Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 marca 2022

Cytrynowo kokosowy puddingTen niskowęglowodanowy, ketogeniczny pudding pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.

Korzyści dla zdrowia

Mleko kokosowe zapewnia dużą dawkę przeciwzapalnych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które są łatwo metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do spalania tłuszczu. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i bioflawonoidy cytrusowe, które klasyfikowane są jako witamina P. Udowodniono także, że pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Według popsugar.com „Picie pół szklanki soku z cytryny każdego dnia podnosi poziom cytrynianu w moczu. Badania wykazały, że może to chronić przed kamieniami wapniowymi w nerkach”.

Połączenie witaminy C i witaminy P przyczynia się do poprawy przepuszczalności głębokich kapilar. To z kolei poprawia dostarczanie tlenu do tkanek ciała. Wpływa to również na zwiększenie produkcji energii i detoks. Sok z cytryny możne również pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera pektyny, rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym hamuje apetyt. Dodatkowo pomaga on zrównoważyć pH organizmu oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.

Zobacz również: Ciastka z musli i miodem (przepis).

Cytrynowo kokosowy pudding

Niżej podany przepis na pudding umożliwia wykonanie puddingu dla 3-5 osób. Czas przygotowania wynosi jedynie 5 minut, a czas pieczenia około 10 minut.

Składniki

  • ½ szklanki soku z cytryny;
  • 3 łyżki żelatyny (wegańskiej);
  • 2 szklanki mleka kokosowego organicznego pełnotłustego (w puszce);
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • stewia do smaku.

Sposób przygotowania

Wlej 1/2 szklanki wody do miski, wsyp żelatynę (bez pestycydów i chemikaliów) i odstaw na kilka minut, aż stanie się miękka i gąbczasta. Dodaj sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię. Następnie podgrzej mieszaninę żelatyny na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się. Gdy żelatyna rozpuści się, zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem lub stewią (sprawdzi się także syrop klonowy), wymieszaj trzepaczka wraz z cytrynowo-kokosową mieszaniną.

Powstałą konsystencję podziel na 3-5 małych szklanek i włóż do lodówki aż zastygnie. Powstanie z tego bardzo puszysta masa przypominająca budyń. Pudding jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zobacz również: Ketchup z cukinii – szybki i prosty przepis.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kantorska A., Witamina C. Rola i znaczenie dla organizmu.
  2. Jessa J., Hozyasz K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, 5/2015.
  3. Hoffmann M., Kostyra E., Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami