Aktualizacja: 20 września 2021
Lucerna siewna to roślina paszowa o ogromnym znaczeniu dla ekonomii. Głównie stanowi pokarm dla bydła, dostarczając mu wysoko skoncentrowanego białka i cechując się dużą strawnością. Coraz częściej jednak obserwuje się korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie zdrowie.
Co zawiera lucerna?
Lucerna jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi:
- witamin z grupy B;
- witamin: A, D, E, K i C;
- minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, potasu, krzemu, sodu;
- białka;
- beta-karotenu;
- izoflawony;
- chlorofilu.
Wiele z tych składników to silne antyoksydanty, które likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. W efekcie poprawiają ogólny stan zdrowia i umożliwiają zachowanie dobrej kondycji organizmu przez wiele lat.
Właściwości zdrowotne lucerny
Lucerna znana jest ze względu na swoje właściwości. Udowodniono, że:
- łagodzi problemy gastryczne, wspomagając trawienie;
- wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi;
- działa antybakteryjnie;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- wzmacnia odporność;
- działa odmładzająco;
- zmniejsza kwasowość organizmu, działając alkalizująco;
- oczyszcza drogi moczowe;
- wzmacnia przekaźnictwo nerwowe w układzie nerwowym;
- obniża poziom cholesterolu LDL.
Wyciągi z lucerny są częstym składnikiem preparatów leczniczych poprawiających odporność, ponieważ składniki aktywne stymulują podziały komórek układu immunologicznego. Ponadto usuwaną wolne rodniki, które obniżają odporność. To idealny suplement dla osób zmagających się z problemami układu krążenia lub chcących po prostu zadbać o profilaktykę. Przeprowadzono badania udowadniające, że regularne stosowanie lucerny może wręcz hamować postęp miażdżycy lub powodować jej regresję.
W odniesieniu do kobiecego okresu przekwitania, lucerna łagodzi uciążliwe objawy poprzez zawartość licznych składników o działaniu estrogennym. Są to głównie izoflawony. Zostając przy tematyce kobiet – lucerna może może pomagać podczas trudnej laktacji i poprawia funkcje seksualne. Roślina idealnie sprawdzi się w przypadku osób cierpiącym na cukrzycę, ponieważ substancje w niej zawarte zmniejszają insulinooporność. Wpływają też na stabilizację poziomu cukru we krwi. Lucerna jest bezpieczna w stosowaniu, jednak poleca się jej spożywanie przez osoby dorosłe. W przypadku dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią konieczna jest konsultacja lekarska.
Zastosowanie lucerny
Jak wcześniej wspomniano, lucerna wciąż kojarzona jest z pasza dla bydła. To jej główne przeznaczenie, chociaż wiele osób przekonuje się do jej stosowania w kuchni. Liście rośliny można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Z kolei kiełki nasion idealnie wkomponują się do sałatek i twarożków (wystarczy posypać nimi bułkę lub chleb).
Lucernę można zakupić w postaci suplementów diety lub jako ziele. Bez problemu można ją również samodzielnie uprawiać. W zależności od posiadanej formy można ją bezpośrednio spożywać lub dodawać do kąpieli. Kąpiele z lucerną działają wzmacniająco, co zaleca się np. po kuracjach antybiotykowych. Dodatkowo uspokajają i ułatwiają zasypianie.
Zobacz również: Naturalne suplementy diety – jak je wybrać?
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gaweł E., Rola roślin motylkowatych drobnonasiennych w gospodarstwie rolnym, Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 3/2011.
- Lisova O., Legocki A., Lucerna siewna jako obiekt transformacji przy użyciu Agrobacterium tumefaciens oraz regeneracji in vitro, Biotechnologia, 3/2002.
- Skorupka W., Optymalizacja produkcji białka w uprawie lucerny siewnej, Siedlce 2016.
- Gaweł E., Budowa morfologiczna i plonowanie kilku odmian lucerny w warunkach wypasu krótko- i długotrwałego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 517/2007.
Zostaw komentarz