Aktualizacja: 20 września 2021
Lucerna siewna to roślina paszowa o ogromnym znaczeniu dla ekonomii. Głównie stanowi pokarm dla bydła, dostarczając mu wysoko skoncentrowanego białka i cechując się dużą strawnością. Coraz częściej jednak obserwuje się korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie zdrowie.
Co zawiera lucerna?
Lucerna jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi:
- witamin z grupy B;
- witamin: A, D, E, K i C;
- minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, potasu, krzemu, sodu;
- białka;
- beta-karotenu;
- izoflawony;
- chlorofilu.
Wiele z tych składników to silne antyoksydanty, które likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. W efekcie poprawiają ogólny stan zdrowia i umożliwiają zachowanie dobrej kondycji organizmu przez wiele lat.
Właściwości zdrowotne lucerny
Lucerna znana jest ze względu na swoje właściwości. Udowodniono, że:
- łagodzi problemy gastryczne, wspomagając trawienie;
- wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi;
- działa antybakteryjnie;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- wzmacnia odporność;
- działa odmładzająco;
- zmniejsza kwasowość organizmu, działając alkalizująco;
- oczyszcza drogi moczowe;
- wzmacnia przekaźnictwo nerwowe w układzie nerwowym;
- obniża poziom cholesterolu LDL.
Wyciągi z lucerny są częstym składnikiem preparatów leczniczych poprawiających odporność, ponieważ składniki aktywne stymulują podziały komórek układu immunologicznego. Ponadto usuwaną wolne rodniki, które obniżają odporność. To idealny suplement dla osób zmagających się z problemami układu krążenia lub chcących po prostu zadbać o profilaktykę. Przeprowadzono badania udowadniające, że regularne stosowanie lucerny może wręcz hamować postęp miażdżycy lub powodować jej regresję.
W odniesieniu do kobiecego okresu przekwitania, lucerna łagodzi uciążliwe objawy poprzez zawartość licznych składników o działaniu estrogennym. Są to głównie izoflawony. Zostając przy tematyce kobiet – lucerna może może pomagać podczas trudnej laktacji i poprawia funkcje seksualne. Roślina idealnie sprawdzi się w przypadku osób cierpiącym na cukrzycę, ponieważ substancje w niej zawarte zmniejszają insulinooporność. Wpływają też na stabilizację poziomu cukru we krwi. Lucerna jest bezpieczna w stosowaniu, jednak poleca się jej spożywanie przez osoby dorosłe. W przypadku dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią konieczna jest konsultacja lekarska.
Zastosowanie lucerny
Jak wcześniej wspomniano, lucerna wciąż kojarzona jest z pasza dla bydła. To jej główne przeznaczenie, chociaż wiele osób przekonuje się do jej stosowania w kuchni. Liście rośliny można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Z kolei kiełki nasion idealnie wkomponują się do sałatek i twarożków (wystarczy posypać nimi bułkę lub chleb).
Lucernę można zakupić w postaci suplementów diety lub jako ziele. Bez problemu można ją również samodzielnie uprawiać. W zależności od posiadanej formy można ją bezpośrednio spożywać lub dodawać do kąpieli. Kąpiele z lucerną działają wzmacniająco, co zaleca się np. po kuracjach antybiotykowych. Dodatkowo uspokajają i ułatwiają zasypianie.
Zobacz również: Naturalne suplementy diety – jak je wybrać?


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gaweł E., Rola roślin motylkowatych drobnonasiennych w gospodarstwie rolnym, Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 3/2011.
- Lisova O., Legocki A., Lucerna siewna jako obiekt transformacji przy użyciu Agrobacterium tumefaciens oraz regeneracji in vitro, Biotechnologia, 3/2002.
- Skorupka W., Optymalizacja produkcji białka w uprawie lucerny siewnej, Siedlce 2016.
- Gaweł E., Budowa morfologiczna i plonowanie kilku odmian lucerny w warunkach wypasu krótko- i długotrwałego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 517/2007.
Zostaw komentarz