Napój rozgrzewający idealnie sprawdzi się porą jesienno-zimową, aby od wewnątrz rozgrzać organizm i poczuć się lepiej bez względu na pogodę za oknem. Odpowiednio przygotowane napoje są również skarbnicą cennych związków odżywczych. Mogą wpływać na wiele istotnych funkcji organizmu. Przedstawiamy wybrane przepisy na zimne i ciepłe napoje rozgrzewające.
Spis treści
Złote mleko
Mianem złotego mleka nazywa się mieszankę mleka i kurkumy. Choć pije się je w temperaturze pokojowej (nie na gorąco), wykazuje silne właściwości rozgrzewające. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, antystresowo, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność. Wszystko to jest kluczowe szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji i przesilenia. Przepis na rozgrzewające złote mleko:
- szklanka mleka, np. mleka migdałowego;
- łyżeczka kurkumy mielonej;
- szczypta: mielonego imbiru, pieprzu cayenne, mielonej wanilii, kardamonu, cynamonu;
- pół łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie);
- łyżeczka oleju kokosowego.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy na małym ogniu, dokładnie mieszając. Napój można pić na ciepło, po delikatnym przestudzeniu, jak również na zimno.
Kakao na ostro
Propozycja dla miłośników czekolady i słodkich napojów, które będą idealne zarówno jako deser po obiedzie, jak i jako przekąska po powrocie do domu, zwłaszcza w deszczowe lub śnieżne dni. Wystarczy mieć w domu następujące składniki:
- szklanka ulubionego mleka;
- łyżka naturalnego kakao;
- szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzy cayenne;
- odrobina syropu klonowego lub sosu czekoladowego.
Mleko należy podgrzać w rondelku, dodać kakao i pozostałe składniki. Gdy się połączą, garnuszek zdejmujemy z palnika i przelewamy jego zawartość do szklanki, odstawiając ją na 2 minuty pod przykryciem. Po upływie tego czasu napój jeszcze raz mieszamy i pijemy, póki jest jeszcze gorący. Zimny nie ma tak silnych właściwości rozgrzewających.
Herbata Chai Masala
Najpopularniejsza indyjska herbata o aromatycznym, ostrym smaku. Idealnie rozgrzewa, ale wykazuje przy tym wiele wartościowych właściwości zdrowotnych. Poprawia trawienie, łagodzi bóle miesiączkowe, działa przeciwwirusowo i grzybobójczo, a także wzmacnia odporność. Składniki potrzebne do przyrządzenia takiego napoju:
- 10 g czarnej herbaty;
- 100 ml mleka;
- 400 ml wody;
- łyżeczka cukru trzcinowego;
- po pół łyżeczki: cynamonu, kardamonu, imbiru, pieprzu czarnego;
- 3-4 goździki.
Odlewamy 100 ml wody i dodajemy do niej przyprawy oraz cukier. Zagotowujemy. W pozostałych 300 ml wody zaparzamy czarną herbatę. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy zaparzoną herbatę oraz mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy kuchenkę, a Chai Masala odstawiamy na kilka minut. Po upływie tego czasu napój nadaje się do spożycia. Najlepiej smakuje na gorąco lub na ciepło.
Rozgrzewający koktajl owocowy
Koktajle owocowe powinny na stałe gościć w diecie, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale całorocznie. Najlepiej wykorzystywać do tego sezonowe owoce (i warzywa). W zależności od użytych składników wywierają rozmaity wpływ na organizm człowieka – pobudzają, uspokajają, rozgrzewają, oczyszczają organizm z toksyn lub chronią przed wolnymi rodnikami. Jesienią i zimą bardzo dobrze sprawdzi się koktajl z następujących składników:
- 2 pomarańcze;
- dojrzały banan;
- gruszka;
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce;
- pół łyżeczki cynamonu.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Napój od razu nadaje się do spożycia, a jego rozgrzewające działanie będzie odczuwalne natychmiast. Jeśli chcemy, aby koktajl jednocześnie wykazywał działanie detoksykujące, można dodać do niego Chlorellę.
Dyniowe latte z przyprawami
Na koniec propozycja dla miłośników kawy i jesienno-zimowych aromatów. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a napój nie tylko rozgrzewa, ale i dodaje energii, pobudza do działania, zmniejsza uczucie zmęczenia czy ospałości. Jest przy tym wyjątkowo smaczny. Składniki:
- po pół łyżeczki: cynamonu, mielonego imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- 3 łyżki puree dyniowego (można go je przyrządzić samodzielnie);
- 200 ml mleka;
- 2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie);
- 40 ml mocnego espresso.
Wszystkie przyprawy wraz z cukrem mieszamy w miseczce, tworząc aromatyczną mieszankę. Puree dyniowe umieszczamy w blenderze, dodajemy stworzoną mieszankę przypraw, syrop klonowy i łyżkę mleka. Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Odstawiamy na bok. Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy), a najlepiej – spieniamy w podgrzewaczu. Do wysokiej szklanki przekładamy puree, wlewamy podgrzane mleko, a na koniec powolnym, cienkim strumieniem w sam środek szklanki wlewamy espresso. Napój nadaje się od razu do spożycia.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Probl Hig Epidemiol, 96/2015.
- Kuchnia rozgrzewająca. Praca zbiorowa. Wydawnictwo Olesiejuk, Ozarów Mazowiecki 2016.
Zostaw komentarz