Aktualizacja: 8 listopada 2020
Żółtko na piance to pożywna, a zarazem lekka propozycja śniadania. Przypadnie do gustu osobą dbającym o linię. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym, masłem oraz szynką.
Jajka od setek lat są nieodłączną częścią diety człowieka i należą do jednych z najczęściej spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to wyjątkowe źródło wielu witamin i minerałów, ale szczególnie dużo w nich białka. Spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych:
- masa mięśniowa – duża zawartość białka pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej;
- mózg – witaminy i minerały, warunkujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, pamięci oraz metabolizmu;
- układ odpornościowy – duża zawartość witaminy A, B12 oraz selenu wspiera optymalną pracę układu odpornościowego;
- serce – zawierają cholinę, która odpowiedzialna jest za rozkład aminokwasu homocysteiny (związanej z rozwojem chorób układu krwionośnego);
- wzrok – luteina i zeaksantyna odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wzroku i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej;
- energia – białko, witaminy i minerały wpływają na ogólny stan zdrowia, dodając energii i uczucie sytości.
Zobacz również: Jajka – co w sobie kryją? oraz Czy kolor jajek ma znaczenie?
Spis treści
Żółtko na piance
Żółtko na piance to idealna propozycja na pyszne śniadanie dla 2 osób.
Składniki:
Do wykonania żółtka na piance potrzebujemy także blaszki do pieczenia, papieru do pieczenia, ubijaczki do piany oraz miski.
Przygotowanie:
- Na wstępie oddzielamy dokładnie białka od żółtek.
- Następnie z białek ubijamy pianę.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, następnie blaszkę smarujemy masłem i kładziemy papier.
- Ubitą pianę łyżką nakładamy na blachę robiąc wgłębienia na żółtko.
- Następnie pieczemy ubitą pianę w piekarniku przez około 3-4 min.
- W kolejnym kroku w zagłębienia delikatnie wkładamy żółtka.
- Pieczemy, aż żółtko się zetnie.
- Gotowe posypujemy koperkiem, solą i pieprzem dla poprawy smaku. Najlepiej smakują z grzanką posmarowaną masłem, szynką i pomidorem.
Żółtko na piance to ciekawa alternatywa dla popularnego jajka sadzonego.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz