Pluskwica groniasta (łac. cimicifuga racemosa) to gatunek rośliny niezwykle cenny w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Należy do rodziny jaskrowatych, a jej pierwotne pochodzenie obejmuje tereny Ameryki Północnej. Współcześnie uprawia się ją na całym świecie, zarówno w celach leczniczych, jak i ozdobnych. Pluskwica groniasta najbardziej znana jest ze swojego wpływu na żeńską gospodarkę hormonalną.
Spis treści
Pluskwica groniasta – co zawiera?
Skład pluskwicy groniastej został bardzo dobrze poznany na przestrzeni lat. Znajdują się w niej przede wszystkim:
- żywice;
- garbniki;
- kwasy fenolowe;
- glikozydy triterpenowe;
- związki gorczycowe;
- substancje estrogenne (to właśnie one w dużej mierze odpowiadają za cenne właściwości tej rośliny);
- kwas salicylowy;
- izoflawony.
Omawiając bardziej szczegółowo, głównymi substancjami czynnymi wyciągów, wywarów i odwarów z pluskwicy groniastej są:
- glikozydy triterpenowe typu cykloartenolu (acteina, deoksyacteina, cimigozyd, cimicifugozyd i inne);
- kwasy aromatyczne będące pochodnymi kwasu cynamonowego (np. kwas ferulowy, kwas izoferulowy);
- alkaloidy (n-metylocytyzyna).
Składniki te nie tylko oddziałują na gospodarkę hormonalną (zwłaszcza kobiet), ale również działają silnie antyoksydacyjnie.
Pluskwica groniasta – właściwości
Wykazano, że wyciąg z pluskwicy groniastej działa estrogenopodobne na układ podwzgórze-przysadka, pośrednio hamują wydzielanie hormonu luteinizującego. Rdzenni Amerykanie od setek lat stosowali tę roślinę celem leczenia reumatyzmu, epilepsji, niestrawności, dolegliwościach wątroby i licznych problemów natury kobiecej. Współcześnie, w medycynie niekonwencjonalnej pluskwicę groniastą wykorzystuje się w następujących przypadkach:
- bóle menstruacyjne;
- bóle porodowe;
- uderzenia gorąca;
- profilaktyka zmniejszania gęstości mineralnej kości, co prowadziłoby do osteoporozy;
- drażliwość, wahania nastroju;
- zaburzenia snu, zwłaszcza te wywołane menopauzą.
Innymi słowy – standaryzowany wyciąg z pluskwicy groniastej najczęściej jest z powodzeniem stosowany w leczeniu dolegliwości neurowegetatywnych u kobiet w okresie postmenopauzalnym. Stosuje się korzeń oraz kłącze tej rośliny. W ostatnich latach pluskwica groniasta cieszy się coraz większą popularnością. Wszystko dzięki niedawno przeprowadzonym badaniom in vitro na komórkach raka sutka. Mechanizm działania antynowotworowego tej rośliny nie został jeszcze poznany, jednak podejrzewa się, że za tę właściwość odpowiadają związki wykazujące zdolność wiązania receptorów estrogenowych. Działanie antynowotworowe pluskwicy groniastej musi wiązać się z jeszcze nie poznanymi receptorami.
Udowodniono ponadto, że regularne picie naparów z pluskwicy groniastej może zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych ze względu na ich działanie przeciwutleniające. Do grona chorób cywilizacyjnych związanych z nadmiarem wolnych rodników tlenowych zaliczamy natomiast m.in. nowotwory, miażdżycę tętnic wieńcowych, depresję, różnego rodzaju alergie czy schorzenia dermatologiczne.
Pluskwica groniasta – przeciwwskazania
Spożywanie lub stosowanie preparatów z dodatkiem pluskwicy groniastej jest bezpieczne podczas ciąży oraz w okresie laktacji. Można ją przyjmować nawet przez pół roku bez obaw o skutki uboczne. Na przestrzeni wielu lat badań i obserwacji nie wykryto żadnych toksycznych metabolitów tej rośliny. Do ewentualnych przeciwwskazań można zaliczyć:
- nadciśnienie tętnicze krwi;
- choroby wątroby i nerek.
Pacjenci ci powinni skonsultować chęć przyjmowania preparatów roślinnych ze swoim lekarzem. W bardzo rzadkich przypadkach przyjmowanie pluskwicy groniastej może powodować:
- zawroty głowy;
- zaburzenia widzenia;
- wymioty;
- problemy z krążeniem.
Co istotne i niezwykle rzadko spotykane wśród ziół – pluskwica groniasta nie wchodzi w interakcję z większością leków. Można przyjmować ją nawet w połączeniu z lekami onkologicznymi.
Jak pić pluskwicę groniastą?
Jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, napary należy pić systematycznie przez okres od kilku tygodni do kilku miesięcy. 2 łyżki suszonego ziela zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy garnuszek do wystudzenia. Pijemy 2 łyżki stołowe 3 razy dziennie.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Łowicki Z., Zastosowanie roślin leczniczych w menopauzie. Cz. I., Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Bodera P., Poznański S., Pluskwica groniasta, Przegląd Menopauzalny, 5/2005.
- Kanadys M., Leszczyńska-Gorzelak B., Oleszczuk J., Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania Pluskwicy groniastej w leczeniu objawów naczynioruchowych – przegląd badań klinicznych, Ginekologia Polska, 79/2008.
Zostaw komentarz