Aktualizacja: 12 października 2020
Ciasto kruche ze śliwkami to szybki i łatwy sposób na pyszną przekąskę między posiłkami. Do jego przygotowania nie są wymagane duże umiejętności kulinarne, a robione według przepisu zawsze wychodzi idealne. Dlatego warto skusić się na przygotowanie tego rodzaju ciasta.
Ciasto kruche ze śliwkami – przepis
- mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
- skrobia ziemniaczana (2 łyżki)
- mąka ryżowa (1/3 szklanki)
- masło (około pół kostki – 125 g)
- cukier brązowy (2-3 łyżki)
- śliwki
Sposób przygotowania
- Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto.
- Tak przygotowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Umyć śliwki, wypestkować i przekroić na pół.
- Wysmarować blaszkę do tartej i położyć papier do pieczenia.
- Po upływie czasu wyciągnąć ciasto z lodówki.
- Kawałek ciasta odciąć i zostawić na kruszonkę.
- Rozwałkować ciasto na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia.
- Ułożyć śliwki skórką do dołu.
- Śliwki posypać pozostawionym wcześniej, rozkruszonym kawałkiem ciasta.
- Piec w piekarniku około 35-45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Polecane produkty


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz