Aktualizacja: 12 października 2020
Makaron gryczany z ziołami i czosnkiem to doskonałe danie dla osób nietolerujących gluten. Jest proste, smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu. W dodatku spożywane bez sosu nie wpłynie na naszą figurę.
Makaron gryczany jest świetną alternatywą dla zwykłego makaronu. Jest wolny od tłuszczu i cholesterolu i jest dobrym źródłem składników odżywczych takich jak mangan, białko, węglowodany i tiamina. Dzięki diecie bogatej w mangan, możemy obniżyć ryzyko cukrzycy, artretyzmu i osteoporozy. Możemy również zmniejszyć nasilenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Ponieważ gryka nie zawiera glutenu, makaron gryczany jest dobrym wyborem dla osób stosujących dietę bezglutenową. Dodatkowo jest skarbnicą błonnika. Ma właściwości alkalizujące, czyli nie zakwasza organizmu. Usprawnia i oczyszcza nasze jelita, a po spożyciu pozostawia na długo uczucie sytości.
Makaron gryczany ma łagodny smak, który sprawdza się w wielu potrawach inspirowanych kuchnią azjatycką, ale sprawdzi się także w naszej rodzimej kuchni.
Makaron gryczany z ziołami i czosnkiem
Składniki:
Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, bazylia, przyprawa bułgarska lub włoska.
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody wlewamy łyżeczkę oleju oraz ćwierć lub pół łyżeczki soli (według preferencji), a następnie makaron.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 6-8 minut.
- W tym czasie na rozgrzaną patelnię i wlewamy dwie łyżki oleju z oliwek. Następnie wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy po łyżeczce ziół (oregano, tymianek, bazylię). Najlepiej jest je wcześniej rozetrzeć w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu. Potem dodajemy przyprawę bułgarską lub włoską.
- Podsmażamy chwilę składniki na małym ogniu.
- Ugotowany makaron odcedzamy na sicie, a następnie przelewamy go gorącą wodą i dodajemy do ziół.
- Wszystko mieszamy i po 1-2 min wykładamy na talerz.
- Pomidory i cebulę kroimy w plasterki, wykładamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skraplamy oliwą z oliwek.
- Posypujemy startym serem i ewentualnie dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz