Aktualizacja: 2 grudnia 2023
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej znanych i lubianych potraw wigilijnych, które pojawiają się na świątecznych stołach. Danie jest również chętnie wykonywane na inne okazje ze względu na wyjątkowy smak i sytość. Nadmiar pierogów można bez problemu mrozić i wykorzystywać w późniejszym czasie.
Spis treści
Pierogi z kapustą i grzybami – przepis
Z poniższego przepisu wychodzi około 80 pierogów. Składniki na ciasto:
- 4 szklanki (około 640 g) mąki pszennej typ 500;
- 1,5 szklanki (około 375 ml) gorącej wody;
- 2 łyżki masła;
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz grzybowo-kapuściany:
- 800 g kapusty kiszonej;
- 60 g suszonych grzybów;
- 2 średnie cebule;
- 7 łyżek oleju;
- przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu czarnego.
Suszone grzyby umieść w naczyniu i zalej 2 szklankami zimnej wody. Pozostaw na około 12 godzin, dlatego pamiętaj, aby grzyby namoczyć dużo wcześniej, np. wieczorem w przeddzień przygotowań. Na drugi dzień wyjmij grzyby (nie wylewaj wody) i pokrój bardzo drobno. Poszatkuj cebule, podsmaż na oleju. Dodaj posiekane grzyby i podsmażaj wszystko jeszcze przez 2 minuty. Kapustę kiszoną opłucz w zimnej wodzie i odciśnij, posiekaj nożem i umieść w dużym garnku. Dodaj wszystkie przyprawy, dolej wodę. Zamiast 1,5 szklanki gorącej wody możesz dodać pół szklanki wody + szklankę wody z moczenia grzybów. Na koniec dodaj cebulkę z grzybami. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 60 minut, regularnie mieszając. Po upływie tego czasu farsz przełóż na patelnie i podsmażaj przez około 20 minut, aż woda odparuje, a składniki się zarumienią.
Przygotuj ciasto na pierogi – masło rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do miski z mąką i solą. Wyrób ciasto i odłóż je około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie możesz już rozwałkować ciasto, wyciąć formy i lepić pierogi. Aby ciasto na pierogi było delikatne, nie wolno dodawać do niego jajek. Trzeba natomiast pamiętać o letniej wodzie z solą i kilkoma kroplami oleju.
Pierogi z kapustą i grzybami – inne propozycje
Wyżej przedstawiony farsz jest propozycją klasyczną, uniwersalną. Można jednak dodać do niego 1 marchewkę i 1 korzeń pietruszki – starte na tarce z drobnymi oczkami. Jeśli natomiast domownicy przebywają na diecie bezglutenowej i nie mogą jeść ciasta przygotowanego z mąki pszennej, warto wykonać ciasto alternatywne. Odpowiednie będą następujące mąki bezglutenowe: mąka ryżowa bezglutenowa, mąka jaglana, mąka gryczana oraz mąka kukurydziana.
Jak jeść pierogi z kapustą i grzybami?
Pierogi z kapustą i grzybami można jeść na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakują na świeżo, czy od razu po wyjęciu ich z wody. Wówczas wystarczy omaścić je masełkiem lub okrasą. Podczas Wigilii podaje się jednak tak wiele dań, że nie zawsze jest czas na gotowanie pierogów. Wówczas można ugotować je wcześniej, podać na półmisku, gdy są już wystudzone. W takiej formie każdy domownik może brać je i umieszczać w talerzu z barszczem lub zupą grzybową. Pierogi z kapustą i grzybami dobrze smakują podsmażone. Można je jeść z sosem grzybowym lub śmietaną, a nawet oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak naprawdę sposób podania zależy od indywidualnych preferencji.
Pierogi z kapustą i grzybami – ciekawostki
Według jednej z legend Jacek Odrowąż, jadąc przez Podkarpacie, poczuł ogromny głód, jednak miał przy sobie jedynie mąkę, kapustę oraz grzyby. Zdecydował się połączyć ze sobą wszystkie te składniki i w ten sposób, zupełnie przypadkowo, powstały najsłynniejsze w Polsce (tuż po pierogach ruskich) pierogi z kapustą i grzybami. Zgodnie z inną legendą Odrowąż wybrał się z wizytą do Kijowa, gdzie został poczęstowany pierogami. Tak mu posmakowały, że przywiózł je ze sobą do Polski, a po powrocie do kraju częstował nimi bliskich oraz ubogich, przez co zyskały popularność.
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Pierogi. Klasycznie i nowocześnie, Opracowanie zbiorowe, Wydawnictwo Buchmann 2018.
Zostaw komentarz