Aktualizacja: 22 marca 2022
Ten niskowęglowodanowy, ketogeniczny pudding pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.
Korzyści dla zdrowia
Mleko kokosowe zapewnia dużą dawkę przeciwzapalnych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które są łatwo metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do spalania tłuszczu. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i bioflawonoidy cytrusowe, które klasyfikowane są jako witamina P. Udowodniono także, że pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Według popsugar.com „Picie pół szklanki soku z cytryny każdego dnia podnosi poziom cytrynianu w moczu. Badania wykazały, że może to chronić przed kamieniami wapniowymi w nerkach”.
Połączenie witaminy C i witaminy P przyczynia się do poprawy przepuszczalności głębokich kapilar. To z kolei poprawia dostarczanie tlenu do tkanek ciała. Wpływa to również na zwiększenie produkcji energii i detoks. Sok z cytryny możne również pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera pektyny, rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym hamuje apetyt. Dodatkowo pomaga on zrównoważyć pH organizmu oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.
Zobacz również: Ciastka z musli i miodem (przepis).
Cytrynowo kokosowy pudding
Niżej podany przepis na pudding umożliwia wykonanie puddingu dla 3-5 osób. Czas przygotowania wynosi jedynie 5 minut, a czas pieczenia około 10 minut.
Składniki
- ½ szklanki soku z cytryny;
- 3 łyżki żelatyny (wegańskiej);
- 2 szklanki mleka kokosowego organicznego pełnotłustego (w puszce);
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- stewia do smaku.
Sposób przygotowania
Wlej 1/2 szklanki wody do miski, wsyp żelatynę (bez pestycydów i chemikaliów) i odstaw na kilka minut, aż stanie się miękka i gąbczasta. Dodaj sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię. Następnie podgrzej mieszaninę żelatyny na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się. Gdy żelatyna rozpuści się, zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem lub stewią (sprawdzi się także syrop klonowy), wymieszaj trzepaczka wraz z cytrynowo-kokosową mieszaniną.
Powstałą konsystencję podziel na 3-5 małych szklanek i włóż do lodówki aż zastygnie. Powstanie z tego bardzo puszysta masa przypominająca budyń. Pudding jest gotowy do spożycia. Smacznego!
Zobacz również: Ketchup z cukinii – szybki i prosty przepis.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kantorska A., Witamina C. Rola i znaczenie dla organizmu.
- Jessa J., Hozyasz K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, 5/2015.
- Hoffmann M., Kostyra E., Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2015.
Takiego jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Strasznie ciekawe… O połaczeniu kokos-cytryna nie slyszalam, a moje smaki, i jeszcze zdrowe na domiar 🙂
Uwielbiam taki „wynalazki”, zwłaszcza od czasu, kiedy MUSZĘ być na diecie. Fajna skarbnica wiedzy jest tutaj, więc zajrzę ponownie 🙂
A pudding przygotuję, bo jestem ciekawa smaku 🙂
Dzięki za przepis – nie dość, że smaczne i zdrowe, to szybko się robi 😉
Lubię takie desery, chyba czas spróbować czegoś nowego 😉
hmm ja wcinam dużo galaretek – są dostepne bez cukru w sklepach 🙂 też super na włosy i paznokcie działa 🙂
W pierwszej chwili myślałam, że tym puddingiem mam smarować stawy i wydało mi się to dość egzotyczne :D.