Kolagen do picia
Kolagen do picia

Nowoczesne potrawy wigilijneNowoczesne potrawy wigilijne są coraz chętniej podawane w okresie Świąt Bożego Narodzenia w Polsce. Niektóre z nich stanowią lekką modyfikację tradycyjnych dań, inne są zupełnie różne od tych potraw, do których przywykliśmy na przestrzeni lat. Oto ciekawe propozycje świątecznych potraw, którymi można się zainspirować, a które nie są typowe dla polskiej Wigilii.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Tradycyjnie w okresie świąt na polskich stołach goszczą zwłaszcza pierogi z kapustą i grzybami, ewentualnie pierogi ruskie. Osoby, które chcą urozmaicić nieco to danie, mogą zdecydować się na pyszne, owocowe pierogi z suszonymi śliwkami, które można potraktować również jako deser. Ciasto na nie wyrabia się w klasyczny sposób, jak do innych rodzajów pierogów. Śliwki suszone bez pestek natomiast należy zalać ciepłą wodą na około 10 minut, po czym odcedza się je. Na krążek ciasta przypada jedna suszona śliwka. Pierogi gotujemy w wodzie posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Można podawać je z cynamonem i/lub śmietaną kwaśną.

Kotleciki rybne

Dania z ryb są niezwykle popularne w całym okresie świątecznym, można wręcz powiedzieć, że jest to jeden z kluczowych sezonów na nie. Najprostszy przepis obejmuje zmielenie dowolnej białej ryby w maszynce, a następnie dodanie do niej posiekanej kolendry, cebulki dymki, roztrzepanego jajka oraz przypraw (sól, pieprz, słodka papryka). Tak przygotowaną masę wystarczy dobrze ugnieść, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, a następnie uformować z niej niewielkie kotleciki. Smaży się je na oleju po wcześniejszym opanierowaniu w mące. Idealnie smakują skropione sokiem z cytryny lub z bukietem świeżych sałat.

Świąteczna zupa rybna

Do klasycznych, tradycyjnych zup wigilijnych zalicza się (w zależności od regionu) barszcz czerwony z uszkami lub barszcz grzybowy. Znacznie rzadziej jest to barszcz biały, choć i z taką sytuacją można się spotkać. Za nowoczesną zupę wigilijną uznać można natomiast zupę rybną z oryginalnymi dodatkami, co z pewnością zaskoczy niejednego gościa przy świątecznym stole. Rybę należy oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Następnie zalewa się je wodą, dodaje przyprawy (np. liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do ryb), warzywa, po czym gotuje przez około 30-40 minut. Do zupy rybnej idealnie pasuje mix włoszczyzny. Uzyskany w ten sposób wywar przecedza się, doprawia mąką i zagotowuje. Dla lepszego smaku można połączyć ją z żółtkiem jajka i śmietaną. Smak z kolei wzmacnia się nierzadko gałką muszkatołową.

Sałatka buraczana z kozim serem

Sałatka jarzynowa nie bez powodu określana jest jako królowa wszystkich polskich sałatek, zwłaszcza w okresie jakichkolwiek świąt. Warto jednak pójść krok dalej i dodatkowo lub zamiennie przygotować coś bardziej nowoczesnego i oryginalnego. Przykładem jest choćby sałatka z buraków z dodatkiem koziego sera. Wystarczy połączyć ze sobą pokrojone w drobną kostkę pieczone buraki, roladkę koziego sera, orzechy włoskie, mix sałat (koniecznie z rukolą), sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, całość doprawiając ostatecznie solą i pieprzem. Warto podawać ją z grzanką wykonaną własnoręcznie, ewentualnie z bagietką czosnkową.

Kapusta z grzybami i żurawiną

Kapusta z grzybami podawana z omastą (np. olejem lnianym) jest szczególnie popularna na polskich stołach. Jeśli chcemy urozmaicić to wyjątkowe danie, warto dodać do niego nieco unowocześnione dodatki. Na około 1 kg kapusty przypada 80 g suszonej żurawiny, którą można kupić w każdym sklepie spożywczym. Taka potrawa nabierze zupełnie innego smaku i aromatu, co z pewnością zauważą pozostali domownicy. Danie staje się wówczas lekko słodkie, co bardzo dobrze przełamuje słono-kwaśny smak kapusty i grzybów.

Nowoczesne potrawy wigilijne – czy warto je robić?

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas, w którym warto postawić na tradycję. Nowoczesne dania nie powinny całkowicie wyprzeć tych znanych od pokoleń, jednak zawsze dobrym pomysłem jest zaserwowanie gościom 1-3 zupełnie nowych lub urozmaiconych dań wigilijnych. Dzięki temu jednocześnie zachowamy tradycję, jak i spróbujemy czegoś zupełnie nowego. Ostateczna decyzja odnośnie potraw na świątecznym stole powinna być jednak indywidualna.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami