Aktualizacja: 9 lipca 2022
Trendy w dążeniu do zdrowego stylu życia sprawia, że suszone owoce zyskują coraz większą popularność. Zabieramy je ze sobą w podróż, na trening czy do pracy. Stanowią samodzielną przekąskę, jak również dodatek do wypieków, a nawet mięs czy potraw wegetariańskich. Charakteryzują się walorami odżywczymi i smakowymi.
Spis treści
Suszenie owoców
Proces suszenia ma szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu spożywczego. Najczęściej wykorzystuje się je w końcowych etapach produkcji żywności, co w dużym stopniu wpływa na cechy i właściwości produktów. Podczas suszenia dochodzi do zmniejszenia masy i objętości suszonych owoców, co obniża koszty pakowania, a także ułatwia transport i magazynowanie. Sezonowość niektórych owoców prowadzi do powstania nadwyżki zbiorów. Wówczas suszenie pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia danych owoców i uniknąć ich wyrzucenia.
Wciąż najczęściej stosowaną metodą jest suszenie konwekcyjne. Opiera się ono na poddawaniu owoców działaniu gorącego powietrza, co jednak (w związku z bardzo wysoką temperaturą) niekorzystnie wpływa na jakość suszonych owoców. Alternatywą jest więc suszenie z zastosowaniem promieniowania podczerwonego lub pod obniżonym ciśnieniem.
Suszone owoce – właściwości odżywcze
Suszone owoce znane są przede wszystkim z bardzo dużej zawartości błonnika pokarmowego. Tym samym ich regularne spożycie poprawia pasaż jelitowy, bardzo dobrze wpływa na trawienie i przeciwdziała zaparciom. Suszone owoce są bogate w witaminy i minerały, ale również w cukry, które tworzą się podczas suszenia. Dzieje się tak głównie w związku z odparowaniem wody, która jest tak objętościowym składnikiem owoców świeżych.
Ze względu na dużą zawartość cukru, osoby odchudzające się powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach. Natomiast osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Suszone owoce w większości przypadków mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Będą jednak dobrą przekąską dla sportowców i osób intensywnie trenujących celem szybkiego dostarczenia energii.
Suszone owoce – rodzaje
Do najpopularniejszych suszonych owoców zaliczamy:
- rodzynki – produkowane z winogron, bogate w antyoksydanty, wapń oraz witaminy z grupy B;
- morele – bogate w potas, fosfor, witaminę A i wapń, w tak dużych ilościach, że już kilka suszonych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te związki;
- śliwki – znane głównie z dużej ilości błonnika, ale również z zawartości witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, potasu, fosforu oraz żelaza;
- jabłka – zawierają sporą ilość błonnika i antyoksydantów, pozytywnie wpływają na pracę serca;
- daktyle – bogate zwłaszcza w witaminę C, witaminę A oraz magnez.
Każdy suszony owoc charakteryzuje się specyficznym, oryginalnym smakiem, tak lubianym przez dzieci i dorosłych.
Czy suszone owoce są zdrowe?
Na początku warto zaznaczyć, że lepszym rozwiązaniem będzie sięganie po owoce świeże, ponieważ zawierają znacznie mniej cukru. Owoce suszone mogą być alternatywą w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon na nasze ulubione owoce przeminął, a mimo tego chcemy cieszyć się ich smakiem. Suszone owoce zawierają dużo antyoksydantów, witamin i minerałów, będą więc dobrym uzupełnieniem diety. Przede wszystkim posiadają wygodną, poręczną formę, dlatego bez problemu zabierzemy je ze sobą w dowolne miejsce.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na dużą ilość cukru nie powinny stanowić częstej przekąski, szczególnie w przypadku dzieci oraz osób dbających o sylwetkę. Kupując suszone owoce należy wybierać jedynie takie, które nie posiadają w składzie dodatkowych substancji wzmacniających smak oraz słodzików. Wszystko jest dla ludzi, należy jednak znać umiar i dozować produkty spożywcze do własnych potrzeb i stanu zdrowia.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Wybrane właściwości fizyczne suszonych produktów roślinnych, 2007.
- Czajkowska K., Kowalska H., Metody wytwarzania przekąsek owocowych wzbogaconych w składniki naturalne, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2017.
Zostaw komentarz