Aktualizacja: 12 października 2020
Chlebek bananowy to ciekawy wypiek, który swoją konsystencją przypomina chleb, a smakuje jak ciasto. Przepis ten jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu.
Przepis na chlebek bananowy pierwszy raz pojawił się w USA w książce „Balanced Recipes” i od razu zrobił furorę. Nic dziwnego, jest prosty i bardzo smaczny.
Do ciasta najlepiej użyć miękkich i bardzo dojrzałych bananów, na których widać brązowe plamki. Jest to świetny sposób na pozbycie się nadwyżki tych owoców. Banany zawierają wiele witamin i minerałów, szczególnie potasu, który między innymi obniża ciśnienie krwi. Jest to także świetna baza do różnych modyfikacji. Na pewno nie zaszkodzi spróbować dodać do ciasta malin, czekolady czy orzechów laskowych.
Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy jako przekąska. Dobrze smakuje z dżemem lub jako dodatek do kawy.
Spis treści
Chlebek bananowy
Składniki:
- dwa dojrzałe banany
- 250 g masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki (może być mąka orkiszowa)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Dojrzałe banany obrać ze skórki i zmiksować z masłem.
- Następnie dodać jajka i dalej miksować.
- Dodać cukier oraz mąkę i wciąż miksować.
- W trakcie miksowania wsypać sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową (opcjonalnie można dodać szczyptę imbiru).
- Dobrze wymieszane ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówski.
- Następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
- Co jakiś czas sprawdzać wykałaczką czy ciasto się upiekło.
- Wyciągnąć z blaszki i wystudzić.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Stroniłam od samej nazwy tego dania, aż przygotował je mój syn. Od tej pory chlebek bananowy jest moim ulubionym ciastem, tyle, że w moim przepisie są jeszcze orzechy włoskie. Pychota.
niedawno dowiedziałam się, że chlebek bananowy jest bardziej kaloryczny niż zwykłe pszenne pieczywo i dosładzane pieczywo tostowe. nigdy w ten sposób o tym nie myślałam, a tu takie buty
Muszę wypróbować! 🙂
Nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się zebrać, by spróbować go zrobić 😉 Wygląda super!
Takiego nie jadłam jeszcze nigdy. Ciekawy przepis. 🙂
U Nas chlebek bananowy króluje juz od dawna w domu i jest przepyszny.A poza tym robi go moja 8 latka 🙂
Robię chlebek bananowy od czasu do czasu 🙂 Idealna przekąska
O kurcze, chlebek z banana. jestem ciekawa smaku ale sama nie odważę sie zrobić.
Od dawna marzy mi się chlebek bananowy 🙂
Robie dosc czesto 🙂 bo u mnie bananow zawsze jest pod dostatkiem 🙂 bo dzieci uwielbiaja 😉