Aktualizacja: 25 kwietnia 2021
Jeśli zależy Ci na czasie to rosół z szybkowaru trafi w Twój gust. Łączny czas przygotowania tej potrawy to niecała godzina! Szybkowar to znakomite narzędzie, które pomoże w trakcie przygotowywania codziennych posiłków.
Spis treści
Czym jest szybkowar?
Szybkowar to rewelacyjne narzędzie kuchenne, dzięki któremu można oszczędzić czas i pieniądze. Potrawy nie wykipią, nie wyparują, nie przypalą się – pod warunkiem, że będziemy pilnować czasu gotowania. W szybkowarze możemy przygotować większość rodzajów potraw.
Szybkowar jest naczyniem hermetycznym, co sprawia, że podczas gotowania wytwarza się w nim podciśnienie rzędu 1,6 atm, a temperatura dochodzi do 112 stopni C. Czyli więcej niż przy tradycyjnym gotowaniu. Tak przygotowane potrawy nie tracą swoich wartości odżywczych, smakowych i kolorystycznych. Zużycie energii cieplej zostaje zmniejszone nawet o 50%, w porównaniu do tradycyjnego gotowania. Gotując w szybkowarze chronimy nasze mieszanie od pary wodnej i zapachów kuchennych.
Jak działa szybkowar?
W szybkowarze, z wody dodanej do przyrządzenia potrawy, wywarza się zwiększone ciśnienie pary. Para ta, po przekroczeniu przewidzianego dla szybkowaru progu ciśnienia wewnętrznego (określanego często skrótem ppcw), znajduje ujście przez wentyl. Zamykająca wentyl nakładka (zawór ciężarkowy) wprawiana jest w drganie lub ruch obrotowy (zależnie od typu szybkowaru), a znajdująca się przy pokrywie uszczelka gwarantuje hermetyczność i utrzymanie wewnętrznego ciśnienia, będącego istotą działania szybkowaru.
Gotowanie w szybkowarze
Cały proces gotowania w szybkowarze jest bardzo łatwy i przyjemny. Wystarczy włożyć wszystkie produkty, wlać odpowiednia ilość wody (nigdy nie wlewamy więcej niż to konieczne, ponieważ ta woda nam nie wyparuje), zmykamy szybkowar i ogrzewamy. Na początku silniej, aby doprowadzić do momentu ppcw, a następnie słabiej tak, aby wytworzone ciśnienie się utrzymywało. Należy również pamiętać, że przetrzymywanie potrawy w zamkniętym naczyniu powoduje dalszą obróbkę termiczną i np. jej rozgotowanie.
Każdy kto zacznie korzystać na co dzień z szybkowaru z pewnością już nie wróci do tradycyjnego gotowania. Dlatego warto zainwestować w dobrej jakości garnek, a najlepiej zestaw dwóch: jeden 5 litrowy, a drugi 3 litrowy do przygotowywania mniejszych potraw.
Rady dotyczące gotowania w szybkowarze
- Poziom gotowanych potraw, a zwłaszcza wlanego płynu/wody nie może sięgać wyżej niż 2/3 wysokości naczynia.
- Poziom produktów, które zwiększają swoja objętość podczas gotowania np. kasze, nie może sięgać wyżej niż 1/3 naczynia.
- Szybkowar należy przechowywać otwarty.
- W przypadku gotowania potraw z małą ilością wody np. przy przygotowywaniu mięs, po osiągnięciu ppcw należy ustawić minimalną temperaturę płyty grzewczej lub bardzo mały ogień na kuchence gazowej.
- Przed rozpoczęciem gotowania należy sprawdzić czy garnek jest dobrze zamknięty.
- Nie należy przechowywać w szybkowarze potraw kwaśnych i słonych. Mogą one wchodzić w reakcję chemiczną z metalem, z którego wytworzony jest garnek.
- Aby otworzyć szybkowar należy zachować szczególną ostrożność. Należy wcześniej zmniejszyć ciśnienie wewnętrzne poprzez ochłodzenie naczynia lub lekkie uniesienie zaworu ciężarkowego.
NIE WOLNO OTWIERAĆ SZYBKOWARU PRZED ZMNIEJSZENIEM CIŚNIENIA!
Jak dbać o szybkowar?
O szybkowar należy odpowiednio dbać, choć nie jest to trudne. Wystarczy po każdym użyciu wszystkie części umyć gorącą wodą z niewielką ilością płynu do naczyń, dobrze spłukać i wytrzeć do sucha. Należy bardzo dbać o uszczelkę, która jest niezwykle ważna w całym mechanizmie działania szybkowaru. Garnek nie powinien być szczelnie zamykany pokrywką na czas przechowywania.
Rosół z szybkowaru – przepis
Rosół z szybkowaru to aromatyczna, klarowna i bez szumowin potrawa, której łączny czas przygotowania zajmuje mniej niż godzinę.
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki/koperek do posypania
Przyprawy: ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz (5 ziarenek), 3 liście laurowe, pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Mięso na rosół moczymy przez około godzinę, potem płuczemy pod bieżącą wodą.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy, a następnie dokładnie myjemy.
- Cebulę obieramy i opalamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w szybkowarze i zalewamy do 3/4 wysokości garnka.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie zamykamy szybkowar.
- Szybkowar doprowadzamy do momentu ppcw (punkt przekroczenia ciśnienia wewnętrznego) i od tej pory ogrzewamy około 25 minut na niewielkim ogniu.
- Po upływie określonego czasu zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż sam ostygnie. Następnie bezpiecznie możemy otworzyć pokrywkę.
- Na sam koniec rosół z szybkowaru doprawiamy jeszcze do smaku mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowany rosół z szybkowaru nadaje się również do mrożenia. Dlatego warto w pojemnikach zamrozić rosół, aby w tygodniu wykorzystać go jako bazę do kolejnej zupy. Dzięki temu skrócimy dodatkowo czas gotowania.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz