Naparstnica to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie m.in. w chorobach serca i pęcherza moczowego. Należy jednak na nią uważać, ponieważ jest również trująca, a spożycie jej w nadmiernych dawkach, skutkować może nawet śmiercią.
Nazwa naparstnica pochodzi z języka łacińskiego od słowa „digitalis”. W języku polskim oznacza palec i bezpośrednio nawiązuje do kształtu jej kwiatostanu. Naparstnica rośnie głównie w rejonie śródziemnomorskim. W Polsce natomiast występują pod całkowitą ochroną i w sześciu różnych gatunkach.
Prozdrowotne właściwości naparstnicy
Naparstnica stanowi źródło glikozydów, substancji chemicznych pochodzenia naturalnego, które korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego. Dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze, przez co zwiększa przepływ krwi w naczyniach. Efektem tego jest redukcja zatorów w nich występujących. Wszystko dlatego, że naparstnica wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych, przez co zwiększa się pojemność wyrzutowa komór serca.
Na bazie naparstnicy produkuje się leki tj. digoksyna, którą podaje się w przypadku niewydolności mięśnia sercowego, migotania przedsionków czy zaburzeń rytmu serca. Stosowanie tego rodzaju leków odbywa się wyłącznie pod kontrolą lekarza, ponieważ zastosowanie ich w nadmiernej dawce może zadziałać odwrotnie, czyli zatrzymać akcję serca. Dodatkowo naparstnica kumuluje się w organizmie, co może przyczynić się do zatrucia, a co za tym idzie zagrożenia naszego zdrowia.
Warto dodać, że roślinę wykorzystuje się również w leczeniu chorób dotyczących nerek. Wykazuje właściwości moczopędne, które potęgują proces wydalania moczu, stymulując narząd ten do pracy oraz zmniejszając jego obrzęk.
Jakie skutki uboczne może wywoływać naparstnica?
Spożycie naparstnicy w nadmiernych dawkach powoduje sinicę, duszności, szumy uszne, depresję oraz osłabienie widzenia. Rzadziej natomiast występuje kolka, nudności, skurcze mięśni oraz wymioty.
Ważny jest również fakt, że naparstnica wchodzi w interakcje z niektórymi substancjami, w związku z tym nie wskazane jest jej jednoczesne przyjmowanie jej z penicyliną, związkami wapnia, kortykosteroidami, witaminą C czy chinidyną.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz