Coraz więcej osób zastanawia się, co daje moczenie schabu w mleku i cebuli. To dość powszechna praktyka w polskich kuchniach, która ostatnimi czasy zyskuje jednak rosnącą popularność. Jej efekty wiążą się nie tylko z lekką zmianą smaku dania, ale i ze zmianą jego konsystencji. Warto więc choć raz przygotować schabowe, mocząc je wcześniej w mleku i cebuli, aby osobiście sprawdzić, czy będzie to przepis wykorzystywany również w naszej kuchni.
Spis treści
Moczenie schabu w mleku i cebuli – przepis
Do opisywanego przepisu potrzeba następujących składników:
- 4 plastry mięsa schabowego;
- 2 szklanki mleka;
- 2 grubsze plastry cebuli (posiekane w kostkę, aby lepiej puściły soki);
- sól i pieprz do smaku;
- ulubione zioła dodawane do mięs, np. tymianek, rozmaryn.
Umyty i osuszony schab można rozbić tłuczkiem do mięsa, jeśli jest bardzo gruby. Jeśli nie, od razu przystępuje się do działania. Plastry mięsa schabowego umieszcza się w naczyniu, a następnie zalewa mlekiem w taki sposób, aby przykrywało ono mięso niemal całkowicie.
Ile moczyć schab w mleku i cebuli?
Na mięso dodaje się przyprawy i cebulę, po czym naczynie nakrywa i odstawia na około 2-4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu mięso wyjmuje się z naczynia z mlekiem i osusza delikatnie papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar płynu. Tak przygotowane mięso idealnie nadaje się do dalszej obróbki i nie ma tu znaczenia, czy będzie ono gotowane, pieczone, grillowane czy obrabiane w inny sposób.
Moczenie mięsa w mleku i cebuli
Ciekawostką jest, że moczenie w mleku i cebuli może dotyczyć nie tylko mięsa schabowego, ale również lżejszych odmian, np. drobiu, czy nawet ryby. Wówczas moczenie trwa jednak krócej, około 1 godziny, ponieważ tego typu mięsa nie wymagają zmiękczania – ich włókna są naturalnie kruche i miękkie.
Co daje moczenie schabu w mleku i cebuli?
Mocząc schab w mleku, dążymy głównie do tego, aby stało się bardziej delikatne i kruche. Podczas jedzenia włókna będą sprawniej odchodzić od pozostałych, co zwiększa komfort jedzenia i smak mięsa. Wszystko przez to, że mleko zawiera w swoim składzie naturalne enzymy i kwas mlekowy, które pomagają rozerwać włókna mięśniowe w schabie. Dodatkowo zaobserwowano, że moczenie mięsa w mleku skraca późniejszy czas jego obróbki termicznej, a mięso zachowuje swoją wilgotność.
Mleko w połączeniu z cebulą nadaje mięsu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Jest on słodko-pikantny, przyprawiony. Z pewnością różni się od schabu przygotowanego w klasyczny sposób, a więc z pominięciem moczenia.
Moczenie schabu w mleku i cebuli – dodatki
Mocząc schab w mleku i cebuli, można dodać również inne produkty i przyprawy, które wzbogacą smak dania. Świetnie sprawdzi się czosnek rozgnieciony praską – zarówno jako zamiennik cebuli, jak i dodany obok niej. Spośród przypraw, poza ziołami, rozważyć warto urozmaicenie mleka o paprykę słodką lub paprykę ostrą. Idealnie komponuje się ona z mięsem schabowym. Niektóre osoby dodają do mleka odrobinę piwa lub miodu. Tak naprawdę ogranicza nas wyłącznie kreatywność – w kuchni warto eksperymentować. Nierzadko właśnie w ten sposób powstają znamienite potrawy, które następnie poleca się innym osobom.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://www.crockpot.pl/blog-crockpot/196_moczenie-schabu-w-mleku?srsltid=AfmBOoqCIdX4c8lC0IFfM4iKDcCT5MK9zzvfny6IArbeBHitSOr9Xum7.
- Mięsa – najlepsze potrawy i marynaty, Wydawnictwo Świat Książki, 2012.
Zostaw komentarz