Kolagen do picia
Kolagen do picia

Konfitura z płatków róż cieszy się ogromną popularnością i wciąż uznawana jest za jedną z najbardziej luksusowych. Dodaje się ją do pączków, wypieków, naleśników, owsianek, gofrów. Ma charakterystyczny, słodki, delikatny smak i kwiatowy zapach, dlatego jest lubiana zarówno przez osoby dorosłe, jak i przez dzieci. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie w domu, jednak wykorzystując do tego starannie wyselekcjonowane róże – nie każda odmiana nadaje się bowiem do jedzenia.

 

Konfitura z płatków róż – przepis

Na konfitury nadają się wyłącznie płatki róż niepryskanych, najlepiej uprawianych we własnym ogródku, aby mieć co do tego pewność, ewentualnie kupione w sklepie zielarskim. Jadalne płatki róży to róża damasceńska, stulistna i galicyjska. Przy zbieraniu obowiązuje zasada usuwania ze wszystkich płatków kwiatowych białej części u nasady, ponieważ nadaje konfiturom goryczy. Przykładowy przepis:

  • około 300 g płatków dzikiej róży;
  • 400 g cukru (może to być zarówno cukier puder, jak i zwykły cukier biały);
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Płatki róży dokładnie myjemy i odstawiamy do wyschnięcia, rozkładając je tak, aby nie leżały warstwami na sobie. Następnie przekładamy je do naczynia, zasypujemy cukrem i dolewamy soku z cytryny. Całość ucieramy blenderem przez około 10-15 minut, do momentu uzyskania stosunkowo gładkiej masy. Przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoików, a następnie szczelnie zakręcamy. Jeśli nie planujemy zużyć jej w ciągu najbliższych dni, słoiki warto dodatkowo pasteryzować, wydłużając tym samym ich trwałość. Pasteryzacja to od dawna stosowany sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni C. Polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury zawartość słoików zachowuje wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku. Pasteryzacja powinna trwać około pół godziny. Z powyższego przepisu uzyskamy jeden słoik konfitury z róży.

Gotowana konfitura z płatków róż

Istnieją również przepisy wymagające gotowania płatków róż na wolnym ogniu wówczas umyte i osuszone płatki kwiatów pozbawione białych, gorzkich części umieszcza się w rondelku z wodą i sokiem z cytryny. Przykładowe proporcje obejmują pół kilo płatków róż na 2,5 szklanki cukru oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Kwiaty gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i skręcając ogień, gotujemy na małym palniku jeszcze przez około pół godziny. Reszta postępowania jest taka sama jak w przepisie wyżej.

Czy konfitura z płatków róż jest zdrowa?

Konfitura z płatków róż jest produktem naturalnym, domowym i wspierającym dietę, ponieważ róże są skarbnicą witaminy C, witaminy E, flawonoidów, antocyjanów oraz innych antyoksydantów. Również z tego względu jest tak chętnie rekomendowana w przypadku wspomagania leczenia chorób infekcyjnych, w tym zwłaszcza grypy i przeziębienia. Udowodniono, że płatki róż wykorzystywane w gastronomii mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz oczyszczające ustrój. Należy jednak pamiętać, że w konfiturze znajduje się spora ilość cukru, którego jednak powinniśmy w nadmiarze unikać. Dlatego nie jest zalecane spożywanie takiej konfitury w nadmiernych ilościach i bardzo często. Jednak stosowana sporadycznie będzie bardzo smacznym i zdrowym uzupełnieniem podstawowej diety.

Jak jeść konfiturę z płatków róż?

Konfiturę z płatków róż można jeść na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się pączki nadziewane właśnie tym produktem, dodaje się go też do naleśników, gofrów, babeczek, wszelkich ciastek i innych wypieków. Niektóre osoby dodają odrobinę do owsianek, jogurtów, maślanki, a nawet herbaty (zwłaszcza w okresie jesiennym). Konfitura z płatków róż posmarowana na zwykłej koronce chleba świetnie smakuje w połączeniu z płatkami na mleku. Tak naprawdę można z niej przyrządzać różnego rodzaju desery.

 

Bibliografia

  1. https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/konfitura-z-platkow-rozy-dobry-przepis-na-konfiture-rozana-re-gFLC-4CZY-aJCN.html.
  2. Mrowiec J., Domowe przetwory. Dżemy, konfitury, marmolady, Wydawnictwo RM, 2023.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami