Aktualizacja: 10 października 2022
Ciasteczka owsiane to idealna propozycja na chłodne jesienne dni. To czas, gdy chętnie sięgamy po dobrą książkę czy nadrabiamy zaległości filmowe, a doskonałym tego dopełnieniem będzie niskokaloryczna i pyszna przekąska.
Dlaczego owies? Ponieważ jest to jedna z najzdrowszych roślin na Ziemi. Płatki owsiane są bezglutenowym, doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Jednak największy wpływ wywierają na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Przede wszystkim dzięki zawartości beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym składnikiem błonnika pokarmowego. Beta-glukan częściowo rozpuszcza się, tworząc żelopodobną substancję, która:
- redukuje poziom cholesterolu; [1]
- powoduje uczucie sytości; [2]
- zmniejsza stężenie cukru we krwi; [3]
- wpływa na ilość korzystnych bakterii w układzie pokarmowym. [4]
Natomiast orzechy włoskie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie dzięki spożyciu kwasu alfa-linolenowego możemy obniżyć ryzyko zgonu, spowodowanego chorobą serca. [5]
Spis treści
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2,5 szklanki dość grubo zmielonych płatków owsianych
- 200 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- o,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru nierafinowanego trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- posiekane orzechy włoskie.
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy masło i mieszamy z cukrem.
- Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste i dość lepkie.
- W kolejnym kroku blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Zamaczamy łyżkę w wodzie (ciasto nie będzie się tak lepić), a następnie układamy w dużych odstępach kule wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczymy je łyżką.
- Pieczemy około 14 minut.
- Na koniec wyjmujemy ciasteczka i odczekujemy 10 minut przed wyłożeniem na kratkę w celu ostudzenia.
Smacznego!!!
Bibliografia:
- Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials.
- Whole-grain cereal products based on a high-fibre barley or oat genotype lower post-prandial glucose and insulin responses in healthy humans.
- The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial.
- Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects.
- α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Smakuja zawsze i wszystkim… Wiec czego chciec wiecej?;)
Pycha takie własne domowe ciasteczka 🙂
Szybko je się piecze 🙂
Bardzo lubię płatki owsiane 😉 i chętnie zrobię takie ciasteczka bo wyglądają pysznie!
Ciekawa propozycja na jesień 🙂