Aktualizacja: 12 października 2020
Chilli con carne to nieskomplikowane, bardzo sycące i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej. Z pewnością sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub przyjaciół. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak aby smak mógł się „przegryźć” i dojrzeć.
Chilli con carne idealnie smakuje z ryżem, pieczywem czy tortillą. Również podane z nachosami jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi zrobi furorę (wtedy najlepiej zrobić podwójną porcję). Nie jest skomplikowane, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Chilli con carne na ostro
Składniki:
- 0,5 km mięsa mielonego (może być wołowe lub z szynki) w zależności od preferencji
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów krojonych lub 4 świeże (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 puszka białej fasoli
- 1 słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
Przyprawy: sól, pieprz cayenne, pół łyżeczki chilli, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym momencie ewentualnie dodajemy także paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę.
- Następnie dodajmy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kmin rzymski, pieprz cayenne, paprykę chilli, paprykę słodką wędzoną.
- Podsmażamy dosłownie chwilkę i dorzucamy mięso mielone.
- Całość smażymy około 10 minut często mieszając.
- W kolejnym kroku dodajemy odcedzoną białą i czerwoną fasolę, kukurydzę, świeże lub z puszki pomidory, a następnie całość mieszamy i dusimy przez 3 minuty.
- Następnie dodajemy słoik sosu bolońskiego lub meksykańskiego do spaghetti, mieszamy dokładnie zmniejszając moc kuchenki praktycznie do minimum.
- Gotujemy około godziny pod przykryciem często mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
- Na koniec można dodatkowo doprawić do smaku wedle uznania.
Przed podaniem, w celu złagodzenia ostrego smaku, chilli con carne można udekorować łyżeczką gęstej śmietany. Całe danie jednak najlepiej smakuje podane następnego dnia.
Smacznego!
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Mój mąż robi ale nie na ostro, dodaje jedynie fasolkę. To jedno z trzech dan, które gotuje.
Ja bardzo lubię ostre potrawy. Zamiast mięsa mielonego dałabym ciecierzycę (nie jem mięsa:p) i mogę smiało jeść 🙂
Szczerze mówiąc nigdy nie mogłam przekonać się do tego dania, które dość często widziałam w angielskich knajpach. Może rzeczywiście powinnam spróbować zrobić je w domu? Wszystkie składniki mam, przepis nie jest trudny 🙂 Chyba będzie jutro dobry obiad 🙂
Sycące i szybko się robi. Wołowiny nie lubię, więc zastępuje wieprzowina.
Pyszne, chyba jutro z tym zaszaleje na obiad, albo z czyms podobnym w meksykanskim klimacie. Dziekuje za inspiracje. Ole
Jedno z moich ulubionych dań! Gotuję często, ale sos robię sama i dodaję kawałek gorzkiej czekolady, która niesamowicie podnosi smak dania. No i oczywiście robię bez kukurydzy jak w oryginale 🙂
Super danie 🙂
Musiałabym je dobrze zakamuflować w lodówce, żeby mogło przetrwać dzień na przegryzienie 😀