Aktualizacja: 2 lipca 2024
Wiele osób myśli, że tofu to przede wszystkim domena wegetarian i ludzi dbających o zdrowie. Fakt, produkty sojowe spożywa się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, które stanowi dobrą alternatywę dla mięsa. Jednak w kuchni azjatyckiej tofu ma bardzo długą tradycję kulinarną i stanowi dopracowany składnik wielu dań, a nie tylko mdły substytut mięsa.
Spis treści
Co to jest tofu?
Tofu nieco przypomina swoim wyglądem twaróg. Jest to pokarm pochodzący z z soi, która ma bardzo łagodny, wręcz maślany smak. Tofu powstaje przez koagulację mleka sojowego. W procesie tym najpierw soję się oczyszcza, moczy, mieli w wodzie, filtruje, gotuje, koaguluje i na koniec prasuje. W produkcji komercyjnej najczęściej wykorzystuje się 2 rodzaje koagulatów:
- sole – siarczan wapnia, chlorek magnezu (Nigari) i chlorek wapnia
- kwasy – glukano-delta-lakton (GDL), sok cytrynowy, ocet
Tofu charakteryzuje się niską ilością kalorii, dużą zawartością żelaza, białka, i w zależności od metody wytwarzania dużą ilością wapnia bądź magnezu. Ze względu na swój uniwersalny smak często stanowi główny składnik wielu dań kuchni wschodniazjatyckich i południowo-wschodnich.
Wartości odżywcze tofu
Soja jest głównym składnikiem tofu. Jest to kompletne źródło białka, a więc zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest także dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna – 76 kcal
- tłuszcz – 4,8 g
- cholesterol – 0 mg
- sód – 7 mg
- potas – 121 mg
- węglowodany – 1,9 g
- białko – 8g
- wapń – 350 mg
- magnez – 30 mg
- żelazo – 5,4 mg
Zawiera także niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, manganu, selenu i kilku innych pierwiastków śladowych.
Właściwości tofu
Dieta bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego przyczynia się do dobrego stanu zdrowia, a także obniża ryzyko chorób takich jak choroby serca otyłość i cukrzyca. Również wpływa na poprawę włosów i paznokci, wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz odpowiedni poziom energii. Spożywanie tofu, ze względu na dużą zawartość izoflawonów, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób związanych z wiekiem oraz stylem życia.
Choroby układu sercowo-naczyniowego
Spożywanie tofu jako alternatywnego źródła białka może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL. To właśnie izoflawony według badań odpowiedzialne są za ten efekt. Minimalna dzienna dawka białka sojowego, która wpływa na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wagę oraz BMI, wynosi 25 g.
Warto wspomnieć, że dieta bogata w rośliny strączkowe może pozytywnie wpłynąć na stan zapalny naczyń krwionośnych, a także na ich elastyczność. Również poprawia przepływ krwi, a saponiny zawarte w tofu, działają ochronnie na serce.
Cukrzyca
Choć nadal trwają badania nad wpływem sojowych izoflawonów na poziom cukru we krwi, to już teraz można spodziewać się obiecujących rezultatów. W niektórych badaniach poziom cukru we krwi spadał nawet o 15%, a insuliny o 23%. Jednak nie wszystkie eksperymenty miały tak obiecujące wyniki, dlatego wciąż potrzebne są nowe badania.
Osoby mające problem z cukrzycą typu 2 często doświadczają problemów z nerkami, przez co nadmiar białka wydzielany jest z moczem. Jedno z badań sugeruje, że osoby spożywające tylko białko sojowe wydalały mniej białka z moczem, niż osoby konsumujące białko pochodzenia zwierzęcego.
Menopauza
Badania sugerują, że dieta bogata w produkty sojowe może wspomóc łagodzenie objawów menopauzy. Zaliczyć do nich można szczególnie uderzenia gorąca, zmiany nastroju, problemy z koncentracją i zasypianiem oraz zimne poty. Ponownie odpowiedzialne za to mogą być izoflawony, które są źródłem fitoestrogenów – związków organicznych, działających podobnie jak estrogeny.
Inne korzyści
- Kości – izoflawony mogą zredukować zmniejszanie się masy kostnej, a także zwiększyć gęstość mineralną kości w przypadku osteoporozy.
- Mózg – izoflawony sojowe mogą pozytywnie wpływać na pamięć i funkcje mózgu, szczególnie u osób powyżej 65 roku życia.
- Skóra – spożywanie tofu może przyczyniać się do zmniejszenia zmarszczek, a także do uelastycznienia skóry.
- Waga – dieta bogata w produkty sojowe może mieć wpływ na utratę masy ciała.
Przeciwwskazania do jedzenia tofu
Ogólnie spożywanie tofu, a także innych produktów sojowych, uważa się za bezpieczne. Jednak alergicy powinni wcześniej zasięgnąć opinii lekarza. W niektórych przypadkach jednak nie powinno spożywać się produktów bogatych w izoflawony sojowe.
Ponieważ produkty sojowe wykazują lekkie działanie hormonalne, nie zaleca się ich spożywania w przypadku guzów piersi, które mogą być wrażliwe na estrogen. Również istnieją obawy związane z wpływem spożywania soi na feminizację, która wpływać może na płodność, a także prowadzić do ginekomastii u mężczyzn.
Również niemowlęta nie powinny być narażone na spożywanie izoflawonów sojowych, ponieważ mogą zakłócać rozwój narządów rozrodczych.
Podsumowanie
Tofu to świetne źródło białka, które jest dobrą alternatywą dla tego pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego zawiera wiele cennych związków, witamin i minerałów. Spożywanie tofu może przyczynić się do zmniejszenia wystąpienia niektórych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworów. Jednak kluczem do zachowania dobrego zdrowia jest przede wszystkim zdrowy styl życia – odpowiednia i zbilansowana dieta oraz ćwiczenia fizyczne.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Tofu nie ważne jak nigdy mi nie smakowało… Mdłe nijakie… Dziś szukam i czytam ile mogę go zjeść… Jest rewelacyjne w ciastach i daniach słonych warunkiem jest dobre przyprawienie. Jeśli jak ja kochacie słono to polecam tofu (dla leniwych w biedronce są smakowe – ostatnio jadłam paprykowe) podsmażyć na patelni (wcześniej tofu obtoczcie ręcznikiem papierowym by woda zeszła jak już nadmiar zejdzie to na patelnię ). Drugie jak nie mam biedry po drodze mam tofu naturalne w lodówce znalazłam marynatę genialną (że moje koleżanki w niej marnują i warzywa i mięso) trzy lub cztery składniki a robi taką robotę!. Polecam przepisy na YouTube ma genialne szybkie przepisy. Sernik. Jaglany (na tofu bez sera) albo sałatka z marynowanymi pieczarkami i tofu… Sztos ???…
Uświadomiło mi to… Że tofu jest dobre… Pyszka… Ale trzeba umieć zrobić… Bo bez niczego to jest niedobre ?
Od soi trzymam się nieco z daleka, ale akurat tofu bardzo lubię raz na jakiś czas 🙂
Chyba musiałabym tego spróbować w jakimś daniu, żeby się do tego przekonać. Te z kuchni azjatyckiej mogłoby mnie przekonać 🙂 do tej pory faktycznie kojarzy mi się jedynie z mdłym zamiennikiem mięsa.
Nie przepadam za tofu, a może po prostu nie trafiłam na dobrze przyprawione 🙂 Sama w domu nigdy go nie przygotowywałam.
Nie przepadam za tym w ogóle, ale fajnie dowiedzieć się nowych rzeczy
Niestety nie przepadam za tofu. Zastanawiałam się jak się do niego przekonać?
Z warzywami na patelnię tofu z marynacie 😊
Wiedziałam mniej więcej czym jest tofu, ale fajnie jest się dowiedzieć czegoś więcej.