Fioletowe ziemniaki (tzw. truflowe) wywodzą się z regionów Ameryki Południowej. Stanowią źródło wielu związków odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym, do których zaliczają się antocyjany. Dlaczego warto włączać je do codziennej diety oraz jak wpływają na nasze zdrowie?
Spis treści
Fioletowe ziemniaki
Naturalnie występują na terenach Ameryki Południowej, jednak na dużą skale uprawia się je również w Chile oraz w Peru. Do Polski zostały sprowadzone w latach 70 XX wieku.
Fioletowa odmiana ziemniaków w smaku przypomina nieco intensywniejsze tradycyjne ziemniaki. Skórka ziemniaków truflowych jest bardziej twarda, stąd konieczne jest ich wcześniejsze obieranie. Ciekawostką jest fakt, że początkowo fioletowe ziemniaki były serwowane na talerzach pięciogwiazdkowych restauracji, z tych miejsc dopiero przeszły na domowy stół.
Należy zaznaczyć, że ziemniaki te występują w różnych odmianach, które różnią się kształtem oraz zabarwieniem bulw. Truflowe ziemniaki świetnie sprawdzają się jako produkt samodzielny oraz jako dodatek np. do sałatek. Można je gotować, piec i grillować.
Co kryją w sobie fioletowe ziemniaki?
Do najważniejszych związków aktywnych fioletowych ziemniaków zalicza się:
- kwasy fenolowe;
- tokoferol;
- kwas askorbinowy;
- karotenoidy.
Fioletowe ziemniaki to jednak większe źródło antocyjanów, czyli związków o silnym działaniu przeciwzapalnym. W związku z tym stanowią grupę silnych antyoksydantów, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Ponadto w składzie fioletowych ziemniaków występuje skrobia, jednak po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej, niż w przypadku ziemniaków zwykłych. Z tego właśnie względu fioletowa odmiana polecana jest w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej oraz posiadającym cukrzycę.
Właściwości prozdrowotne fioletowych ziemniaków
Dzięki zawartości antocyjanów ziemniaki te wykazują silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie więc wpływają na układ krążenia oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów jelita grubego. Fioletowe ziemniaki zawierają większe ilości kwasów fenolowych, które regulują ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Gdzie kupić fioletowe ziemniaki?
Fioletowe ziemniaki można dostać m.in. w supermarketach. Niestety nie należą do ich stałej oferty, przez co nie są tak popularne jak ich biała czy pomarańczowa odmiana. Cena fioletowych ziemniaków waha się w granicach 5-10 zł za kg.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
A jakie są w smaku? Słodkie jak bataty czy nie bardzo?