Aktualizacja: 12 października 2020
Papryka faszerowana to niezawodny sposób na wykorzystanie w pełni sezonu na paprykę. Paprykę można wypełnić praktycznie każdym rodzajem kaszy czy ryżu. Szczególnie smaczna jest wersja bezmięsna, dlatego przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.
Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym
Papryka jest warzywem niskokalorycznym, o dużej zawartości węglowodanów, antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlatego z powodzeniem może być wykorzystywana jako składnik wielu diet odchudzających. Propozycja farszu jest świetną kompozycją kaszy oraz warzyw, a sadzone jajko ciekawym dodatkiem smakowym.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 4 jajka
- 0,5 małej cukinii
- 1 woreczek kaszy pęczak
- 2 pomidory
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu z cukinii
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona
Przygotowanie:
Papryka:
- Myjemy 4 papryki, a następnie odcinamy górną część i usuwamy pestki nasienne.
Farsz:
- Kaszę pęczak gotujmy według instrukcji na opakowaniu i przesypujemy do miski.
- Jedną paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Cukinię myjemy, a potem kroimy w drobną kostkę.
- Siekamy cebulę i wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy, a potem dodajemy pół pęczka natki pietruszki i przyprawy do smaku.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni na grzanie „góra, dół”. W trakcie nagrzewania nakładamy farsz do naszych papryk, tak do 3/4 wysokości. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i do każdej papryki ostrożnie wbijamy jajko.
- Tak przygotowaną paprykę umieszczamy w nagrzanym piekarniku, a następnie pieczemy około 20 minut, aż zetnie się białko.
Polecamy równie pyszne danie, które bardzo łatwo przygotować w piekarniku: Pieczone kotlety z piersi kurczaka i cukinii.
Z pewnością papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym to danie, które wygląda bardzo efektownie i dobrze smakuje. Dlatego sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny lub znajomych. Bogata kompozycja smaków zdecydowanie zachwyci każdego. Natomiast zbilansowana ilość białka, tłuszczy i węglowodanów przypadnie do gustu również osobą będącym na diecie.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Jak to wyglada… Oblednie!! Zazdroszcze pomyslow i oczywiscie zdolnosci kulinarnych! Pozdrawiam 🙂
Wygląda pięknie, wszystkie składniki lubię – coś czuję, że by mi smakowała 😀
Fajny pomysł z tym jajkiem sadzonym. Uwielbiam paprykę faszerowaną a takiej jeszcze nie jadłam 🙂