscach, gdzie występuje duże nasłonecznienie, a więc na łąkach i polach. Charakteryzuje się dość dużą wysokością, bowiem może osiągać od 0,5 do 2 metrów. Surowiec leczniczy stanowi zwykle jego kwiat oraz liście. Czas kwitnienia przypada na porę letnią. Ziele rzepika pospolitego posiada lekko przyprawowy zapach, a także gorzki smak.
Rzepik pospolity – właściwości lecznicze
Właściwości rzepiku pospolitego wynikają z jego bogatego składu. Jest on bowiem źródłem cennych dla nas związków. Zalicza się do nich m.in.
- Garbniki – związki o właściwościach antyseptycznych. Pomocne są więc najczęściej w momencie gdy dochodzi do poparzeń skóry. Ponadto wykorzystuje się je przy przewlekłych żylakach odbytu czy infekcjach jamy ustnej;
- Witamina PP (niacyna) – warunkuje prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu;
- Flawonoidy – związki wykazujące właściwości przeciwzapalne oraz moczopędne. Ponadto stanowią grupę silnych antyoksydantów. Ich celem z kolei jest zwalczanie wolnych rodników, które stanowią główną przyczynę powstawania groźnych chorób w tym również nowotworów. Flawonoidy obecne w diecie korzystnie wpływają także na nasz ogólny wygląd, bowiem spowalniają procesy starzenia się skóry;
- Witamina B1 (tiaminę) – związek ten przede wszystkim warunkuje prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego oraz serca;
- Witamina K – jej obecność w diecie w dużym stopniu zapobiega osteoporozie. Ponadto bierze udział w procesach krzepnięcia krwi;
- Fitosterole – zapobiegają absorpcji złego cholesterolu do krwi, przez co obniżane jest ryzyko choroby wieńcowej;
- Olejek eteryczny – charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Łagodzi objawy trądziku , a także dolegliwości w przypadku reumatyzmu oraz rwy kulszowej.
Rzepik pospolity – zastosowanie i jego korzyści
W czasach starożytnych rzepik wykorzystywany był jako preparat przyspieszający procesy gojenia się ran oraz na ukąszenia przez węża. A wszystko to dzięki obecności w jego składzie garbników oraz krzemionki. Poprzez właściwości tych związków roślina ta wykazuje działanie ściągające, które jest niezmiernie ważne w tego typu zmianach.
Ze względu na zawartość w składzie rzepiku pospolitego taniny ułatwia procesy trawienne, a także wykazuje właściwości łagodzące podczas biegunki. Z kolei działanie moczopędne powoduje, że wspomaga pracę nerek, a także zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Ponadto wpływa też na oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn oraz przyspiesza leczenie zapalenia pęcherza oraz dróg moczowych. Poprzez właściwości oczyszczające krew rzepik jest w stanie zniwelować objawy żółtaczki, a także dolegliwości ze strony wątroby.
Roślina ta wykazuje korzystne również działanie zwalczające kaszel, ból gardła, a także zapalenie oskrzeli. Olejki eteryczne zawarte w rzepiku powodują zmniejszenie się gromadzenia śluzu w nosie, co powoduje łatwiejsze oddychanie podczas przeziębienia.
Rzepik pospolity – jak go stosować?
Do jednych z najprostszych sposobów stosowania rzepiku jest wykonanie z niego wywaru. Najczęściej polecany jest jako sposób na bolące gardło. Rzepik można również stosować jako formę okładów bezpośrednio na skórę. Najczęściej polecane są one w przypadku chorób skóry np. trądziku pospolitego, a także jej podrażnień czy ran.
Skutki uboczne
Tak jak w przypadku leków, również przy ziołach należy zachować szczególną ostrożność. Oto kto powinien uważać na rzepik pospolity:
- alergicy oraz osoby nadwrażliwe;
- kobiety w ciąży;
- kobiety karmiące;
- osoby z zaburzeniami układ trawiennego.
Jednym ze skutków ubocznych przyjmowania zbyt dużej ilości rzepiku mogą być m.in. zaburzenia żołądkowo – jelitowe.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Książkiewicz T., Ziołolecznictwo Ojców Bonifratów, Wydawnictwo RYTM, Warszawa 2000.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017
My alergicy to mamy przekichane i to czasem w dosłownym znaczeniu 😀 na wszystko trzeba uważać i to zawsze sa produkty ktore mbie zaciekawiają 😀
Super roślina!
Kolejny, bardzo rzetelny artykuł. Dzięki Tobie poznaję nowe sposoby na zdrowe odżywianie. Dzięki 🙂