Aktualizacja: 4 stycznia 2024
Rukola (inaczej: rokietta siewna, łac. Eruca vesicaria) to warzywo pochodzenia śródziemnomorskiego, które spokrewnione jest z chrzanem oraz rzodkiewką. Starożytni Rzymianie stosowali ją jako afrodyzjak, choć posiada szereg innych leczniczych właściwości. Przekonajmy się zatem jak rukola wpływa na nasze zdrowie.
Spis treści
Co to jest rukola?
Rukola to liściaste zielone warzywo, które charakteryzuje się pikantnym, lekko orzechowym smakiem. Ze względu na ciekawy, wyrazisty smak cieszy się sporą popularnością. Dlatego można ją kupić w większości sklepów spożywczych.
Wraz z jarmużem i brokułami zalicza się do tzw. warzyw krzyżowych. Rukola doskonale znana była już Rzymianom. Dziś jako roślinę dziko rosnącą można znaleźć ją w rejonach Morza Czarnego, Morza Śródziemnego, na terenach Afryki oraz Azji. Z kolei w Europie najbardziej popularna jest we Włoszech oraz w Hiszpanii.
Rukola – co w sobie kryje?
W rukoli znaleźć można przede wszystkim:
- witaminę A;
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminę K;
- sole mineralne (wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód);
- kwas foliowy;
- aminokwasy siarkowe;
- błonnik;
- chlorofil;
- flawonoidy.
Rukola – wpływ na zdrowie człowieka
Charakterystyczny smak rukoli warunkują związki obecne w jej liściach (glukozynolany), które z kolei organizm przeobraża w izotiocyjaniany. To właśnie one wykazują działanie ochronne przed rozwojem chorób nowotworowych powodując oczyszczanie komórek, w których mogłoby dojść do mutacji.
Sulforafan (przeciwutleniacz), występujący w liściach rukoli oraz innych warzywach krzyżowych, wykazuje zdolność spowalniania rozwoju nowotworów związanych z gruczołem krokowym, trzustką oraz przełykiem. Sulforafan zatrzymuje także działanie enzymu deacetylazy histonowej (HDAC) uczestniczącej w ewolucji komórek rakowych.
Ponadto obecny w rukoli chlorofil hamuje właściwości nowotworowych heterocyklicznych amin aromatycznych, które syntezowane są podczas grillowania w wysokiej temperaturze.
Witamina K wspomaga układ kostny człowieka, a także zwiększa wchłanialność wapnia, jednocześnie zapobiegając jego wydalaniu wraz z moczem. Z kolei dzięki zawartości potasu wspiera organizm w walce z cukrzycą oraz insulinoopornością. W związku z tym warzywo to szczególnie wskazane jest diabetykom.
Rukola to doskonały produkt również dla anemików. Dzięki dużej zawartości żelaza szybko uzupełnia niedobory tego pierwiastka. Zalecana jest także wegetarianom oraz weganom, którym dieta zabrania spożywania produktów mięsnych jako źródła żelaza. Z kolei witamina C podnosi odporność organizmu, stymulując pracę układu immunologicznego. Dzięki temu zapobiega przeziębieniu oraz grypie.
Rukola – kto powinien jej unikać?
Antyoksydanty tj. sulforafan mogą przyczyniać się do powstawania nadmiernych wzdęć, którym może towarzyszyć skurcz brzucha i związany z tym dyskomfort. W związku z tym osobom z wrażliwym żołądkiem nie zaleca się spożywania rukoli.
Dość niebezpieczne jest włączanie do diety rukoli przy jednoczesnym przyjmowaniu leków na rozrzedzenie krwi. Witamina K w niej występująca wykazuje przeciwne działanie, co może doprowadzić do skrzepów krwi.
Duża część warzyw, w tym również rukola, posiada w swym składzie kwas szczawiowy, który przyczynia się do powstawania kamieni w nerkach. Osoby obarczone ryzykiem ich powstawania powinny więc unikać rukoli w codziennej diecie.
Rukola w kuchni
Początkowo rukola stanowiła domenę szczególnie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Jednak w Polsce staje się coraz bardziej popularna i spożywa się ją nie tylko w wersji na surowo, ale także w gotowanej (jako zupy) lub smażonej (podobnie jak szpinak). Jej świeże liście stanowią idealny składnik sałatek z dodatkiem sera feta czy pomidorów. Rukola to również zdrowy element tradycyjnych kanapek.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz