Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kora wierzbyKora wierzby białej (łac. Salicis cortex) stanowi coraz powszechniej stosowany w medycynie surowiec zielarski. Wierzba należąca do rodzaju salix L. występuje powszechnie w stanie naturalnym. Zasiedla tereny wilgotne, brzegi wód, ale także tereny suche i ubogie w składniki odżywcze.

Kory wierzby dawniej

Lecznicze działanie rośliny było znane już od dawna, ponieważ kilka tysięcy lat temu w Chinach wykorzystywano jej korę celem leczenia wielu dolegliwości. W okresie odkryć geograficznych w niektórych dziełach medycznych można dostrzec wzmiankę o działaniu ściągającym wyciągów z liści i kory wierzby oraz o działaniu przeciwgorączkowym w przypadku malarii. W 1830 roku po raz pierwszy wyizolowano z kory wierzby salicynę – aktywny związek o charakterze fenolowym. Współczesna nauka potwierdza lecznicze właściwości surowca. W efekcie stanowi to punkt wyjściowy do wielu innych, licznych badań na ten temat.

Jaki skład ma kora wierzby?

W korze wierzby można znaleźć przede wszystkim salicynę, która odpowiada za większość właściwości leczniczych surowca. Do pozostałych składników należą:

Kora wierzby – właściwości

Kora wierzby białej posiada znaczną ilość salicyny, która wykazuje właściwości:

  • przeciwgorączkowe;
  • hamujące powstawanie cyklicznych nadtlenków;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwbólowe.

Ponadto surowiec ten hamuje zlepianie się trombocytów (płytek krwi) i powstawanie blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych, ponieważ hamuje aktywność tromboksanów i cyklicznych nadtlenków. Właśnie dlatego może mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. W efekcie można go stosować jako środek przeciwzakrzepowy oraz przeciwzawałowy.

Natomiast w przypadku działania przeciwbólowego i przeciwgorączkowego sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. W pierwszej kolejności salicylany hamują syntezę prostaglandyn. Salicyna z kory wierzby w wyniku hydrolizy enzymatycznej w jelicie ulega przekształceniu do saligeniny. Ta z kolei, po wchłonięciu ulega utlenieniu do kwasu salicylowego, który działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Ponadto to właśnie ten związek jest prekursorem aspiryny (kwasu acetylosalicylowego), czyli jednego z najbardziej znanych leków na świecie. W efekcie korę wierzby można nazwać naturalną aspiryną.

W przypadku naturalnej kory wierzby białej kwas salicylowy wytwarza się dopiero w jelitach. Dodatkowo kora posiada składniki ochronne i lecznicze dla śluzówki żołądka i jelit. Pobudza także rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit. Bardzo dobra tolerancja wyciągu z kory wierzby zależy prawdopodobnie od mniejszej ilości salicylanów oraz od obecności naturalnych związków buforujących salicylany.

Kora wierzby – zastosowanie

Korę z wierzby można wykorzystać do wszelkich odwarów, gdyż dostępna jest na rynku w formie suszonej. Spotkać można również soki z kory wierzby. W przypadku odwarów wykonywanych w warunkach domowych, celem poprawy smaku napoju można do niego dodać maliny czy miód. Zwykle pije się go po posiłku. Odwary stosuje się także do wszelkich kąpieli. Przykładowo, kąpiel z dodatkiem odwaru z kory wierzby zmniejsza potliwość.

Kora wierzby białej – przeciwwskazania

Odwary z kory wierzby uznaje się za bezpieczne, gdyż nie powodują uczuleń, skutków ubocznych, ani nie podrażniają błony śluzowej przewodu pokarmowego. Do jedynych przeciwwskazań można zatem zaliczyć astmę oskrzelową i alergie na salicylany. Względnym przeciwwskazaniem jest okres ciąży i karmienia piersią. Konsultacja lekarska i zachowanie szczególnej ostrożności są niezbędne w przypadku chorób nerek i wątroby, przy problemach z krzepliwością krwi oraz u pacjentów z wrzodami dwunastnicy i żołądka.

Bibliografia

  1. Waliszewska B., Dukiewicz H., Wykorzystanie wierzby w farmacji, Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych.
  2. Baraniak J., Kania M., Wybrane surowce zielarskie o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwreumatycznym, Postępy Fitoterapii, 2/2011.
  3. Kora wierzby, SK-FARM II Sp. Z o. o., Białystok.
  4. Michalska I., Pham M., Kora wierzby – badania, surowiec, zastosowanie, Panacea, 10/2002.
Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami