Aktualizacja: 29 stycznia 2022
Batoniki ananasowo daktylowe to zdrowy i niezwykle smaczny sposób na zaspokojenie mniejszego głodu. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego koniecznie wypróbuj ten przepis. Słodki karmel idealnie komponuje się z cierpkim smakiem ananasa. Z dodatkiem wiórków kokosowych smakuje wyśmienicie!
Przepis na batoniki ananasowo-daktylowe
Zazwyczaj na karmel składają się niezbyt zdrowe składniki takie jak cukier rafinowany, masło i śmietana. Jednak w tym przepisie karmel jest całkowicie naturalny i zrobiony na bazie daktyli. Daktyle są bardzo dobrym źródłem błonnika, który w naturalny sposób wspomaga procesy trawienne. Są one również bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, w tym żelazo, potas, miedź, magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę K. Witamina A i K mają wpływ na na zdrowie naszych oczu, a także utrzymują naszą skórę w dobrej kondycji.
Batoniki ananasowo-daktylowe to szybki deser bez pieczenia, a przepis jest niezwykle prosty do wykonania. Poniżej przedstawiamy prosty przepis dla 8 osób. Czas wykonania batoników wynosi jedynie 15 minut, natomiast czas zamrażania około 2,5 godziny.
Karmel
- 1 szklanka daktyli
- ½ szklanki wody
Migdałowo-kokosowa baza
- ½ szklanki daktyli;
- 1 łyżka miodu;
- ½ szklanki migdałów;
- ½ szklanki wiórków kokosowych;
- ¼ szklanki owsa;
- ¼ szklanki rodzynek.
Pokrycie
- Świeże plastry ananasa.
Przygotowanie
Aby przygotować sos karmelowy, umieść daktyle i wodę w malakserze i mieszaj, aż uzyska gładką konsystencję syropu. Odłóż na bok. Następnie wyłóż formę papierem do pieczenia (20 cm x 10 cm) i ostrożnie ułóż kawałki ananasa na dnie foremki. Polej ananasa przygotowanym sosem karmelowym i pozostaw w zamrażalce przez co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj bazę.
Aby zrobić bazę, umieść wszystkie składniki w malakserze i miksuj, aż mieszanina zacznie się sklejać między palcami. Wyjmij formę z zamrażarki, a następnie bazę ułóż na wierzchu. Im mocniej i dokładniej ją rozprowadzisz na powierzchni sosu i ananasa, tym lepiej będą się trzymać razem, po odwróceniu do góry nogami. Umieścić formę z powrotem w zamrażarce na około 2 godziny w celu stwardnienia. Gdy wszystko jest gotowe, odwróć formę do góry nogami na talerz. Pokrój ostrożnie ostrym nożem na kawałki w kształcie batonika.
Gotowe! Ciesz się wspaniałym smakiem zdrowych batoników. Batoniki mogą być przechowywane w zamrażalce przez 1 tydzień. Wystarczy rozmrozić je przez 15 minut, gdy tylko masz ochotę na pyszny deser.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ahmed J., Jasass F., Siddiq M., Date Fruit Composition and Nutrition, 2014.
- Wilk M., Krzywonos M., Seruga P., Kucharzyk M., Borowiak D., Karmel w żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2015.
Super przepis, dziekuje i prosze o wiecej.