Aktualizacja: 24 stycznia 2023
Czarna marchew (zwana również fioletową marchwią) wciąż nie jest szczególnie popularna w Polsce, jednak mimo tego zyskuje rosnące grono zwolenników. Wyróżnia się ciemnym zabarwieniem oraz korzystnym składem, w którym za najistotniejsze uznaje się antocyjany. Świetnie komponuje się z większością dań, stanowiąc zamiennik zwykłej marchewki.
Spis treści
Czarna marchew – skład
W składzie czarnej marchwi znajdziemy dużą ilość antocyjanów, które nie tylko odpowiadają za ciemne zabarwienie tego warzywa, ale również wykazują silne działanie przeciwutleniające. Innymi cennymi składnikami są:
- witaminy z grupy B – zwłaszcza witamina B1, witamina B2 i witamina B6;
- witamina E;
- witamina C;
- pektyny;
- luteina;
- błonnik pokarmowy;
- minerały – fosfor, magnez, wapń, żelazo, selen, potas i wiele innych;
- karotenoidy, w tym beta-karoten.
Marchew czarna jest powszechnie uprawiana na terenach krajów azjatyckich.
Czarna marchew – zastosowanie
Czarną marchew wykorzystuje się jako barwnik do napojów, jogurtów, konserw, słodyczy, deserów czy wypieków. Można ją również dodawać do surówek, sałatek, zup czy mięs. Dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona czy smażona w woku wraz z innymi warzywami. W Turcji przyrządza się tradycyjny napój ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi, zwany salgam. Czarną marchew wykorzystuje się nawet w cukiernictwie, ponieważ dobrze smakuje w połączeniu m.in. z jabłkami, imbirem oraz miodem.
Czarna marchew – właściwości
Spożywanie czarnej marchwi wpływa korzystnie na metabolizm, wspomagając odchudzanie. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości i zmniejsza napady nagłego głodu, co również wspiera utrzymanie zgrabnej sylwetki. Czarna marchew jest warzywem niskokalorycznym. Wpływa korzystnie na trawienie, przeciwdziała zaparciom oraz usuwa ze światła jelit zalegające resztki pokarmowe. Tego typu warzywa powinny być stałym elementem diety osób z zaparciami.
Spożywanie czarnej marchwi wpływa pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Obniża ogólny poziom cholesterolu oraz frakcji LDL, zaś przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zmniejszają ryzyko chorób takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze i wiele innych, których czynnikiem ryzyka jest stres oksydacyjny.
Czarna marchew reguluje poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków. Należy jedynie pamiętać, aby spożywać ją na surowo, a nie gotowaną. Gotowana posiada wyższy indeks glikemiczny. Sok wyciśnięty z czarnej marchwi może oczyszczać organizm z toksyn i zanieczyszczeń, jak również dodawać energii. Na końcu warto wspomnieć, że omawiane warzywo wpływa korzystnie na urodę, zwłaszcza skórę.
Jak smakuje czarna marchew?
Smak czarnej marchwi nie różni się wiele od smaku zwykłej, pomarańczowej marchewki. Niektóre osoby twierdzą, że jest jedynie odrobinę ostrzejsza, podczas gdy pomarańczowa marchew wykazuje smak bardziej słodki. Nie są to jednak znaczące różnice.
Czarna marchew – przeciwwskazania
Praktycznie nie ma żadnych wskazań do całkowitego wykluczenia czarnej marchwi ze swojej codziennej diety. Po ugotowaniu posiada wyższy indeks glikemiczny, dlatego jedynie osoby zmagające się z cukrzycą powinny zrezygnować z jej gotowania na rzecz spożywania na surowo. Inne choroby przewlekłe nie wykluczają tego warzywa z jadłospisu.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Roszkowska B., Piłat B., Tańska M., Porównanie składu chemicznego korzeni marchwi o barwie pomarańczowej, purpurowej i białej, Nauka Przyroda Technologie, 4/2015.
- Grover K., Pandey P., Characterization of black carrot (Daucus carota L.) polyphenols; role in health promotion and disease prevention: An overview, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9/2020.
Zostaw komentarz