Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 12 października 2020

Chilli con carne na ostroChilli con carne to nieskomplikowane, bardzo sycące i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej. Z pewnością sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub przyjaciół. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak aby smak mógł się „przegryźć” i dojrzeć.

Chilli con carne idealnie smakuje z ryżem, pieczywem czy tortillą. Również podane z nachosami jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi zrobi furorę (wtedy najlepiej zrobić podwójną porcję). Nie jest skomplikowane, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Chilli con carne na ostro

Składniki:

  • 0,5 km mięsa mielonego (może być wołowe lub z szynki) w zależności od preferencji
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 4 świeże (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)

Przyprawy: sól, pieprz cayenne, pół łyżeczki chilli, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym momencie ewentualnie dodajemy także paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę.
  2. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kmin rzymski, pieprz cayenne, paprykę chilli, paprykę słodką wędzoną.
  3. Podsmażamy dosłownie chwilkę i dorzucamy mięso mielone.
  4. Całość smażymy około 10 minut często mieszając.
  5. W kolejnym kroku dodajemy odcedzoną białą i czerwoną fasolę, kukurydzę, świeże lub z puszki pomidory, a następnie całość mieszamy i dusimy przez 3 minuty.
  6. Następnie dodajemy słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti, mieszamy dokładnie zmniejszając moc kuchenki praktycznie do minimum.
  7. Gotujemy około godziny pod przykryciem często mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
  8. Na koniec można dodatkowo doprawić do smaku wedle uznania.

Przed podaniem, w celu złagodzenia ostrego smaku, chilli con carne można udekorować łyżeczką gęstej śmietany. Całe danie jednak najlepiej smakuje podane następnego dnia.

Smacznego!

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami