Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów świata. Są podziemnymi workowcami żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew i krzewów. W Polsce trufle znajdują się pod ścisłą ochroną, dlatego zbiór z naturalnych stanowisk jest surowo zabroniony.
Spis treści
Trufle – charakterystyka
Trufle są grzybami, jednak w niczym nie przypominają wyglądu klasycznych grzybów. Nie posiadają bowiem ani kapelusza ani trzonu, a ich grzybnia rośnie pod ziemią. Owocnia tych grzybów jest raczej twarda, zbita oraz zdrewniała. Trufle rosną pod ziemią na głębokości około 5-10 cm. Nie rozwiną się jednak na każdym terenie – wymagają określonych warunków środowiskowych. Dobrze rosną na glebie o średniej zawartości próchnicy i odpowiednio napowietrzonej, przy czym jej pH musi mieścić się w granicach 7,5-8,0.
Zbiór tych grzybów wymaga dużego doświadczenia. W celu ich odszukania wykorzystuje się zazwyczaj zwierzęta, które są bardzo wrażliwe na związki lotne produkowane przez trufle. Tymi zwierzętami są głównie świnie, jednak także psy posiadają tę zdolność.
Trufle – wartości odżywcze
Skład chemiczny trufli różni się w zależności od gatunku. Około 90% zawsze jednak stanowi woda. Podstawowy skład suchej masy trufli określa się w następujący sposób:
- białka;
- nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe;
- węglowodany;
- błonnik pokarmowy;
- kwas askorbinowy.
Trufle stanowią bogate źródło aminokwasów takich jak tryptofan, lizyna, metionina i cysteina. Zazwyczaj zawartość tych aminokwasów w produktach pochodzenia roślinnego jest bardzo niska, przez co omawiane grzyby są jeszcze bardziej cenione. Dodatkowo stanowią bogate źródło składników mineralnych, głównie potasu, krzemu, sodu, wapnia, magnezu, manganu, żelaza, glinu, fosforu, miedzi, cynku i siarki. Cechą charakterystyczną trufli jest zawartość pewnej ilości ergosterolu, który jest prekursorem witaminy D.
Trufle – właściwości zdrowotne
Od wielu lat właściwości trufli budzą ogromne zainteresowanie badaczy. Do tej pory udowodniono ich działanie antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe, hepatoprotekcyjne oraz przeciwzapalne. Niektóre badania wskazują na możliwość wykorzystania potencjału tych grzybów w leczeniu chorób skóry i oczu.
Zastosowanie trufli w gastronomii
Trufle są cenione ze względu na swój specyficzny smak i aromat, które są inne dla poszczególnych rodzajów tych grzybów. Przykładowo, aromat trufli czarnej określa się jako korzenny, lekko orzechowy i przypominający mokry las, podczas gdy aromat trufli białej opisywany jest jako czosnkowy z lekką nutą serową.
Trufle zazwyczaj sporządza się wówczas, gdy są świeże. Można je jednak umieścić w torebce próżniowej i zamrozić, lecz maksymalnie na 1 miesiąc. Spożywa się je na wiele sposobów. Wysuszone i sproszkowane grzyby dodawane są do zup, sosów i steków, gdyż nadają tym daniom specyficzny, ziemisty aromat. Można z nich sporządzać także oliwę, która stanowi wysokiej jakości dodatek do zup, sałatek, carpaccio czy grillowanych warzyw. Mogą stanowić główny składnik kremowych zup idealnych do grzanek. Trufle najczęściej jednak łączy się z różnego rodzaju makaronami lub cielęciną.
Jedyną wadą tych grzybów jest ich wysoka cena, która w zależności od rodzaju trufli może wahać się od 1000 zł nawet do 8000 zł za kilogram. Mimo tego, warto chociaż raz w życiu spróbować potrawy z truflami.
Zastosowanie trufli w kosmetologii
Trufle nie są popularnymi surowcami w kosmetologii, jednak niekiedy stosuje się pozyskane z nich ekstrakty. Wykazują one bowiem zdolność do pobudzania odnowy naskórka. W Polsce można skorzystać z zabiegów wykorzystujących substancje czynne trufli, które mają na celu wygładzenie zmarszczek, rozjaśnienie przebarwień na skórze i zwiększenie jej elastyczności.
Bibliografia
- Hilszczańska D., Polskie Trufle – skarb odzyskany, Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2016.
- Siebyła M., Hilszczańska D., Różnorodność gatunkowa bakterii związanych z grzybami z rodzaju Tuber (Trufla), Postępy Mikrobiologii, 1/2017.
- Zdrojewicz Z., Pawlus K., Horochowska M., Sekretne życie trufli, Medycyna Rodzinna, 3/2016.
- Walczak M., Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy, Gazeta Farmaceutyczna, 10/2013.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Jadłam trufle wiele razy, pastę truflową, olej truflowy.
Można to dostać tu gdzie mieszkam.
Trufle lubię w sałatkach,małe czarne trufelki kroję na plasterki, smakują troszkę jak orzechy włoskie.
Zdecydowanie wolę pastę truflową.
Nie wiedziałam, że trufle można wykorzystać w kosmetologii i składają się w 90% z wody, wow! Ciekawe informacje 🙂
Nigdy nie jadłam trufli, ale chętnie bym spróbowała
Trufle to z makaronem i kieliszkiem Barolo
Dla niektórych trufle mogą zdawać się fanaberią, ale już w Starożytnym Egipcie i Libii były spożywane, w Rzymie i Grecji też, jednak częściej jako medykament. Nawet dzisiaj może nie jest to najczęstszy produkt na naszych stołach, ze względu na rozpowszechnienie i cenę, jednak trzeba przyznać, iż ich aromat jest niepowtarzalny.
Próbowałam trufli, to prawda, ze maja dość ciekawy smak. Pozdrawiam serdecznie!
Nigdy nie jadłam trufli, ale ich smak bardzo mnie intryguje. Jestem ciekawa, czy można porównać go do innych grzybów, które jemy na co dzień.
Ciekawy artykuł ?
Bardzo ciekawy post. Przyznam, że samych trufli to jeszcze nie jadłam, używałam tylko oliwy truflowej