Aktualizacja: 21 kwietnia 2022
Ciastka z musli i miodem to energetyczny produkt o wysokich wartościach odżywczych. Są one naturalną przekąską, którą w prosty sposób można przygotować samemu w domu. To zdrowy sposób na pozbycie się głodu.
Spis treści
Składniki
Do przygotowania ciasteczek konieczne są następujące składniki:
- 20 dkg orzechów włoskich;
- 20 dkg orzechów laskowych;
- 10 dkg żurawiny;
- 5 dkg sezamu;
- 10 dkg słonecznika;
- 4-5 suszonych moreli;
- 4 śliwki suszone;
- 5 łyżek kopiastych płatków owsianych.
- 3 łyżek masła.
- 4 łyżek miodu.
Warto wybierać ekologiczne produktu, deklarowane przez producenta jako Bio. Mamy wówczas gwarancję ich najwyższej jakości.
Ciastka z musli i miodem – przepis
Na suchej patelni prażymy orzechy i słonecznik. Po chwili dosypujemy sezam cały czas mieszając. Pilnujemy, aby nasiona i orzechy nie przypaliły się. Następnie dosypujemy żurawinę, morele oraz płatki owsiane, mieszając bez przerwy. Dodajemy masło i miód. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie brązowieć i kleić się. Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wykładamy masę i rozwałkowujemy. Kroimy według naszego uznania.
Na koniec tak przygotowane ciastka odstawiamy na kilka godzin.
Ciastka z musli możemy spożywać na śniadanie lub jako przekąska między posiłkami. Smacznego!
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Wyglądają pysznie! Jutro robię je swojemu mężowi, jako zdrowa przekąskę. Oboje uwielbiamy takie słodkości. 🙂
Przygotowuję bardzo podobne batony bez pieczenia! Polecam – szybko i smacznie 🙂
własnoręcznie przygotowane o niebo lepsze niż kupne!:)
Takie domowe ciasteczka są super pożywne i mega zdrowe. Idealne, jako przekąska do pracy i dla dzieci – do szkoły. Świetny przepis !
świetny przepis 🙂 poszłabym jeszcze o umniejszenie przepisu o masło – zastąpiłabym bananem lub żółtkiem.
pozdrawiam! na pewno kiedyś zgapię 🙂