Przekąski na karnawał obowiązkowo muszą znaleźć się na każdym stole – chętnie sięgają po nie wszyscy zaproszeni, bez względu na wiek. Należy jednak pamiętać, że w dzisiejszych czasach, za względu na różnorodność preferencji kulinarnych i tak częste nadwrażliwości pokarmowe, warto przygotować kilka różnych przekąsek, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Spis treści
Przekąski na karnawał – szybkie do przyrządzenia
Roladki z tortilli to zdecydowanie jedna z najszybszych przekąsek na karnawał, która zawsze znajduje szerokie grono zwolenników i jako pierwsza znika z talerzy. Należy przygotować następujące składniki:
- opakowanie placków tortilli;
- kremowy serek śmietankowy (np. Philadelphia);
- paprykę;
- ogórek świeży;
- opakowanie wędzonego łososia;
- świeży koperek.
Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem. Placek tortilli smarujemy tak przygotowanym smarowidłem, po czym umieszczamy na nim poszarpane, mniejsze kawałki wędzonego łososia i posypujemy delikatnie drobno posiekanym koperkiem. Zawijamy w ciasną roladę i odstawiamy na chwilę do lodówki. Rolady wyjmujemy i kroimy na krążki. Każdy krążek warto zespolić krótką wykałaczką, aby nie doszło do jego rozwinięcia się oraz aby goście mogli łatwo sięgać po przekąski. Alternatywą dla wersji z łososiem jest umieszczenie na placku sera cheddar i szynki po uprzednim nasmarowaniu go gęstym sosem czosnkowym. W rzeczywistości roladki można zrobić z dowolnymi ulubionymi produktami. Podaje się je na zimno.
Szybką przekąską na karnawał są również klasyczne koreczki. Na wykałaczkę można nabić np.: kawałek dobrego sera żółtego, kabanosa, oliwkę, pomidor koktajlowy – i gotowe. Inną opcją są składniki takie jak: ser pleśniowy, winogrono, ogórek kiszony.
Na stole karnawałowym nie może zabraknąć deski pyszności, gdzie każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Taka deska uwzględnia zarówno miłośników mięsnych przekąsek, jak i wegan czy wegetarian. Można na niej umieścić: elegancko pokrojone sery żółte i pleśniowe (najlepiej różne rodzaje), wędliny, kiełbasy, kabanosy, orzechy, winogrona, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, paski papryki świeżej, grzyby marynowane, pikle, rodzynki. To także idealny dodatek do wina, jeśli wśród gości znajdują się koneserzy tego trunku. Dla urozmaicenia poczęstunku obok deski pyszności warto ułożyć ciepłe bagietki z masłem czosnkowym lub grzanki.
Sałatki karnawałowe
Na stole karnawałowym nie może zabraknąć również przynajmniej jednej sałatki. Chętnie wybierana jest np. sałatka gyros, do której potrzeba następujących składników:
- duży świeży ogórek;
- czerwona cebula;
- 3 ogórki marynowane;
- 1/2 główki kapusty pekińskiej;
- czerwona papryka;
- puszka kukurydzy;
- 2 filety z kurczaka;
- majonez domowy, ketchup.
Cechą charakterystyczną tej sałatki jest jej warstwowe ułożenie. Aby było dobrze widoczne dla gości, warto umieścić sałatkę w szklanej misie. Warzywa kroimy w drobną kostkę, kapustę w cienkie paski, zaś kurczaka w nieco większą kostkę i obtaczamy w oleju oraz przyprawie gyros. Kurczaka smażymy. Teraz pozostaje tylko wyłożenie wszystkich składników w misie warstwami, rozpoczynając od kurczaka. Dalsze warstwy są następujące: cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, majonez, papryka, kapusta pekińska.
Na karnawał sprawdzi się również sałatka grecka, jeśli wśród osób zaproszonych są osoby niejedzące mięsa. Taka sałatka składa się z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek, sera feta oraz sałaty. Składniki kroimy, mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy. Całość posypujemy pieprzem czarnym i ponownie mieszamy. Sól jest już zbędna ze względu na mocny smak sera feta.
Przekąski na karnawał z grilla
Szczęśliwi posiadacze grilla elektrycznego mogą urozmaicić karnawałową sjestę grillowanymi szaszłykami. Wystarczy kupić opakowanie długich wykałaczek, a następnie nabijać na nie ulubione składniki. Najpopularniejsza wersja szaszłyków obejmuje kurczaka, cebulę, paprykę oraz pieczarkę, choć kurczaka z powodzeniem można zastąpić kawałkiem kiełbasy (lub dodaj ją jako kolejny element). Nieco mniej popularna, choć równie pyszna wersja, zawiera: kurczaka, ananas, kiełbasę, ser kozi, cukinię.
Alternatywnie podać można cienkie białe kiełbaski lub grillowane krewetki. Owoce morza z pewnością zaskoczą Twoich gości i będą królować na stole. Grilluj je z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, a podawaj z masłem, solą i sokiem z cytryny.
Popisowe przekąski na karnawał
Jeśli szukasz przepisów, które pozwoli Ci się wyróżnić i na długo zostać zapamiętanym, wypróbuj pieczone kwadraciki z ciasta francuskiego. Potrzebne składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego;
- pomidorki koktajlowe;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz;
- szparagi;
- 100 g sera typu Lazur.
Umyj i odbierz szparagi (młodych nie trzeba obierać). Osusz je i pokrój na kawałki, które następnie posmarujesz oliwą z oliwek. Płat ciasta francuskiego pokrój na 12 identycznych kwadratów i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat ułóż odrobinę pokruszonego sera, 3-4 kawałki szparagów i połówki pomidorków, po czym całość delikatnie dopraw. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do około 210 stopni C.
Bardzo dobrze sprawdzą się też pieczone ziemniaki w łupinach nadziewane serem feta, sosem czosnkowym lub serem cheddar. Są proste w przygotowaniu i każdemu znane, a mimo tego tak rzadko pojawiają się na stołach. Z pewnością trafisz w gust wielu gości!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz