Pomidor to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych warzyw. Jego największą zaletą jest obecność likopenu, naturalnego antyoksydantu, który wykazuje szereg korzystnych działań na organizm człowieka. Najczęściej korzystamy z ze świeżych pomidorów, choć suszone, smażone czy grillowane to również dobry wybór. Co kryje w sobie to warzywo oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Spis treści
Kilka słów historii…
Początkowo pomidor uznawano za roślinę trującą ze względu na jej nieprzyjemny zapach. Szczególnie intensywnie wydzielany poprzez poruszenie liści oraz łodyg. Jak się później okazało, części te faktycznie są trujące. W związku z tym pomidory uważano wyłącznie za roślinę ozdobną i sadzono ją głównie na altankach. Wraz z upływem czasu uprawa pomidorów rozprzestrzeniła się na całą Europę, w tym również i Polskę.
Co kryje w sobie pomidor?
Pomidor to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Jeden duży okaz pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę aż w 60%. Ponadto w jego składzie obecna jest witamina E oraz beta-karoten, które zaliczane są do silnych antyoksydantów. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, witamina K, PP oraz związki mineralne tj. potas, magnez, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje pomidor?
1. Chroni przed miażdżycą i zawałem.
Pomidor wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, dzięki zawartości kwasu, który w komórkach wątrobowych zwiększa procesy utleniania kwasów tłuszczowych, a także hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Z kolei cholesterol warunkują obecne w pomidorach pektyny. Na mięsień sercowy dobrze wpływa także likopen.
2. Działa przeciwnowotworowo.
Likopen obecny w pomidorach chroni przed rozwojem nowotworu szyjki macicy oraz płuc, a także przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
3. Działa moczopędnie.
Dzięki zawartości dużej ilości wody pomidory mogą wykazywać działanie moczopędne. Z kolei dzięki takim właściwościom wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
4. Zwiększa odporność.
Pomidory to warzywa, które w znaczny sposób wpływają na poprawę odporności organizmu. Wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie łączyć pomidorów wraz z ogórkami, ponieważ posiadają one enzym, który wpływa na witaminę C destrukcyjnie.
5. Reguluje trawienie.
Dzięki zawartości błonnika pomidory regulują pracę układu trawiennego. Błonnik występuje również w pestkach pomidorów.
6. Dodaje urody.
Szereg witamin obecnych w pomidorach oprócz właściwości zdrowotnych wykazuje także działanie pielęgnacyjne, poprawiające kondycję skóry, włosów oraz paznokci. I tak witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych zapobiegając ich pękaniu, witamina A i E warunkują nawilżenie skóry oraz wykazują działanie przeciwzmarszczkowe.
Uwaga!
Pomidory nie są zalecane szczególnie osobom chorym na reumatoidalne zapalenie stawów oraz dnę moczanową. Ostrożni w spożywaniu pomidorów powinny być również osoby ze skłonnością do pojawiania się zgagi. Należy zaznaczyć, że pomidory mogą wywoływać reakcje alergiczne. W związku z tym w diecie powinny ich unikać szczególnie matki karmiące.
Jak można wykorzystać pomidory w kuchni?
Pomidor to warzywo uniwersalne co oznacza, że można je wykorzystać na wiele wartościowych przetworów. Należą do nich m.in. sosy, keczupy czy koncentraty pomidorowe, które można później zastosować do sporządzania zup czy dań głównych. Mimo, że produkty te nie dorównują pod względem wartości odżywczych świeżym pomidorom warto z nich korzystać ze względu na określoną sezonowość tego warzywa.
Produkt Palma sabałowa + likopen zawiera specjalną kombinację naturalnych składników. Wpływają one bardzo korzystnie na funkcjonowanie pęcherza dojrzałego mężczyzny, szczególnie po 60 roku życia.
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz