Owoce noni zalicza się do superfoods, czyli produktów spożywczych o wszechstronnym działaniu zdrowotnym. W naszym kraju wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością, jednak wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, zainteresowanie rośliną stale wzrasta. Noni są owocami morwy indyjskiej.
Spis treści
Charakterystyka morwy indyjskiej
Morwa indyjska, znacznie częściej zwana „noni”, jest rośliną z rodziny marzanowatych. Rośnie głównie na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Najbardziej popularnym środowiskiem występowania tej rośliny są Hawaje, gdzie zbiory owoców trwają cały rok, zwykle 2-3 razy w miesiącu.
To niewielkie, wiecznie zielone drzewo lub krzew, które może osiągać wysokość od 3 do 10 metrów. Roślinę ceni się najbardziej ze względu na jej złożone owoce. Mają one długość do 10 cm i obwód do 4 cm. W pełni dojrzałe przybierają żółto-białą barwę. Owoce są miękkie, a ich cechą charakterystyczną jest zapach zbliżony do woni kwasu masłowego. W celach spożywczych wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także liście morwy indyjskiej. Jednakże to owoce są znacznie bardziej rozpowszechnione.
Owoce noni w gastronomii
Owoce i liście morwy indyjskiej wykorzystuje się na różne sposoby, zwłaszcza w kuchni wschodniej. Tradycyjnie, niedojrzałe owoce są składnikiem potraw typu curry, natomiast dojrzałe są spożywane na surowo po posypaniu solą lub cukrem. Często polewa się je winem palmowym. Kolejną popularną formą zastosowania owoców są puddingi – owoce gotuje się, a następnie miesza z kokosem.
Z kolei liście spożywa się wówczas, gdy są jeszcze bardzo młode. Cieszą się wówczas największymi walorami smakowymi. Popularnie gotuje się je razem z innymi warzywami i spożywa z ryżem. Jeśli liście są bardzo duże można je wykorzystywać do owijania ryb czy mięsa przed obróbką termiczną. Suszone liście oraz suszone owoce mogą posłużyć do przygotowywania zdrowych, smacznych naparów.
W Polsce opisane powyżej zastosowanie owoców i liści morwy indyjskiej nie jest rozpowszechnione. Znacznie częściej można spotkać noni pod postacią suplementów diety lub soków.
Dawkowanie soku
Profilaktycznie sok z owoców noni może pić niemal każdy, również kobiety w ciąży i dzieci. Sugeruje się, że optymalne jest spożycie soku na czczo przed posiłkami z zachowaniem minimum 2 godzin odległości po wcześniej spożytym posiłku. Osoby zdrowe mogą bez obaw pić 30 ml takiego soku z rana lub 2 razy dziennie po 15 ml.
Z kolei osoby chore, po konsultacji z lekarzem, mogą wypijać 2-3 razy dziennie po 30 ml. Uważa się, że właśnie dawka 30 ml jest minimalną dawką terapeutyczną. W zależności od rodzaju choroby (i ewentualnie zaleceń lekarza) dawka ta może wynosić nawet 60 ml.
Uznaje się, że dawki bardzo wysokie (30 ml 6 razy dziennie) można zastosować przy zagrożeniach śpiączką, paraliżem lub śmiercią. Niektóre źródła podają, że mogą znajdować również zastosowanie przy mononukleozie, wysokiej gorączce, AIDS czy przy odtruwaniu organizmu (w trakcie terapii alkoholizmu czy narkomanii).
Skład chemiczny owoców noni
Owoce noni są niezwykle bogate w witaminy i antyoksydanty. Do ważnych składników tych owoców zalicza się więc:
- witaminy – C, E, B1, B2, B6, biotynę, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy;
- pierwiastki – żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, magnez;
- beta karoten;
- błonnik.
W owocach znajdują się również spore ilości węglowodanów, głównie sacharozy, glukozy i fruktozy oraz nieznaczne ilości białka.
Właściwości zdrowotne
Owoce noni ze względu na dużą ilość składników mineralnych i witamin mogą skutecznie uzupełniać niedobory tych związków. Są więc idealnym uzupełnieniem diety osób niedożywionych, z zaburzeniami jelitowymi upośledzającymi wchłanianie, czy po prostu u osób z mało urozmaiconą dietą, ubogą w owoce i warzywa.
Błonnik zawarty w owocach wpływa korzystnie na czynność jelit, zapobiegając zaparciom i przyspieszając pasaż jelitowy. Ponadto związek ten zapewnia uczucie sytości na dłuższy okres czasu. Dzięki temu owoce noni mogą być spożywane przez osoby dbające o sylwetkę celem utrzymania stałej masy ciała oraz zapobiegania chęci podjadania.
Duże ilości beta karotenu wykazują działanie przeciwutleniające, ponieważ barwnik ten jest uznawany za silny antyoksydant. Beta karoten chroni komórki przed utlenianiem, zapobiega rozwojowi licznych schorzeń (głównie cywilizacyjnych) i chroni organizm człowieka przed nadmiernym stresem oksydacyjnym. Oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki tlenowe i wspomaga utrzymanie prawidłowej homeostazy organizmu. Dodatkowo wpływa korzystnie na wygląd i stan skóry oraz jej przydatków. Regularne spożycie owoców noni wpływa korzystnie nie tylko na wygląd, ale także na zdrowie oraz stan psychiczny konsumenta (owoce dodają bowiem energii i wpływają korzystnie na samopoczucie).
Bibliografia
- Daniewski W., Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (noni), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2009.
- Zarzycka R., Noni. Polinezyjski sekret zdrowia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Jak dotąd nie słyszałam o tym owocu. Wpis bardzo inspirujący. 🙂
W życiu nie słyszałam o tych owocach, a widzę ze wielka strata!
Pierwszy raz o tym słyszę. Jakoś nigdy nie spotkałam się z morwą indyjską
Nigdy o tym owocu nie słyszałam:)
Nigdy nie słyszałam o owocach noni. Z tego, co piszesz, wynika, ze maja duże wartości zdrowotne. Chętnie spróbowałabym, bo jakoś nie mogę wyobrazić sobie ich smaku. Pozdrawiam serdecznie!
Morwe to znam jako herbatkę – bardzo smaczna – o owocach neoni nie słyszałam ! Już coś wiem 🙂
Korzystam z innej suplementacji, ale Twoja propozycja jest też bardzo interesująca, warta rozważenia.