Kapary to półkrzew o zdrewniałej łodydze, od której odchodzą we wszystkich kierunkach długie i delikatne gałązki. Właściwości spożywcze rośliny znane są już od dawna, dlatego stanowi składnik wielu wykwintnych dań. Współcześnie, w farmacji i medycynie zastosowanie znajdują kwiaty kaparów, kora lub korzenie.
Kapary – charakterystyka
Gałązki krzewu okryte są ciasno małymi listkami. U nasad ich ogonków znajdują się kolczaste przylistki, które zakwitają dość efektownie najpierw białymi, a później różowymi kwiatami. Owoc stanowi zielona i mięsista jagoda o czerwonym miąższu. Kapary posiadają wiele zastosowań w kuchni i farmacji. Ciekawostką jest natomiast, że w krajach azjatyckich korze krzewu przypisuje się zdolność łagodzenia dolegliwości bólowych o podłożu reumatycznym, zaś przy bólach zębów należy ją żuć.
Skład
Kapary składają się głównie z wody, jednak pozostałe składniki są niezwykle cenione ze względu na swoje właściwości. Kwiaty kaparów są bogate między innymi w:
- saponozydy steroidowe;
- trójglikozydy;
- enzym o nazwie mirozyna;
- barwnik czerwony;
- witaminę C;
- sole mineralne;
- jod, wapń, żelazo, sód, cynk, potas, fosfor, selen;
- w mniejszych ilościach – witaminę A, E, K, kwas foliowy.
Natomiast w korze krzewu odkryto alkaloid – stachydrynę, a w korzeniach – glikozyd o nazwie kapparydyna.
Jednym z najbardziej docenianych składników odżywczych w kaparach są flawonole, a dokładniej kempferol, rutyna i kwercetyna. Uznaje się nawet, że kapary zawierają więcej kwercetyny, niż jakakolwiek inna roślina.
Zastosowanie w medycynie
Kapary dobrze wpływają na układ pokarmowy, ponieważ przyspieszają metabolizm tłuszczów i wspomagają trawienie. W efekcie wspomagają odchudzanie i poleca się je osobom szczególnie pilnującym wagi. Polifenole należą do cennych przeciwutleniaczy, co oznacza, że zwalczają wolne rodniki. Działają zatem antynowotworowo i opóźniają procesy starzenia się.
Rutyna z kolei uszczelnia naczynia krwionośne, ułatwia przyswajanie innych, cennych substancji oraz spowalnia utlenianie witaminy C. Można zatem stwierdzić, że korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego zwiększając odporność.
Picie naparów z kwiatu krzewu znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce schorzeń oraz infekcji górnych dróg oddechowych.
Zastosowanie w gastronomii
Kapary tak często dostępne w sklepach spożywczych to nic innego, jak ususzone pączki kwiatowe rośliny. Z wyglądu przypominają nieco brukselkę, są jednak mniejsze i podobne do oliwek. Smak określa się jako gorzki, cierpki lub delikatnie ostry (zwłaszcza w przypadku marynowanych kaparów). W sklepach można otrzymać kapary suszone, marynowane oraz świeże. Stanowią świetny dodatek do zup, sosów czy doprawienia każdego innego dania, np. rybnego czy tataru. Ciekawym i docenianym połączeniem jest smak kaparów i cytryn w sosie, który następnie można podać do ryb i owoców morza. Ciekawostką jest, że w Azji do celów spożywczych konserwuje się młode pędy kaparów, a następnie podaje się je jako zimną przekąskę. Z kolei w krajach śródziemnomorskich zaleca się picie soku ze świeżych owoców rośliny, zwłaszcza przy niedoczynności tarczycy.
Bibliografia
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska, 1/2009.
- Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, 4/2011.
- USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
- Mohammad S., Kashani H., Azarbad Z., Capparis spinosa L., Propagationi and Medicinal uses, Life Science Journal, 9/2012.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz