Aktualizacja: 4 listopada 2021
Chlorofil nadaje zielone zabarwienie roślin. Składnik ten ma zbawienny wpływ nie tylko na rośliny, ale również na zdrowie człowieka. Spożywanie chlorofilu w odpowiednich ilościach może nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia kilku poważnych chorób. Na pewno warto, aby chlorofil znalazł się w codziennej diecie z zielonych części roślin bądź w formie naturalnych suplementów diety.
Spis treści
Czym jest chlorofil?
Chlorofil to związek, który został odkryty przez francuskich chemików na początku XIX wieku. Jest barwnikiem występującym w roślinach, algach i niektórych bakteriach fotosyntetyzujących. To właśnie dzięki niemu rośliny mają charakterystyczny zielony kolor. Zachodzi w nich proces fotosyntezy i rośliny mogą się rozwijać. Najczęściej występuje chlorofil a i b. Z kolei chlorofil c i d znajduje się wyłącznie w niektórych algach. Co ciekawe, jego struktura przypomina budowę chemiczną hemoglobiny i stąd niekiedy nazywa się go zieloną krwią roślin.
Chlorofil i jego wyjątkowe właściwości
Prozdrowotny wpływ zielonych warzyw na człowieka jest ogólnie znany. Jednak mało osób wie, że najważniejszym elementem tych roślin nie będą poszczególne witaminy i minerały. Choć są one bardzo istotne, to właśnie obecność chlorofilu sprawia, iż warto sięgać po nie w codziennej diecie. Lista zasług dla zdrowia człowieka jest naprawdę długa.
Dotlenianie i oczyszczanie organizmu
Dostarczając do organizmu odpowiednie dawki chlorofilu intensyfikujemy wytwarzanie tlenu. Dzięki temu wszystkie komórki stają się lepiej dotlenione. To ma znaczenie w kontekście oczyszczania organizmu z pierwiastków ciężkich i innych szkodliwych drobnoustrojów. Działanie wynika z prostego faktu. Chorobotwórcze drobnoustroje nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen, a takie właśnie zapewnia chlorofil. Co więcej, tlen jest konieczny, aby namnażały się bakterie niezbędne nam do życia. Chlorofil jednocześnie dba o równowagę kwasowo-zasadową i reguluje procesy trawienne oraz ochrania organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które są przyczyną wielu poważnych schorzeń. Niektórzy badacze sugerują jego zbawienny wpływ w profilaktyce raka, aczkolwiek potrzeba jeszcze więcej badań na ten temat.
Źródło zdrowia dla kobiet
Wszystkie mamy karmiące powinny zwrócić uwagę na chlorofil, który stymuluje zarówno samą produkcję, jak i wydzielanie mleka. Jednocześnie zaobserwowano jego pozytywne działanie regulujące cykl miesiączkowy, a także dobry wpływ na pracę tarczycy. To ważne, ponieważ coraz więcej kobiet i to w młodym wieku narzeka na problemy z tym gruczołem, które objawiają się zaburzeniami gospodarki hormonalnej organizmu. Pobudzanie produkcji estrogenu ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu, ale także w leczeniu torbieli jajników. Dawki chlorofilu okazują się tez pomocne w walce z infekcjami pochwy. Co ważne, chlorofil opóźnia procesy starzenia.
Dobra odporność
Wiele osób cierpi z powodu słabości swojego układu immunologicznego,. Efektem tego są powtarzające się systematycznie infekcje dróg oddechowych. Wzbogacenie swojej diety w chlorofil idealnie wzmacnia odporność.
Korzyści dla cukrzyków i astmatyków
Choroby przewlekłe czynią duże spustoszenie w organizmie, więc na pewno chlorofilem powinny zainteresować się ci, którzy mają problemy z poziomem cukru we krwi oraz objawami astmy. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia żylaków, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zarazem stabilizuje krzepliwość krwi. Chlorofil pomaga również zlikwidować nieświeży oddech oraz choroby dziąseł. Jednocześnie zapobiega rozwojowi stanów zapalnych.
Źródła chlorofilu
Najlepszymi źródłami chlorofilu są warzywa zielone, jak szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, rzeżucha, trawa pszeniczna i trawa jęczmienna, natka pietruszki czy koperek. Należy przy tym zaznaczyć, ze zdecydowanie więcej efektów przyniesie wypicie świeżo wyciśniętego soku niż zjedzenie surowych albo ugotowanych warzyw. Można również skorzystać z wygodnej suplementacji chlorofilu w aldze Chlorella lub w produktach w postaci płynnej. Co ważne, nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań podczas stosowania, natomiast korzyści zdrowotnych jest bardzo dużo. Dlatego warto włączyć ten składnik do codziennej diety.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz