Aktualizacja: 3 kwietnia 2024
Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie w sobie kryje. Znana jest pod innymi nazwami takimi jak roszpunka, kozłek, rapunkuł czy raszpanka. Warto włączyć ją do swojej diety.
Spis treści
Roszponka – jak wygląda?
Roszponka – właściwości odżywcze
Roszponka to doskonałe źródło wielu witamin m.in.:
- beta-karotenu;
- witaminy C;
- witamin z grupy B;
- składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, potas, magnez, miedź i mangan.
Beta-karoten zawarty w roszponce wspomaga proces widzenia, przyspiesza opalanie, a także chroni organizm przed chorobami serca. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Dzięki temu też skutecznie walczy z cellulitem. Roszponka posiada niski indeks glikemiczny. Z tego względu mocno polecana jest diabetykom. Dodatkowo reguluje procesy trawienne oraz niweluje zaparcia. W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, aby móc poradzić sobie z tzw. wiosennym przesileniem.
Ze względu na to, że roszponka należy do rodziny kozłkowatych tak jak kozłek lekarski, wykazuje właściwości uspokajające i wywołuje stan odprężenia psychicznego.
Roszponka – zastosowanie w kuchni
Liście roszponki mają delikatny, lekko orzechowy smak. Im są mniejsze i bardziej zielone tym stają się bardziej aromatyczne. Aby liście roszponki zachowały jak najdłuższą świeżość i kruchość warto zapewnić jej wilgoć i przechowywać w lodówce.
Liście roszponki w kuchni znalazły zastosowanie w sałatkach warzywnych i surówkach. Ponadto roszponkę można spożywać na surowo lub dodawać do koktajli warzywnych. Bardzo dobrze współgra zarówno z warzywami jak i owocami. Stanowi również zdrowy dodatek do dań mięsnych np. na bazie kurczaka jednocześnie będąc ich elementem dekoracyjnym.
Rukola czy roszponka?
Wybór między rukolą a roszponką zależy od osobistych preferencji smakowych oraz od tego, do jakiego dania są przeznaczone. Rukola ma intensywny, lekko piekący smak, podczas gdy roszponka ma delikatniejszy, orzechowy smak. Liście rukoli są nieco grubsze i bardziej mięsiste niż liście roszponki, która ma delikatniejszą teksturę. Rukola często jest wykorzystywana w sałatkach, kanapkach, makaronach i jako dodatek do pizzy. Roszponka również nadaje się do sałatek, ale ze względu na swój delikatny smak często jest używana jako ozdoba lub dodatek do potraw.
Rukola i roszponka są zdrowymi i smacznymi dodatkami do posiłków. Można również łączyć je w sałatkach lub innych daniach, aby uzyskać różnorodny smak i teksturę.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kołton A., Wojciechowska R., Długosz-Grochowska, Grzesiak W., The Storage Ability Of Lamb’S Lettuce Cultivated In The Greenhouse Under Led Or Hps Lamps, Journal of Horticultural Research, 2/2014.
- Hernandez V., Botella M., Phenolic and Carotenoid Profile of Lamb’s Lettuce and Improvement of the Bioactive Content by Preharvest Conditions, Foods, 1/2021.
Zostaw komentarz