Aktualizacja: 4 kwietnia 2022
Bluszczyk kurdybanek to niezwykle popularna roślina dawnych lat, obecnie niestety nieco zapomniana. W wielu miejscach Europy wciąż jednak można spotkać się ze stosowaniem jej jako roślinę leczniczą czy przyprawową. W Polsce rośnie na różnych terenach, najczęściej uznawana jest za chwast.
Spis treści
Bluszczyk kurdybanek – skład
Skład rośliny jest bardzo bogaty, zawiera przede wszystkim związki o działaniu antyoksydacyjnym. Do składników występujących w największych ilościach zaliczamy:
- garbniki;
- gorycze;
- olejki eteryczne;
- żywice;
- saponiny;
- dużą ilość soli mineralnych;
- kwasy organiczne;
- cholinę.
Za smak i zapach rośliny odpowiadają głównie olejki eteryczne i gorycze, natomiast pozostałe składniki wpływają na lecznicze działanie.
Bluszczyk kurdybanek – działanie
Bluszczyk kurdybanek wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Stosowany wewnętrznie między innymi:
- poprawia trawienie i zwiększa wchłanianie składników aktywnych w przewodzie pokarmowym;
- przyspiesza przemianę materii;
- oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji;
- wzmacnia organizm;
- regeneruje błony śluzowe dróg pokarmowych, oddechowych, a także moczowych;
- poprawia wydzielanie żółci i jej przepływ do dwunastnicy.
Dzięki takiemu działaniu w ziołolecznictwie stosuje się go wspomagająco podczas leczenia kamicy żółciowej i nieżytów przewodu pokarmowego. Z kolei stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, a także bakteriobójczo.
Zastosowanie w gastronomii
Dawniej bluszczyk kurdybanek stosowany był głównie jako przyprawa. Jego liście stanowiły lubiany dodatek do zup (w szczególności rosołu), sosów i potraw ziemniaczanych. Można powiedzieć, że dawniej stanowiły zamiennik popularnej współcześnie natki pietruszki. Współcześnie liście omawianej rośliny stosuje się do przygotowywania naparów, które następnie pije się w celach leczniczych. Bluszczyk kurdybanek posiada charakterystyczny, aromatyczny, a także lekko gorzkawy posmak, a wiele osób wskazuje, że jest on nawet nieco korzenny.
Napar z bluszczyku
Łyżeczkę ziela rośliny zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie napar przecedzamy i wlewamy do przygotowanych wcześniej buteleczek. Jest on gotowy do picia. Tak przygotowany napar dodajemy następnie do ulubionej herbaty. Osoby nielubiące ziołowych herbat mogą dodać do naparu sok z malin, odrobinę cytryny czy szczyptę cynamonu celem przełamania smaku.
Odwar z bluszczyku
Inną formą stosowania tej rośliny są odwary. Łyżkę ziela wrzucamy do szklanki wrzątku (chcąc uzyskać większe ilości odwaru należy odpowiednio zwiększać tę proporcję) i gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut i pijemy bezpośrednio. Odwar można też stosować zewnętrznie w postaci okładów.
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Łuczaj Ł., Zapomniane dzikie rośliny pokarmowe południa Polski – czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk kurdybanek i ostrożeń łąkowy, Dzikie rośliny jadalne – zapomiany potencjał przyrody, 9/2007.
- Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
- Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
Zostaw komentarz