Aktualizacja: 15 listopada 2020
Tarta z jabłkami to pyszny wypiek, który praktyczne nigdy się nie nudzi i zawsze jest na niego czas. Jest smaczna, rozpływająca się, a zarazem krucha z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis polecamy szczególnie osobą, które nie tolerują glutenu.
Tarta z jabłkami nie jest finezyjnym i nowym przepisem. Uwielbiamy ją za uniwersalność, prostotę wykonania i przede wszystkim smak.
Tarta z jabłkami i kruszonką
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 25 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- 3 rodzaje mąki wsypać do miseczki, dodać masło, olej, cukier oraz jajko, a następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami i uformować placek. Należy zostawić część ciasta na kruszonkę.
- Jabłka również zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem, cukrem wanilinowym i szczyptą imbiru.
- Gotowe jabłka wyłożyć na przygotowane ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą resztę ciasta.
- Włożyć do piekarnika i piec 35- 40 min.
Po wystudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecane produkty
Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
To jest najlepsze ciasto na świecie! Mój faworyt i klasyk, do którego chętnie wracam. Kiedy przygotowuję kruszonkę, dodaję również płatki migdałowe, wtedy jest bardziej chrupiąca 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Pyszności!
Ale pysznie wygląda! Własnie na taki deser mam dziś ochotę! 🙂
Szarlotkę biorę w ciemno w każdej postaci 🙂
jejku, jak pysznie wygląda 🙂
kocham ciasta, w których są jabłuszka!
Idealne ciasto na jesień! Tym bardziej, że wykorzystujemy sezonowe owoce, co bardzo dobrze wpływa na organizm. Na pewno smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Chodzi za mna jablecznik 😉 chyba musze w koncu zrobic 😉
Zrobiłas mi apetytu, mam jabłka, więc jest okazja upiec.
Chyba się skuszę, ale spróbuję zrobić bez jajka.
Mniam , apetycznie się zrobiło, przepis schowałam do schowka, dziękuję , przyda się 🙂
Ciekawe czy wyjdzie na samym oleju kokosowym. Spróbuję! Pozdrowienia:-)
Czy ciasto bezglutenowe jest tak samo kruche i delikatne, jak na mące pszennej?
Uwielbiam szarlotkę i inne ciasta z jabłkami. Twoja tarta wygląda smakowicie a przepis jest prosty – do dzieła!
Wygląda przepysznie. Od niedawna jednak jestem silnie uczulona na jabłko i niestety wszystko co z jabłkiem odpada. NIESTETY 🙁
To jest standard, ktory jest zawsze lubiany! 🙂
Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną jakąś inną?
Mmm…
Taka tarta musi być przepyszna.