Aktualizacja: 27 marca 2024
Jajka w wiosennym sosie są obowiązkowym elementem na każdym wielkanocnym stole. Miłośnicy jajek przygotowują je także na śniadanie bez żadnej większej okazji – są tak smaczne i zdrowe, że można jeść je częściej niż tylko raz w roku. Istnieje wiele przepisów, dlatego warto wypróbować kilka i znaleźć swój ulubiony. Klasycznym pozostaje jednak sos na bazie rzodkiewki i ogórka zielonego.
Spis treści
Jajka w wiosennym sosie – przepis
Pyszne jajka w wiosennym sosie przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Poradzi sobie z nimi nawet osoba niemająca większego doświadczenia w kuchni. Potrzebne są następujące składniki:
- 8 jaj na twardo;
- 8 rzodkiewek;
- świeży ogórek zielony;
- łyżka drobno posiekanego koperku;
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- sól i pieprz do smaku.
Rzodkiewkę i ogórka należy bardzo drobno pokroić, a następnie wszystkie składniki przełożyć do miski, pozostawiając jedynie odrobinę szczypiorku do dekoracji oraz jajka. Po dokładnym zmieszaniu składników powstanie smaczny sos wiosenny, który można doprawić wedle własnego uznania. Najlepiej smakuje jednak z odrobiną soli, pieprzu czarnego i pieprzu ziołowego. W dalszej kolejności należy obrać jajka i przekroić wszystkie na pół. Sos wykłada się na większy półmisek, a na nim układa jajka, które ostatecznie przyprusza się szczypiorkiem.
Jajka w wiosennym sosie – modyfikacje przepisu
Klasyczny sos wiosenny można dowolnie modyfikować, w zależności od własnych preferencji i upodobań. Osoby, które lubią mocniejsze smaki, mogą zdecydować się na dodanie do sosu musztardy sarepskiej, odrobiny chili lub pieprzu cayenne. Zamiast ogórka lub rzodkiewki można dodać kawałek papryki czerwonej i żółtej, bardzo drobno pokrojony. Papryka może być także użyta dodatkowo, bez konieczności wykluczania jakichkolwiek innych składników. Podobnie jak cebulka dymka, kukurydza, groszek zielony, świeża natka pietruszki. Spośród przypraw do jajek pasuje dobrze sproszkowany czosnek.
Zamiast majonezu można użyć wyłącznie śmietany pomieszanej z musztardą. Wówczas sos wiosenny będzie nieco mniej kaloryczny. Sprawdzi się też jogurt naturalny z musztardą lub dowolne połączenie wszystkich tych składników w lubianych przez siebie proporcjach. Jeszcze inną alternatywą jest dodanie do klasycznego sosu wiosennego drobno posiekanej szynki konserwowej.
Jajka w wiosennym sosie – jak jeść?
Jajka w wiosennym sosie najczęściej je się samodzielnie, bez żadnych innych dodatków. Nakłada się je na talerz wraz z sosem, a następnie zjada za pomocą widelca. Można jeść je ze świeżym chlebem lub bułką, a także z wędlinami. Niektórzy preferują jajka w sosie wiosennym w towarzystwie serów pleśniowych, a jeszcze inni z wiosennymi surówkami. Należy pamiętać, że jajka w sosie wiosennym nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż 2 dni, oczywiście pod przykryciem. W innym razie wyschną i stwardnieją, a wnętrze lodówki przejdzie zapachem jaj. Najlepiej jednak zjeść je od razu po przyrządzeniu.
Przekąski na wielkanocnym stole
Na stole wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć żurku / barszczu białego, jest on tradycyjną potrawą tych świąt. Wiele osób zastanawia się jednak, czym jeszcze można ugościć domowników i bliskich. Polecanymi propozycjami są:
- sałatka warzywna, która pasuje idealnie na każdą okazję i okoliczność;
- wiosenna sałatka z sałaty lodowej, ogórka zielonego i ogórka kiszonego, rzodkiewki, papryki, kopru, czerwonej cebuli i kukurydzy;
- jajka faszerowana – po ugotowaniu jak przekrawa się je na pół, wyjmuje żółtka i miesza je z majonezem, musztardą oraz dowolnymi składnikami, np. tuńczykiem, szynką, łososiem czy tartym serem żółtym;
- babka wielkanocna, mazurek, sernik oraz inne wypieki kojarzone z tym okresem w roku;
- galaretki drobiowe lub wieprzowe;
- śledzie w śmietanie lub śledzie po kaszubsku.
Warto także ustawić półmisek wędlin, kiełbas i serów, aby goście mogli dowolnie częstować się tego typu dodatkami.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz