Marchewka jest warzywem o szerokich właściwościach leczniczych. Spowalnia procesy starzenia się skóry, warunkuje dobre widzenie, a także wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jak jeszcze warzywo to wpływa na nasze zdrowie? Oto podpowiedź.
Korzyści ze spożywania marchwi doceniono już w starożytnych Chinach. Jednak w tych czasach najbardziej znana była jej biała odmiana. Marchewka w kolorze pomarańczowym została wyhodowana przez mieszkańców Holandii dopiero w XVII wieku. I to ona do dnia dzisiejszego cieszy się największą popularnością.
Spis treści
Co kryje w sobie marchewka?
Marchewka to przede wszystkim bogactwo karotenoidów, stanowiące jednocześnie silny przeciwutleniacz, a także pomarańczowy barwnik tego warzywa. Tak naprawdę w marchewce można znaleźć wiele rodzajów karotenoidów począwszy od alfa-karotenu poprzez luteinę, zeaksantynę, kończąc na niewielkich ilościach likopenu. Mimo to spośród wszystkich wymienionych największą ich ilość stanowi beta-karoten. Związek ten można znaleźć również w szpinaku, jarmużu, a także w papryce czerwonej czy dyni. Ponadto w marchewce można znaleźć witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, witaminę K oraz minerały tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Jak marchewka wpływa na nasze zdrowie?
- Marchewka pobudza syntezę kwasu mlekowego i octowego zapobiegając chorobom układu pokarmowego.
- Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe blokując toksyny pochodzące z dymu papierosowego.
- Ze względu na zawartość witaminy A warunkuje prawidłowe widzenie, zapobiegając rozwojowi chorób narządu wzroku.
- Dzięki obecności pektyn reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także ułatwia jego usuwanie z organizmu, zapobiega tym również rozwojowi miażdżycy oraz chorobom układu krążenia.
- Niweluje wzdęcia oraz biegunki występujące u dzieci.
- W sposób naturalny poprawia koloryt skóry, niweluje przebarwienia, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek.
- Nie każdy wie, że marchewka posiada działanie przeciwpasożytnicze, w związku z tym warzywo to stosowane jest przeciwko owsikom oraz gliście ludzkiej.
- Marchewka stanowi doskonały produkt w walce z niedoborami witaminowymi. Poleca się ją więc osobom cierpiącym na anemię lub z powodu niedożywienia.
- Hamuje negatywne działanie wolnych rodników spowalniając procesy starzenia się organizmu oraz rozwój chorób nowotworowych.
- Zwiększa odporność organizmu.
Zastosowanie marchewki w kuchni
Oprócz tego, że marchewka to świetny składnik zup, surówek oraz sałatek, dodatkowo warzywo to idealnie nadaje się do sporządzania deserów. Mowa tu o ciastach (ciasto marchewkowe), batonikach czy słodkich napojach przecierowych.
Wskazówka
Przyrządzając marchewkę należy pamiętać, aby nie obierać jej ze skórki, ponieważ właśnie pod nią znajduje się największa ilość składników odżywczych. Należy jednak zwrócić uwagę na górną część jej korzenia, która posiada toksyczną dla zdrowia solaninę.
Zastosowanie marchewki w kosmetyce
Marchewka zawiera duże ilości karotenu i to właśnie ten związek chemiczny znalazł szczególnie zastosowanie w kosmetyce. Wpływa on pozytywnie nie tylko na zdrowie ogólne, ale również:
- poprawia koloryt skóry;
- stanowi składnik ochronnych kosmetyków do opalania;
- jest komponentem płynów do pielęgnacji twarzy;
- wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji opalenizny.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Od paru dni zastanawiam się co dobrego ma marchewka. Jednak gdy miałam czas (dziecko spało) zapominałam sprawdzić… i proszę bardzo! Tu post na ten temat! Dzięki wielkie 😉
Pamiętam takie miejskie legendy o osobach pijacych zbyt duże ilości soku z marchwi, którym skóra robiła się pomarańczowa. Sama marchew dodaję jak najczęściej do potraw. Tym bardziej, że zimą jest mało świeżych warzyw ?