Aktualizacja: 28 maja 2024
Rabarbar (inaczej: rzewień, łac. Rheum rhaponticum L.) należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. Jakie właściwości posiada rabarbar oraz do jakich celów można go wykorzystać? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie tej rośliny.
Spis treści
Rabarbar – charakterystyka
Rabarbar znany także jako „rzewień” jest warzywem z rodziny bylinowych. Najczęściej wykorzystywane są liście rabarbaru, które charakteryzują się dość kwaśnym smakiem. Posiadają one kolor różowy, czerwony lub zielony. Im bardziej są czerwone, tym rabarbar jest bardziej dojrzały i lepszy w smaku.
Z właściwości rabarbaru korzystali już starożytni Chińczycy, którzy używali go jako preparat przeczyszczający i zmniejszający dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Do dziś jest stosowany, jednak w nieco innym kierunku – szczególnie jako łagodzący środek na ból zębów.
Rabarbar – skład
Rabarbar jest warzywem bogatym w wiele związków mineralnych takich jak:
- fosfor;
- żelazo;
- potas;
- magnez;
- sód;
- witamina C;
- witamina E;
- witaminy z grupy B;
- błonnik;
- kwas foliowy;
- beta karoten.
Z racji tak wielu cennych składników odżywczych, rabarbar wykazuje szereg korzystnych właściwości.
Czy rabarbar jest zdrowy?
Korzeń rabarbaru wykazuje właściwości przeczyszczające. Dzięki obecności błonnika reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę jelit i ich perystaltykę. Witaminy i minerały zawarte w rabarbarze zwiększają odporność organizmu, a przeciwutleniacze chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym również nowotworów. Badania przeprowadzone nad działaniem rabarbaru wykazały, że pieczone warzywo zawiera rapontygeninę (polifenol, który posiada zdolność hamowania podziału procesów komórek nowotworowych). Ponadto związek ten ma również działanie antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Wzmacnia także cały układ krążenia.
Warzywo to jest źródłem luteiny, która warunkuje procesy prawidłowego widzenia oraz właściwy stan naszej skóry. Zwiększone spożycie luteiny wpływa na odpowiednie nawilżenie naskórka oraz utrzymanie jego właściwej elastyczności. Łagodzi również stres oraz skutki z nim związane.
Zastosowanie rabarbaru
Rabarbar znalazł zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Bardzo dobrze nadaje się do sporządzania kompotu, który gasi pragnienie w upalne dni. Jest również składnikiem galaretek, dżemów czy kisieli. Rabarbar chętnie dodaje się do różnego rodzaju deserów np. ciast, lodów czy placuszków. Doskonale sprawdza się w połączeniu z owocami takimi jak truskawki, z których można wykonywać pożywne i zdrowe koktajle. Warzywo to dodawane jest także do potraw na bazie mięsa np. drobiu czy ryb.
Rabarbar – przeciwwskazania
Spożywania rabarbaru powinny unikać osoby:
- przyjmujące leki takie jak diuretyki, ibuprofen, kortykosteroidy;
- borykające się z chorobami nerek;
- z wadami lub chorobami serca.
Uwaga! Z racji działania przeczyszczającego, rabarbar spożywany w dużych ilościach może wywołać problemy trawienne. Wówczas może pojawić się biegunka, nudności czy skurcze brzucha. Rabarbar zawiera w swoim składzie również szczawiany, które stanowią jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni w nerkach. Ponadto zbyt częste włączanie go do swojej diety może przyczynić się do osłabienia układu kostnego organizmu i nieregularnej pracy serca. Jest to wynik utraty potasu.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Liudvytska O., Kolodziejczyk-Czepas J., A Review on Rhubarb-Derived Substances as Modulators of
Cardiovascular Risk Factors-A Special Emphasis on Anti-Obesity Action, Nutrients, 14/2022. - Xiang H., Zuo J., Guo F., Dong D., What we already know about rhubarb: a comprehensive review, Xiang et al. Chin Med, 15/2020.
- Clementi E., Misiti F., Potential Health Benefits of Rhubarb, 2010.
A ja się zastanawiam, skąd pochodzi nazwa tej rośliny? Czy chodzi o dźwięk wydawany podczas jedzenia? Czy coś innego? 🙂
Uwielbiam! Najchętniej jem w formie ciasta 🙂
No właśnie – uwielbiam rabarbar, ale mama zawsze mnie przestrzegała, by za dużo go nie jeść/nie pić (bo zwłaszcza kompot z rabarbaru lubię!).
Własnie jestem w trakcie przygotowywania przepisu z rabarbarem! 🙂 Kocham go! Co rok robię z jego udziałem co najmniej kilka przepisów!
Bardzo lubię rabarbar i jego specyficzny smak;) W sezonie gości u mnie w domu w postaci przede wszystkim kompotu, a także ciast z kruszonką! Pyyycha!!!
możesz jeszcze dodać ,ze sąperfumy o zapchu rabarbaru
Rabarbar uwielbiam, ale niestety ze względu na moją dolegliwość/chorobę pozwalam go sobie skosztować 2-3 razy w roku. Dobrze, że z takich wpisów ludzie powiększają swoją wiedzę
Bardzo lubiłam rabarbar w cieśnie i taki zwykły maczany w cukrze, niestety ze względu na problemy z nerkami musiałam z niego zrezygnować.
rabarbar ….wspomnienie dzieciństwa 🙂 ciasto i kompot 🙂
Zawsze wyczekuję rabarbaru, najlepiej smakuje ciasto z jego udziałem, oczywiście nie może również zabraknąć kompotu. 🙂
Oj stanowczo rabarbar zbyt rzadko gości w moich daniach… 🙂
Lubię rabarbar, nigdy nie zastanawiałam się nad właściwościami, a on takie bogactwo ma w sobie. W tym roku już jadłam w placku.
Dlaczego powinny unikać go osoby z chorobami serca?