Żywność liofilizowana (liofil) to nazwa wykorzystywana dla żywności poddanej obróbce o nazwie liofilizacja. Polega ona na suszeniu określonych produktów spożywczych po wcześniejszym ich zamrożeniu z wykorzystaniem obniżonego ciśnienia. Liofile wyróżniają się doskonałymi parametrami – zachowują walory smakowe i odżywcze niemal identyczne jak pierwotne produkty.
Spis treści
Na czym polega liofilizacja?
Celem procedury jest usunięcie wody z zamrożonego produktu wskutek sublimacji lodu. Proces odbywa się w temperaturze poniżej 0 stopni C i w warunkach obniżonego ciśnienia. Ze względu na działanie tak niskich temperatur w trakcie procesu liofilizacji otrzymuje się produkt o dobrej jakości i trwałości, ponieważ większość reakcji mikrobiologicznych i chemicznych ulega zahamowaniu. Suszenie odbywa się natomiast bez udziału powietrza, w związku z czym procesy utleniania są ograniczone.
Dzięki liofilizacji można otrzymać suszone owoce i warzywa o znacznie wyższej jakości niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod suszenia. Żywność liofilizowana zachowuje naturalną barwę, zapach i smak, a ich struktura jest porowata i krucha. Po uwodnieniu wyróżniają się właściwościami przybliżonymi do surowca pierwotnego. Podsumowując, na drodze liofilizacji usuwamy aż 90% zawartości wody z żywności, jednak pozostawiając jej cenne składniki odżywcze.
Żywność liofilizowana – jak jeść?
Aby żywność liofilizowana nadawała się do użytku zazwyczaj należy zalać ją wrzącą wodą na około 10-15 minut. Tego typu obróbce można poddać każdego rodzaju żywność – owoce, warzywa, ryby, mięso, a nawet całe dania gotowe. Oferta jest tak bogata, że każdy znajdzie liofile idealne dla siebie. Po otwarciu opakowania (aby ułatwić tę czynność opakowania posiadają nacięcia lub formę kubeczka) zawartość wsypuje się do garnuszka i zalewa wodą (liofile w gotowych kubeczkach wystarczy zalać wodą bez przekładania ich do innych naczyń), a następnie dokładnie mieszka. Po upływie czasu wskazanego na opakowaniu można przystąpić do jedzenia. To wygodne i bardzo praktyczne.
Żywność liofilizowana – kiedy po nią sięgać?
Żywność liofilizowana może być uzupełnieniem codziennej diety, jednak najczęściej rekomenduje się sięgnięcie po nią podczas dłuższych wycieczek, np. górskich. Jeśli nie chcemy tracić czasu na gotowanie lub planujemy nocować pod namiotem, liofile sprawdzą się wręcz idealnie. Wystarczy zalać je wodą i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Duża ich zaletą jest również mała waga ze względu na usunięcie wody. Tym samym zamiast racji żywnościowej ważącej 500 g możemy sięgnąć po identyczną, liofilizowaną, ważącą zaledwie 130 g. Liofile to obowiązkowa żywność alpinistów, kosmonautów i osób planujących dłuższe wyprawy w stylu survival.
Ile kosztuje żywność liofilizowana?
Liofil jest droższą alternatywą dla zupek chińskich, dań typu instant czy często nawet dla świeżych produktów. Dlatego zazwyczaj sięga się po nie wyłącznie w określonym celu, np. podczas wspomnianych podróży. Jedno opakowanie żywności liofilizowanej to cena średnio rzędu 25-30 zł. Liofile można kupić w niemal każdym, lepiej wyposażonym sklepie spożywczym. Zwłaszcza w stylu hipermarketu.
Jak smakuje żywność liofilizowana?
Smak jest kwestią bardzo zróżnicowaną i zależy od wielu, całkowicie indywidualnych czynników. Jedne osoby mogą twierdzić, że żywność liofilizowana nie smakuje dobrze, inne zaś uważają ją za świetny odpowiednik pierwotnych produktów. Z reguły żywność liofilizowana posiada smak zbliżony do produktów, z których powstały. Warto wypróbować kilka różnych dań liofilizowanych, aby znaleźć te, które będą smakować nam najbardziej. Natomiast wybierając się na dłuższe wyprawy warto postawić na różnorodność. Dzięki temu każdego dnia możemy spożywać coś innego, dostarczając do organizmu wielu różnych składników odżywczych i chroniąc się przed monotonią.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sadowska A., Dybkowska E., Rakowska R., Hallmann E., Świderski F., Ocena zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2017.
Zostaw komentarz