Aktualizacja: 6 marca 2022
Pudding z Chia, owocami i Spruliną to zdrowy deser, który z łatwością można przygotować w zaledwie kilka minut. Jest on bogactwem składników odżywczych – białka, błonnika, a także przeciwutleniaczy. Będzie idealną przekąską zarówno latem, jak i zimą.
Pudding z chia – jak wykonać?
Na początku należy przygotować niezbędne składniki:
1. Mleko bez laktozy lub mleko roślinne (250 ml);
2. Nasiona chia (8-10 łyżeczek);
3. Ekstrakt z wanilii;
4. Spirulina (1 łyżeczka);
5. Owoce (według upodobań).
W miseczce wymieszaj mleko i nasiona chia wraz z kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, po czym tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przygotowaną masę rozdziel do mniejszych miseczek. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę algi Spirulina dla wzbogacenia wartości odżywczych. Na końcu udekoruj każdy pudding wybranymi owocami.
Zobacz również: Koktajl chia – składniki odżywcze w naturalnej postaci.
Na poniższym filmie pokazujemy jak w prosty i szybki sposób przygotować pudding z Chia:
Smacznego!
Zobacz również: Zielony koktajl i jego fenomen.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Karbowska J., Kochan Z., Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
- Kargulewicz A., Swora-Cwynar E., Marcinkowska E., Grzymisławski M., Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych, Pielęgniarstwo Polskie, 1/2016.
- Szopa A., Koc K., Ekiert H., Chia – szałwia inna niż wszystkie, Lek w Polsce, 11/2017.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
mniam ! uwielbiam !
Często robię sobie taka przekąskę. Od momentu odkrycia nasion chia nie rozstaje sie z nimi. Na śniadanie czy podwieczorek obowiazkowo Pozdrawiam
Martyna
Akurat sobie kupiłam nasiona chia, więc chętnie skorzystam z przepisu, tylko spirulinę pominę:) raz, że nie mam dwa że nie lubię jej zapchu 🙂
fajny przepis, może się w końcu skuszę na chia 🙂
Muszę w końcu spróbować puddingu chia, bo wszyscy tak zachwalają, a ja jeszcze nie miałam okazji czegoś takiego przygotować 😉
Uwielbiam chia 🙂 najlepiej z mlekiem kokosowym, z owocami muszę wypróbować!
Dzięki za inspirację 🙂
Chętnie spróbuję 🙂 Aż żałuję, że nie mam w domu potrzebnych składników…
Robiłam na mleku kokosowym, pycha 🙂
Właśnie dzisiaj robię pudding z chia. Następnym razem może zdecyduję się dodać do niej spirulinę.
Ja niezbyt lubię chia w puddingach, ale lubię sobie dorzucać do różnych domowych wypieków 🙂
Super bardzo przydatne przepisy 🙂
Na takie pychoty to ja zawsze znajde miejsce i czas 😉
Wygląda przepysznie! Muszę zrobić ten deser.