Korzeń maca to cenny surowiec pochodzenia roślinnego, wykorzystywany powszechnie w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Wykazuje działanie adaptogenne, reguluje gospodarkę hormonalną oraz podnosi poziom energii. Uznawany jest za afrodyzjak od tysięcy lat. Jego historia jest długa i bogata na wielu kontynentach, współcześnie korzeń maca wraca do łask.
Spis treści
Korzeń maca – charakterystyka
Korzeń maca jest dwuletnią rośliną zaliczaną do rodziny krzyżowych. Uprawia się ją w największym stopniu na andyjskich płaskowyżach Peru, choć popularność zdobyła już na całym świecie. Naturalnie rośnie na dużych wysokościach (nawet 3500-4500 m n.p.m.), przy intensywnym nasłonecznieniu, silnym wietrze i dużych amplitudach temperatur. Najlepiej rozwija się jednak w przedziale temperaturowym od -1,5 do +12°C.
W żywieniu i dla celów terapeutycznych wykorzystuje się bulwiasty korzeń rośliny oraz hipokotyl, którym przypisuje się właściwości lecznicze. Analiza składu chemicznego wykazała, że korzeń maca ma dużą wartość odżywczą oraz zawiera szereg wartościowych związków biologicznie aktywnych. Zalicza się do nich przede wszystkim:
- polifenole (flawonoidy, barwniki antocjanowe);
- garbniki;
- saponiny;
- prostaglandyny;
- alkaloidy;
- makamidy;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
- sterole (β-sitosterol, kampesterol, stygmasterol);
- glukozynolany.
Na szczególną uwagę zasługują wspomniane makamidy. Według dostępnych źródeł literaturowych maca jest współcześnie jedyną znaną rośliną zawierającą te związki, a ich funkcja obejmuje głównie wspieranie funkcji seksualnych.
Maca ma charakterystyczny zapach przypominający toffi oraz pikantny smak. Można spożywać ją na wiele sposobów – najczęściej po ususzeniu, a następnie namoczeniu i ugotowaniu, a także w postaci pieczonej, jako dodatek do owsianki. Z korzenia maca przyrządza się ponadto tradycyjny fermentowany napój zwany „maca chicha”. Uważa się, że świeży surowiec niekorzystnie wpływa na zdrowie i organizm konsumenta, dlatego należy poddać go odpowiedniej obróbce.
Korzeń maca – działanie
Korzeń maca znany jest współcześnie głównie ze względu na swoje właściwości adaptogenne. Oznacza to, że może pomagać organizmowi człowieka przystosowywać się do różnych warunków, także tych niekorzystnych. W efekcie wzmacnia odporność i wydolność całego ustroju. Dodatkowo korzeń maca dodaje energii, podobnie jak ma to miejsce z żeń-szeniem. Właśnie z tego względu zwany jest peruwiańskim żeń-szeniem. Korzeń maca, pomimo że nie zawiera w składzie fitoestrogenów, tak jak soja czy pluskawica, reguluje gospodarkę hormonalną dzięki obecności alkoloidów, działających na zasadzie chemicznych inicjatorów pobudzających organizm.
Preparaty wykorzystujące korzeń maca są stosowane głównie przez mężczyzn w celu zwiększenia libido, wzmocnienia czynności układu nerwowego oraz poprawy koncentracji i ogólnego samopoczucia. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, maca poprawia libido i erekcję u mężczyzn, a płodność u kobiet, co po części zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Udowodniono także, że maca może stymulować odporność do walki z patogenami oraz stymulować metabolizm, co ma spore znaczenie w walce z nadmiernymi kilogramami. Ostatnimi laty bada się ponadto działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne tej rośliny, a wyniki są obiecujące.
Korzeń maca dla sportowców
Korzeń maca jest suplementem diety polecanym również sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Korzystne właściwości takich działań potwierdziło badanie kliniczne trwające 2 tygodnie, podczas którego kolarze przyjmowali korzeń maca. Efektem suplementacji było m.in. skrócenie czasu przejazdu 40-kilometrowej trasy w porównaniu z czasem przejazdu przed suplementacją. Zaobserwowano także spadek męczliwości organizmu i zwiększenie wydolności fizycznej.
Korzeń maca – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do przyjmowania korzenia maca są:
- choroby tarczycy, ponieważ maca może wpływać na zawartość jodu w organizmie;
- nadciśnienie tętnicze;
- przyjmowanie leków hormonalnych, przeciwzakrzepowych, na tarczycę;
- picie alkoholu i alkoholizm;
- ciąża (maca może pomóc zajść w ciążę, jednak w jej trakcie lepiej zrezygnować z jego suplementacji).
W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wierzbicka I., Maca łac. Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, Food Forum, 1(11)/2016.
- Bueschke M., Michałowska A., Maca – właściwości prozdrowotne, Nauka Przyr. Technol., 11, 1, 33-44.
Zostaw komentarz