Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.
Spis treści
Głóg – skład chemiczny
W celach spożywczych i leczniczych stosuje się zarówno kwiaty, jak i owoce głogu. Są źródłem wieku cennych związków o wysokiej aktywności biologicznej. Wśród głównych składników głogu wymieniane są:
- flawonoidy;
- witamina C;
- glukoza i fruktoza;
- pierwiastki – wapń, potas, fosfor, magnez, sód;
- kwasy tłuszczowe.
Skład chemiczny owocu i kwiatostanu głogu jest bardzo podobny. Występują różnice w ilości poszczególnych flawonoidów.
Głóg – właściwości lecznicze
Głóg znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości rozkurczowych, dlatego dawniej podawało się go w przypadku astmy, natomiast współcześnie poleca się go w okresie bolesnych menstruacji. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, można zatem wykonywać płukanki z jego naparów i stosować w przypadku zapalenia błony śluzowej jamy ustnej czy gardła.
Pozostałe działania obejmują:
- poprawę przepływu krwi w naczyniach wieńcowych;
- łagodzenie niestrawności i biegunek;
- korzystny wpływ na bezsenność;
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
- działanie przeciwutleniające i eliminację wolnych rodników;
- zwiększanie tolerancji wysiłku fizycznego;
- zwiększenie frakcji wyrzutowej serca;
- przyspieszanie metabolizmu.
Wpływ na układ krwionośny
Warto także omówić korzystny wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych schorzeń, gdyż obniża stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz zwiększa tym samym poziom frakcji HDL. Już niewielka ilość głogu powoduje zmniejszanie agregacji płytek krwi i działa antyarytmicznie. Regularne spożycie produktów na bazie głogu powoduje także delikatne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego.
Wpływ na układ odpornościowy
W dalszym ciągu trwają badania mające na celu określenie wpływu owoców i kwiatów głogu na odporność człowieka. Do tej pory wykazano jednak, że głóg zapobiega syntezie i uwalnianiu między innymi histaminy oraz prostaglandyny. Stanowią one czynnik wywołujący stan zapalny. Ponadto roślina ta wpływa na zwiększenie liczby krążących leukocytów i zwiększenie aktywności fagocytarnej makrofagów. Wszystko to powoduje, że znana jest jako środek przeciwzapalny.
Wpływ na aparat ruchu
Uznaje się, że regularne spożywanie naparów z kwiatów głogu może wpływać korzystnie na stan stawów i mięśni. Właśnie dlatego zaleca się jego spożywanie przy wszelkich chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych. Ponadto przyspiesza regenerację włókienek mięśniowych, dzięki czemu coraz częściej sięgają po niego osoby aktywne fizycznie.
Głóg w codziennej diecie
Głóg można kupić w większości sklepów zielarskich i aptekach, przy czym może mieć różną postać. Najczęściej jest dostępny jako zioła do zaparzania (suszony kwiatostan i owoc), jednak równie dobrze może być podawany doustnie jako tabletki i suplementy. Na rynku otrzymać można także różne preparaty homeopatyczne na bazie głogu. Natomiast w przemyśle kulinarnym popularnością cieszą się nalewki i przetwory z głogu, głównie z jego owoców.
Napar
Do wykonania naparu stosuje się rozdrobnione kwiaty i liście głogu, które można bez problemu kupić w aptece czy sklepach zielarskich. Przygotowany napar należy od razu wypić, nie warto zatem wykonywać większej ilości na zapas. Łyżeczkę głogu zalewa się szklanką ciepłej wody i pomału ogrzewa pod przykryciem około 3 minuty. Następnie napar wystarczy przecedzić za pomocą sitka i już jest gotowy do spożycia. W ostateczności można zalać suszone kwiaty i liście wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 15 minut, pierwszy sposób zdaje się być jednak wartościowszy.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Król D., Głóg – cenną rośliną leczniczą, Postępy Fitoterapii, 2/2011.
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2016.
- Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
- Couplan F., Debuigne G., Wielki zielnik roślin leczniczych, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2019.
Zostaw komentarz